TALK: Foundation, wat is het? Wat kun je ermee doen? En hoe breng je het aan?

Foundation, laatst was daar al een artikel over te lezen. Ik kocht een witte foundation, waarmee ik mijn huidskleurige, of eentje die daar naar toe moet matchen, kan mengen! Hierdoor word mijn foundation een stuk lichter en neigt hij naar mijn teint toe. Maar hij een verkeerde kleur foundation verhelp je vaak niet altijd het hele probleem!

foundation aanbrengen

Als je niet je foundation mengt, is niet meteen een teken dat jij niet de goede kleur hebt. Vaak is het zo dat je te licht bent of de verkeerde ondertoon. Ik zei het al in mijn review, ik vind niet dat er een perfecte foundation is voor elke huid, natuurlijk past hij bij een aantal, maar misschien moeten ze nog een aantal tinten lichter gaan voor de lichtere onder ons? Like me!

foundation aanbrengen

Je moet ergens mee beginnen bij een foundation dit kan een vloeibare foundation zijn, dat is beter voor een droge huid. Vaak bij een mousse of een poeder worden je droge/schrale plekken geaccentueerd, dat moeten we niet hebben! Bij een vloeibare foundation is dat niet zo, daarom kan je ook prima een foundation op oliebasis verdragen.

foundation aanbrengen

Een vette huid kan dat weer niet, hiervoor kan je een poederfoundation gebruiken of een mousse/cream, ook een vloeibare, maar ga dan voor eentje zonder olie, of het liefst zo min mogelijk. Het beste is een foundation op water bevat, deze vatten geen olie. Hierdoor gaat de foundation niet op je huid drijven.

foundation aanbrengen

Dan heb je nog de ondertonen in je huid. Dit is echt heel moeilijk om te ontdekken, vele zeggen het dat je het met sieraden kan zien. Geel = goud en roze = zilver. Dat is niet zo, want ik heb een gele ondertoon in mijn huid, maar goud staat mij niet,say what! Ik kwam er achter dat, zonder de roodheden in mijn gezicht, dat ik een gele ondertoon had.

foundation aanbrengen

Toevallig merkte ik het op, zodra je je arm naar je gezicht brengt, even zonder mouw of course je huid moet zichtbaar zijn. Dan valt er een soort van schaduw op je huid, of althans, het gaat naar elkaar toe, daar ving ik een gele gloed in op. Niet yellow, maar vaag, echt een ondertoon. De rest van mijn lichaam heeft ook een lichte gele gloed, ook in mijn gezicht. Een gele ondertoon!

foundation aanbrengen

Is dit roze? Dan heb je een roze ondertoon en nog een blauwe ondertoon. Nog meer, maar daar komt nog een keer een artikel over! Houd hier rekening mee, geen goede ondertoon, dan heb je niet de juiste foundation. Let wel op met de ondertoon van je gezicht en decolleté, misschien heb je daar nog een verschil. You never know!

foundation aanbrengen

Je foundation mengen is een optie! Pak twee foundations, een lichtere of een donkere en breng beide op de rug van je hand aan, test hem op je decolleté, hierdoor klopt de tint met je gezicht. Ikzelf draag vaak shirts met een V-hals, nu kan ik hem zo licht maken als mijn decolleté en lijkt het één geheel! In plaats van een te witte decolleté en een oranje face. Happend a lot.

foundation aanbrengen

We kunnen het nu wel over foundation hebben, maar we hebben ook iets nodig om het mee aan te brengen. Je kunt je handen gewoon daarvoor gebruiken, minder hygiënisch, maar het is een optie. Natuurlijk heb je verschillende kwasten daarvoor zoals een stippling brush, prima voor de vette huid, een droge huid doet dat de das om. Helemaal met donsharen, doordat je het met roterende bewegingen het op het gezicht aanbrengt, gaan je donsharen omhoog, komt er foundation onder en zijn ze zichtbaar.

Een stippling brush brengt je foundation egaal aan. Geen vegen, geen vlekken, no helemaal egaal. Hij staat er om bekend vanwege de luchtige touch die hij op je gezicht aanbrengt. Je foundation wordt door de brush licht aangebracht, hierdoor oogt het natuurlijker.

Foundationsponzen heb ik allemaal al gehad, die kleine driehoeken, schijfjes en druppelvormige sponzen. Vanwege mijn droge huid en donsharen vond ik dit de geschikte manier. Ik dep mijn foundation op mijn gezicht, om te voorkomen dat mijn donsharen nog zichtbaarder worden. Hierdoor voorkom ik ook strepen. Met deppende bewegingen krijg ik ook de perfecte dekking. Tegenwoordig gebruik ik de Beautyblender, ik gebruik nog steeds dezelfde manier, foundation op je gezicht bouncen is amazing. Je krijgt er een goede dekking van en het lijkt net alsof je foundation erop hebt geairbrushed.

foundation aanbrengen

Je wilt je foundation langer dan twee uur perfect laten zitten, dit kan je doen door middel van je foundation te zetten. Gebruik een poeder, of een transparante poeder en breng die over je foundation aan. Let ook hier op voor je donsharen, naar beneden strijken, niet omhoog. Dit kan je ook deppend aanbrengen met een sponsje, hier gaat sinds kort ook mijn voorkeur naar uit!

foundation aanbrengen

Als laatste fixeerspray! One word: “amazing.” Door de spray blijft mijn foundation beter zitten en omdat hij mijn poeder “oplost” oogt mijn foundation natuurlijker. Je krijgt er een mooie glow van en mijn donsharen zijn bijna niet meer zichtbaar, tenzij je er echt op let, onmogelijk!

foundation aanbrengen

Heb je per ongeluk teveel foundation gebruikt? Dat heb ik ook wel eens, hierdoor gaat hij “schuiven”, je veegt hem weg, zodra je er nog een laag overheen wilt brengen. Pak een tissue en leg hem er strak over heen, geen kreukels, dep zachtjes met je hand over de tissue en trek hem er weer vanaf. Nu is het overtollige weg! Een truc die ik nog wel eens gebruik!

foundation aanbrengen

Wat een must is bij het kopen van een foundation, doe je research goed. Zorg ervoor dat je weet wat voor ondertoon je hebt, waar je naar op zoek bent en vraag gewoon hulp als dat nodig is. Daarvoor staan er mensen in de winkel, om je daarbij te helpen! Kijk in rust, swatch wat en vind je niet de goede, niet toch eentje kopen, volgende keer beter!

