TALK: Bacteriën en make-up.

Zodra je ogen beginnen te irriteren van de make-up die je net hebt aangebracht, of later op de dag, dan is er iets aan de hand. We weten allemaal dat het geen goed teken is, helemaal niet als het meteen na het aanbrengen gebeurd. What’s happening?!

bacteriën en make-up

Bacteriën. Ze kunnen funest zijn voor je make-upproducten en niet alleen je make-up producten, maar ook vele andere lichamelijke verzorgingsmiddelen. We hebben het over onze vieze vingers, handen of andere lichaamsdelen die wij in contact brengen met het product. Zorg er daarom ook voor dat je handen altijd schoon zijn zodra je begint met opmaken, het insmeren van je lichaamsdelen of het verzorgen van je lichaam.

bacteriën en make-up

Een eyeliner kan gaan irriteren door middel van de bacteriën die erin zijn gekomen, maar ook als je hem te lang behoudt. Vroeger, denk aan een jaar of dertien, gebruikte ook ik maandenlang dezelfde mascara, dezelfde eyeliner en ook het oogpotlood verving ik niet, ik moet toegeven dat ik nooit mijn make-up uitleende, en dat doe ik nog steeds niet, discussiepunt! Dat weerhoudt mijn eigen bacteriën er niet van om zich lekker te gaan nestelen. Doordat de bacteriën zich gaan verdelen, de meerderheid wordt vergroot, dus ook je kans op een ooginfectie loopt hoger op, vandaar dat het belangrijk is om een mascara na een bepaalde tijd weg te gooien, of een ander product te verwisselen.

bacteriën en make-up

Gooi daarom altijd een product weg nadat je er een irriterende ervaring mee hebt gehad, diezelfde dag natuurlijk, niet omdat je ooit iets er van hebt opgelopen, tenzij het hetzelfde product is. Zodra je eyeliner irriteert, weggooien! Dat geldt ook voor mascara’s, of bepaalde gelliners, of andere producten die bij je ogen komen. Je ogen zijn heel gevoelig voor alles, ze krijgen al wat te voorduren, dus pas daarom extra goed op met de hygiëneregels.

bacteriën en make-up

Niet massaal je make-up gaan weggooien die je net hebt gekocht, omdat het irriteert, bactieraaa! Let daarom goed op of de verpakking gesloten is, heeft er niemand aangezeten, je weet het namelijk nooit. Ik test ook altijd of het stukje plakband niet verschoven is, soms ben je nou eenmaal laks, maar daar leer je ook van. Zodra je weet dat er geen bacteriën bij je product zijn gekomen, maar irriteert het wel je ogen, dan ben je misschien wel allergisch voor het product, of een bepaald ingrediënt wat erin zit. Je kunt het een aantal keer testen natuurlijk door het een dag niet op te brengen, andere producten te gebruiken, en een dag weer wel. Tenzij je ogen echt “soepogen” worden, dan is er iets goed mis.

bacteriën en make-up

Heb je net een oogschaduw gekocht? Maar irriteren je ogen daarvan? Hoe kan dat nou?! Je penselen of een ander voorwerp waarmee je je oogschaduw mee hebt aangebracht. Ook hier op moet je letten dat je alles goed schoon houdt, vandaar dat je je penselen één keer per week, eens in de twee weken of een keer per maand was. Ik ga voor elke week, of in ieder geval binnen de twee weken. De bacteriën komen van je oog op je penseel, of in je penseel, die komt weer in aanraking met de oogschaduw en je hebt het cirkeltje rond.

bacteriën en make-up

Een dagcrème komt ook in de buurt van je ogen, op je gezicht, rondom je ogen, daarom is het ook belangrijk om op een gereinigd gezicht te beginnen, met schone handen. Je kan een vinger gebruiken voor het pakken van je nodige crème, maar ook een spateltje. Hierdoor gaat hij langer mee, krijg je weinig bacteriën in je crème, langer genieten van net die geweldige crème is wat iedereen wilt!

bacteriën en make-up

Wil je geen soepogen hebben, dan moet je gewoon ervoor zorgen dat je handen gewassen zijn, je producten fresh zijn en natuurlijk je ogen zelf ook healthy zijn. Niet nu met de bleek aan de slag gaan, slijp je oogpotloden bij, was je kwasten en breng crèmes met een gereinigd spateltje aan. Zei dit twee jaar geleden tegen mij en ik zou je hem aangekeken met een blik van asjemenou, maar sinds dit jaar ben ik bewuster geworden over de bacteriën in mijn make-upproducten, let beter op en probeer zoveel mogelijk bacteriecontact te vermijden!

Hoe denk jij over het gebruiken van spateltjes? Weggooien van producten? Pure onzin of zit er een kern van waarheid in?


23 Comments

 • miss073

  27/12/2011

  handig artikel!! jaa hier vanuit mijn locatie :D.

  Reply
 • ValleyDollEva

  27/12/2011

  Ik moet eigenlijk wel es vaker mijn borstels wassen *shame on me * maar ik heb eerlijk gezegd wel nog nooit last gehad aan mijn ogen of gezicht van make up. Ik zorg er wel voor dat ik vloeibare zaken altijd op maak voor ik een nieuwe lading koop zeg maar.

