FOTOTUTORIAL How To: Kwasten wassen.

Mijn kwasten maak ik zo vaak mogelijk schoon, gewoon vanwege de hygiëne. De bacteriën die erin zitten kunnen mijn ogen ontsteken, geen FOTD’s, geen Meets Cynthia’s of How To’s, levende nachtmerrie. Zodra mijn kwasten zijn gereinigd voelen ze zoveel beter aan, zo schoon, fresh! Dit keer ga ik jullie laten zien hoe ik mijn kwasten was!

Kwasten wassen

Nadat ik mij heb opgemaakt, maak ik mijn kwasten schoon met een babydoekje. Doordat ik ze schoonmaak kan ik ze de volgende dag weer gebruiken zonder dat de kleur van de vorige dag erin zit. Hiermee maak ik ze niet volledig schoon, vandaar dat ik ze ook nog in keer was met zeep. Ik gebruik babyshampoo, het is zacht, ruikt lekker en maakt schoon. Je kan ook een shampoo gebruiken en zelfs een klein beetje afwasmiddel, door de afwasmiddel ontvet je je kwasten. Zelf doe ik dit niet, ik gebruik gewoon de babyshampoo.

Kwasten wassen

Ik werk altijd in een bepaalde volgorde. Dit hoeft natuurlijk niet, maar hierdoor blijft je water langer schoon, tenzij je elke keer na een kwast schoon water wilt pakken, kost veel tijd en veel water. Ik begin als eerste met mijn gezichtskwasten!

Kwasten wassenVul de wasbak met een klein laagje water, aangezien je het toch steeds moet omspoelen werkt dit het makkelijkst. Zorg ervoor dat het gewoon warm water is, niet te heet, maar niet te koud. Precies er tussen in, ook niet lauw, gewoon een handen-was-tempratuur.

Kwasten wassenDoe wat shampoo in je handpalm.

Kwasten wassenMaak de kwast nat.

Kwasten wassenJe kwast is nu nat genoeg, zodat de shampoo gaat schuimen. Op de foto heb ik hem al met ronddraaiende bewegingen door mijn hand gehaald. Hierdoor werk je de shampoo in je kwast en wordt hij schoon.

Kwasten wassenTussendoor maak ik hem schoon in het water, breng opnieuw zeep aan, en herhaal dit een aantal keer.

Kwasten wassenIel, juk! Dit is nog maar één kwast, mijn bronzerpenseel. Zoals je ziet is het water aardig verkleurd, er liggen haren in de gootsteen en zie je ook wat voor troep er allemaal uit komt!

Kwasten wassenIk spoel mijn kwast nog een keer af met water. Herhaal de techniek met zeep en spoel hem weer af.

Kwasten wassen Om hem te laten drogen knijp ik hem eerst goed uit. Wel voorzichtig!

Kwasten wassenVervolgens knijp ik hem van onder naar boven uit. Begin onderaan bij de aanzet van de haren. Pers het water eruit, maar wees voorzichtig. Laat de haren los en schuif door naar boven.

Tot het uiteinde! Op de achtergrond zie je dat het water een stuk schoner is, ik heb hem nog een aantal keer gewassen.

Kwasten wassenVervolgens leg je je kwast op een handdoek, let op de haren! Ik leg mijn penseel neer en trek hem nog iets naar beneden, zodat ik weet dat de haren goed liggen. Anders krijg je van die rare vouwen erin.

Kwasten wassenSchoon water.

Kwasten wassenPenseel nat maken.

Kwasten wassenVaak als je kwast nat is en in aanraking komt met zeep, zie je al die glitters los komen.

Kwasten wassenUh, nasty.

Kwasten wassenGroen is mijn lievelingskleur, haha!

Kwasten wassenHier kan je zien dat het reinigen van mijn oogpenselen werkt! Het water is een stuk schoner. Mijn oogpenselen was ik sowieso twee keer, vaak omdat de kleuren er moeilijk uit gaan.

Kwasten wassenLeg ze allemaal goed neer, zodat ze kunnen drogen!