Heb jij nog een foundationtip? Of voor foundation aanbrengen?


24 Comments

 • ValleyDollEva

  15/01/2012

  Mooi uitgelegd allemaal ! Tegenwoordig breng ik mijn foundation aan met een stippling brush en dat werkt eigenlijk zéér fijn. Een echte tip heb ik, je moet vooral kijken naar de kleur. Als die op niets lijkt, ja dan is het helemaal om zeep :d

  Reply
 • Saskia

  15/01/2012

  Heel goed uitgelegd allemaal. Het is dat ik geen foundation gebruik, maar met jou uitleg zou ik het zo kunnen gaan gebruiken!

  Reply
 • redhotjillypeppers

  15/01/2012

  Handige tips ! Ik heb mijn foundation heel lang met mijn vingers aangebracht maar de laatste maanden gebruik ik mijn Sigma borstels. De juiste ondertoon vinden is inderdaad erg belangrijk !

  Reply
 • Jorinde

  15/01/2012

  Foundation met een stippling brush pakt bij mij niet zo mooi uit. Ik doe het nu meestal met mijn vingers, maar ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar de beautyblender.

  Reply
 • Amanda

  15/01/2012

  Erg handig artikel, ik wil nog een witte foundation van Sleek gaan kopen & de beautyblender omdat ik zo benieuwd ben!

  Reply
 • shannara

  15/01/2012

  super post, thx

  Reply
 • Marloes

  15/01/2012

  Wat een super handig artikel weer! Ik wil ook foundation gaan gebruiken voor als ik uit ga of speciale gelegenheden heb en van mezelf heb ik heel snel rode wangen dus heb geen idee welke kleur foundation ik moet gaan halen. Dit helpt zeker!

  Reply
 • Shirley

  15/01/2012

  Heerlijk uitgebreid artikel. :)

  Reply
 • Dionne

  15/01/2012

  Handig artikel! Als ik foundation draag gebruik ik mijn stippling brush, erg fijn :)

  Reply
 • Charlotte

  15/01/2012

  Ziet er goed uit!
  ik gebruik Catrice finishing foundation
  x

  Reply
 • Coco

  15/01/2012

  Super handig artikel! Ik vind de Beautyblender ook heel handig

  Reply
 • Manon

  15/01/2012

  Fijn artikel om te lezen! Ik gebruik momenteel de Bourjois Healthy Mix Serum foundation en die bevalt mij erg goed. Een extra tip voor als je alles nog egaler wilt hebben, scrub je huid goed voordat je foundation aanbrengt! Ik heb gemerkt dat mijn foundation er heel egaal uitziet als ik dat heb gedaan

  Reply
 • miss073

  15/01/2012

  Handig die tips allemaal! gaan we gebruiken! :D

  Reply
 • Angelique

  15/01/2012

  Goed artikel :)

  Reply
 • jlovesbeauty

  15/01/2012

  Wat een handig artikel!

  Reply
 • laralaurentia

  15/01/2012

  Fijn artikel, het is en blijft lastig om een goede foundation te vinden en deze dan nog is naar je wens aan te brengen.
  Liefs Lara

  Reply
 • Charlotte

  15/01/2012

  Nice artikel!
  Ik heb zelf dat mijn gezicht donkerder is dan mijn nek & decolleté en een roze ondertoon heeft terwijl de rest van mijn lichaam een gele ondertoon heeft… Ik heb nu een foundation met een gele ondertoon waardoor mijn gezicht tenminste bij de rest past en het niet lijkt alsof er een verkeerd hoofd op mijn nek is geschroefd xD

  Reply
 • Naomi

  15/01/2012

  Wat een fijn artikel! Altijd moeilijk om dé perfecte kleur te vinden.

  Liefs

  Reply
 • thebloggingsisters

  15/01/2012

  Handig!
  Bij mij lukt foundation niet altijd even mooi, heb niet zo’n makkelijke huid
  x

  Reply
 • Marijke

  16/01/2012

  Wohoo, wat een super handig artikel! Thanks gir sharing!!

  Reply
 • Evey

  16/01/2012

  In daglicht je foundation opdoen ;-) klinkt logisch, maar we break the rules, always… :-)

  Reply
 • Wiesje

  17/01/2012

  Handig artikel zeg!
  Ik zelf doe het altijd met een stippling brush of een beautyblender/sponsje

  Reply
 • Lotte Daily

  26/01/2012

  Zorg dat je eigen huid al zo egaal mogelijk is (door scrubben en af en toe een maskertje te gebruiken) daardoor gaat je foundation ook beter op je huid ‘pakken’ en heb je lang niet zoveel foundation nodig…
  Lukt voor mij vaak!
  Ikzelf gebruik een stippling brush van Mac, en daar ben ik enorm tevreden over… sponsjes werkt voor mij niet zo goed! Maar je foundation zetten is ook altijd belangrijk! Wel een goed en duidelijk artikel overigens.
  Liefs
  Lotte

  Reply

Geef een reactie