  Reply
 • jlovesbeauty

  27/12/2011

  Wat een handig artikel..

  Reply
 • Liesbeth

  27/12/2011

  Heel goed artikel! Ik denk dat veel dames nog steeds onderschatten hoe snel producten ‘vies’ worden. Zeker met je oogproducten moet je erg voorzichtig zijn. Producten die ik op anderen gebruik neem ik ook altijd met een spateltje. Mijn eigen dagcrème (ik beken) neem ik wel nog steeds met mijn, proper gewassen, handen. Te veel gedoe ’s ochtends :D

  Reply
 • DashicaShirley

  27/12/2011

  Leuk artikel!
  Ik moet ook mijn penselen eens reinigen..

  Reply
 • Nicole

  27/12/2011

  Handig artikel! Ik vind het absoluut geen onzin, haha. Ik bedoel: je hebt maar 2 ogen.. Wees er zeer zuinig op!

  Reply
 • Kayla

  27/12/2011

  Het schoonmaken van je kwasten is inderdaad heel belangrijk, helaas vergeet ik dat nog wel eens. Handig artikel!

  Reply
 • Amanda

  27/12/2011

  Ik wist niet dit al,maar het is belangrijk dat iedereen die make up gebruikt dit weet;)

  Reply
 • Monique

  27/12/2011

  Ik ben best wel laks hierin.. maar probeer me er zeker wel aan te houden, vooral bij gezichtsverzorging!

  Reply
 • Coco

  27/12/2011

  Ik ben ook bezig met een artikel over houdbaarheid van makeup, maar ik vind het best lastig. Ik gooi zelf niet snel dingen weg, behalve mascara en oogschaduw omdat het zo dicht bij mijn ogen zit. Misschien zou ik wel sneller dingetjes weg moeten doen..

  Reply
 • sofiexx

  27/12/2011

  heel handig artikel xx

  Reply
 • Laura

  27/12/2011

  Er wordt vaak gezegd dat je maar 3 maanden met je mascara kan doen, daar houd ik me nooit aan. Vind ik heel zonde, haha. Wanneer de mascara echt lelijker wordt (lees: brokkelen, wimpers ‘lukken’ niet meer) dan gooi ik ‘m pas weg! Ik zou wel mijn kwasten wat vaker schoon moeten maken.. haha.

  Reply
  • Beauty Koning

   27/12/2011

   Ja, dat klopt. Haha, ik ook niet hoor. :’) Ik gooi mijne ook inderdaad pas weg als hij niet meer lekker werkt, zelf heb ik nou niet echt last van irriterende ogen. Toevallig heb ik ze vandaag nog schoongemaakt!

   Reply
 • Myrthe

  27/12/2011

  Wat een handig artikel zeg! Ik wist wel dat dit van bacteriën kwam, maar hoe precies wist ik niet. Dankjewel dus!

  Reply
 • charlotte

  27/12/2011

  wauw handig artikel! bedankt voor de handige tips
  x

  Reply
 • Laura

  27/12/2011

  Handig en leuk artikel :)

  Reply
 • redhotjillypeppers

  27/12/2011

  Makeup uitlenen doe ik ook nooit hoor, vind ik echt vies ! Ik was mijn borstels regelmatig en probeer zo weinig mogelijk met mijn vingers aan mijn makeup te zitten.

  Reply
 • Sharon

  27/12/2011

  Oops haah dan wordt het tijd om mijn eyeliner weg te gooien :”) Lol.

  Reply
 • Shirley

  27/12/2011

  Ik heb kwasten te lang niet gewassen, maar staat wel op mijn to do list. Ik heb best veel producten al langere tijd, zoals eyeliners, oogschaduws, lipsticks en lipgloss. Pas als ik last krijg en ik kan het niet reinigen met alcohol, dan gaat het de prullenbak in.

  Reply
 • Laura

  27/12/2011

  Hééél interessant artikeltje ! x

  Reply
 • Marloes

  28/12/2011

  Er zit absoluut een kern van waarheid in. Mascara’s gooi ik weg als ze uitgedroogd zijn. Ik wissel met mascara’s altijd iedere dag af. Ik moet eigenlijk wel van die spateltjes hebben voor het aanbrengen van dagcrème uit een potje. Als je een tube hebt is dat natuurlijk een ander verhaal.
  Goed artikel!

  Reply
 • germa

  28/12/2011

  Ik ben heel hygienisch met mijn producten. Ik ben een mietje kwa oogpotloden en mascara’s. Mascara’s gaan na 3 maanden weg. Soms zelfs eerder. Als ik verkouden ben dan draag ik ook geen lipproducten of oogproducten.

  Reply
 • melissa

  29/12/2011

  Ik let er ook altijd wel op, voordat ik met mijn vingers in een potje dagcreme ga was ik mijn handen of gebruik ik zo’n antibacteriele gel. Sommige vinden dat overdreven maar ik vind het wel lekker fris want je doet vaak lang met zo’n potje en je zit er toch telkens met je vingers in.

  Reply

Geef een reactie