Het schoonmaken van je kwasten is heel makkelijk, zeep, water, poetsen, drogen, done. Het is gewoon veel werk en als je veel kwasten hebt, gaat daar ook nog eens veel tijd in zitten. Zelf vind ik het belangrijk en weet ik dat het gewoon moet gebeuren. Na afloop heb je weer schone kwasten, waarmee ik het liefst werk! Zo fresh, ze ruiken goddelijk en ik vind ze fijner werken. Ik maak ook altijd het glazenbakje waar ze in staan schoon + ik maak ook meteen mijn foundation spons schoon. Alles in één keer!

Hoe maak jij je make-up kwasten schoon?


15 Comments

 • Monique

  09/10/2011

  Hele duidelijke uitleg.. ik doe dit eigenlijk te weinig..slecht…

  Reply
 • Dionne

  09/10/2011

  Leuk artikel! Ik maak ze ook altijd schoon met babyshampoo. werkt voor mij het fijnst :D

  Reply
 • petra

  09/10/2011

  Handig!! Ik doe het meestal onder stromend water, maar als je het water in de lavabo laat zitten, zie je inderdaad wat er allemaal uitkomt en hoe nodig het is om het regelmatig te doen!!

  Reply
 • redhotjillypeppers

  09/10/2011

  Ik gebruik een mengsel van 2/3 afwasmiddel in 1/3 olijfolie. Eerst goed inwerken en vervolgens uitspoelen tot het water helder wordt. Om ze te drogen, hang ik ze ondersteboven :)

  Reply
  • Beauty Koning

   09/10/2011

   Die kon ik nog niet! Oh, dat ga ik zeker een keer uitproberen! :D Dank je wel!

   Reply
 • germa

  09/10/2011

  Ik gebruik dagenlijks de MAC Brushcleanser. En ongeveer 1 x in de week, soms 1 x per 2 week, was ik mijn kwasten met een milde shampoo en water. verder gebruik ik dezelfde techniek als jou.

  Reply
 • teddlicious

  09/10/2011

  Ik maak mijn kwasten op de zelfde manier schoon! :) handig!

  Reply
 • Hygiëne is inderdaad erg belangrijk!

  Reply
 • Laura

  09/10/2011

  Leuk artikeltje ! Ik heb vaak zoiets van nah nu geen zin in. Misschien moet ik het toch meer gaan doen !

  Reply
 • Lis

  09/10/2011

  Hele goede uitleg! Ik reinig mijn kwasten ook regelmatig met milde zeep. Soms vind ik de kwasten een beetje stug na het wassen en laat ik ze in wat water met een beetje wasverzachter staan. Goed uitspoelen en je kwasten zijn weer super zacht!

  Reply
  • Beauty Koning

   09/10/2011

   Oh my, dat is ook nog een goede tip! Volgens mij ruiken je kwasten daarna echt amazing! Dank je wel!

   Reply
 • Steffi

  09/10/2011

  Heldere uitleg! Eigenlijk doe ik dit veel te weinig…

  Reply
 • Deb

  10/10/2011

  Ik doe het eigenlijk te weinig. Misschien 1x per 2 weken IAAAKKKS! Ik gebruik wel weer een speciale antibacteriele kwastenshampoo van ELF. Mijn eyeliner penseel maak ik wel elke dag schoon en mijn wenkbrauw kwastje ook, maar voor de rest is het gewoon laksheid van mij ;-)

  Reply
 • pleun

  15/10/2011

  Ik gebruik 3 pompjes olie en 3 pompjes dreft, doe dit op een bordje en daar draai ik mijn kwast doorheen. Dan spoel ik de kwast uit en dat herhaal ik nog een keer. Dan knijp ik mijn kwast goed uit en leg m op een handdoek om t edrogen!

  Reply
 • Colourful Beauty

  09/04/2013

  Nice! Tussen de wasbeurten door gebruik ik brushcleanser (van Mac) wanneer ik van kleur wissel of voor een snelle wasbeurt :)

  Reply

Geef een reactie