Penselen, Picasso? Kwasten, muurschildering!?

Ik pak even mijn penseel erbij..” Penseel? Je ziet ze al denken? Penseel? Wat is dat? Whut? Ben je een Picasso? Ga je schilderen? Wat maak je dan voor kunstwerken? En wat voor penselen gebruik je dan? Waar kan je ze kopen. “Pardon mevrouw, ik had het over een oogschaduwkwast.” Kwast? Is ze aan het verbouwen? Gaat ze nu over op de muur? Of zo een geweldige kunstenaar die muurschilderingen maakt? De nieuwe van Gogh? Say what!?

Urban Decay x Kristen Leanne Kaleidoscope Dream Eyeshadow Palette

Herken je het al? Kwasten? Penselen? Het is een discussiepunt, wanneer noem je een kwast nou een  “kwast”? En wanneer is het een penseel? Tegenwoordig noemt men ze ook gewoon brushes, maar zet er oogschaduw voor en je hebt een oogschaduwkwast of een oogschaduwpenseel. Het klinkt ineens wat bekender, gelukkig, bekend terrein.

Maar waarom worden ze kwasten en penselen genoemd? Vaak neem ik het woord penseel in mijn mond, maar meteen schakelen mijn hersenen door naar een canvasdoek, waar ik met grote klodders verf aan het gooien ben, uitsmeren met mijn penseel, even hier en daar een lijn, maar wanneer is het nou een kwast?

The Original Beautyblender Pro

Kwasten gebruik ik vaker dan penselen, het klinkt wat veiliger, maar ergens krijg je ook weer het verfidee. Althans, ik krijg last van de rode en blauwe verf op mijn netvlies. Oogschaduwkwast, poederkwast, poederpenseel? Bronzerkwast? I’m confused.

Bij sommige brushes gebruik ik het woord kwast, oogschaduwkwast, maar zodra het een oogschaduwpenseel wordt klinkt het zo anders. Een lippenseel is wel weer wat hoort, maar ik blijf het mij afvragen, wanneer is het een brush? Een kwast? Of een penseel?

make-up kwasten

Welk woord plak jij er sneller aan vast? Wanneer spreken wij over een penseel of een kwast? En waar gaat jouw voorkeur naar uit? Wordt het een penseel? Een kwast? Of een brush? Schakel je over naar het Engels? Ik ben heel benieuwd naar jullie woorden!

Ik heb er voortaan voor gekozen om het over kwasten te hebben, maar penselen klinkt netter, ondanks dat ga ik voor het woord kwast. Tenzij ik over een lippenseel praat of een eyelinerpenseel. Het is een fijn kwastje, geen huge penseel waarmee je je oog mee in smurkt!

Wat is jouw mening hier over?


13 Comments

 • Lisa

  15/03/2012

  Ik gebruik meestal het woord ‘kwasten’. Net als jij associeer ik ‘penselen’ eerder met verven en kunstenaars en dergelijke :)

  Reply
 • Ik schrijf in het engels dus ik zeg brush :p. In het Nederlands struikel ik er echter over. Ik weet nooit of ik nu kwast of penseel moet zeggen omdat ik net als jij dan moet denken aan schilders gerief, lol. Ik zag meestal dan ‘euhm, dat dat ding daarzo, waar je uw oogschaduw mee aanbrengt’, lol.

  Reply
 • Ruth

  15/03/2012

  Leuk geschreven :-) Ik noem ze ook kwasten en inderdaad de kleintjes penselen, meestal dan, geloof ik ;-) Erg origineel artikel!

  Reply
 • Esmay

  15/03/2012

  Ik noem ’t gewoon …kwasten. Ik vind penselen zo apart en brush zeg je in Engeland wel haha!

  Reply
 • beautiesatwork

  15/03/2012

  ik zeg borstel xD

  Reply
 • Ik gebruik kwasten overal buitenshuis. Dan word het “schat ik ga mijn borstels wassen” en inderdaad ja, dan heb je dat hele verf idee haha. Ik word ook nijdig als vriendlief dan een van m’n “borstels” omver loopt als ze mooi met hun kopje van de rand ergens liggen te drogen, of poeslief er mee begint te spelen. Tjah, mijn “borstels” worden hier nogal graag gezien haha

  Reply
 • Amanda

  15/03/2012

  Ik gebruik altijd het woord kwast:) Laatst was er in de Make up Studio nog een hele discussie over tussen 2 Mua’s haha. Jorinde en stonden echt zo van wtf, als je maar weet wat je ermee moet doen haha

  Reply
 • Sheela

  15/03/2012

  Haha! Ik gebruik altijd “kwast” :)

  Reply
 • Deb

  15/03/2012

  hihi of ik nu een make-up of echte verfkwast gebruik, ik gebruik altijd het woord kwast ;-) Penseel is een woord dat ik zelf eigenlijk nooit gebruik.. het klinkt wel chique ;-)

  Reply
 • Lis

  16/03/2012

  Leuk artikel! Ik noem het eigenlijk ook altijd kwast, net zoals bij het schilderen :-)

  Reply
 • Juudith/Watevahdude

  18/03/2012

  Ik zeg echt altijd kwast.. Een penceel vind ik echt schilder achtg haha, en bij een brush moet ik direct aan photoshop denken!

  Reply
 • Emma

  20/03/2012

  Haha, wat leuk geschreven! Ik denk er eigenlijk niet echt over na, maar als ik dat nu even doen kom ik tot de conclusie dat ik altijd het woord kwasten gebruik (gek woord eigenlijk, kwasten…) , maar zelfs met verven (ik noem het niet eens schilderen, haha) gebruik ik het woord kwasten, dus het zal wel aan bij liggen :)

  Reply
 • Siel

  21/03/2012

  Haha daar twijfel ik ook altijd over xD
  kwast klinkt zo hollands (no offence!)
  penseel doet mij ook denken aan schilderen omdat ik een kunstopleiding heb gevolgd is dat wel dagelijks taalgebruik :)
  en brush is ook weer niet goed om dat ik tegen de verengelsing van het nederlands ben!

  meestal houd ik het op penseel :)

  Reply

Geef een reactie