TALK: Joggen!

Joggen, even tot de brug toch, en weer terug! Wow, zware work-out, die driehonderd meter was zwaar. Pff, voel het nog in mijn benen. Een sprintje heen en weer, hardlopen it is. Moet dit echt zo moeilijk zijn? Totdat ik met iemand anders ging joggen, real joggen! Er ging een wereld voor mij open..

Joggen

Sinds vorige week ben ik weer fanatiek aan het sporten, voorheen liep ik hard, rennen voor je levuhh! Serieus, ik nam het echt heel letterlijk met hard. Ik rende de longen uit mijn lijf, snapte niet waarom ik zo uitgeput raakte van minimaal dertig minuten doelloos rondjes rennen? Nu ik wat jaren verder ben, een sportprogramma later, heb ik mijn eigen sportschema in elkaar gezet!

De laatste dagen ben ik van het joggen, gewoon heerlijk in de zon, het is namelijk heerlijk jogweer. Zon, warm genoeg voor een footballshirt en een short, met een klein briesje, frisse lucht, beetje pollen hooikoorts, nies snot juck. Maar wel een geweldig weertje om een blokje om te gaan.

joggen

Voorheen gebruikte ik het Start To Run programma, maar de muziek was killing me. Ik verveel mij snel, zelfs tijdens het joggen kon ik even slapen, niet omdat ik moe ben, maar ik ben gewoon snel afgeleid, verveelt klinkt zo rot, maar het is wel zo. Ik raak snel op bepaalde dingen uitgekeken, maar nu ik met mijn eigen muziek, op mijn eigen tempo en mijn eigen minuten die ik zelf indeel.

Tegenwoordig kan ik joggend muziek luisteren, door rennen, deels dan en ondertussen een gesprek voeren met mijn medepartner in crime. In het begin kwam ik nooit verder dan links of rechts als ik met iemand samen ging joggen, nu kan ik zelfs communiceren, yes sir!

Joggen

Als eerst begin ik met een stukje lopen, ondertussen neem ik de dag door met mijn runmate, een goede tip, geef je snel op? Wil je discipline kweken? Ga dan samen met iemand joggen, hierdoor houd je niet alleen de band sterk, maar je motiveert elkaar om elke keer weer opnieuw te gaan sporten. Ik stretch soms even, nog van mijn P90X sessies, beetje rekken, stretchen, gek doen, kijk uit dat je niks verrekt, gebeurt mij trouwens nog dagelijks. Vervolgens spreek je een punt af waar je begint, zorg ervoor dat je een lekker nummer te pakken hebt en begin met joggen.

Een goede start is een must have, zodra ik verkeerd begin, gaan mijn minuten echt heel slecht! Als eerste begin ik met twee minuten rennen, jep, praten, kletsen, gieren en brullen, zorg ervoor dat je geen ademnood krijgt en vervolgens loop ik weer twee minuten. Krik ik het op tot drie en weer twee minuten lopen. Vier minuten joggen, twee lopen, vier, twee en drie, twee, vier en zo gaat het maar door. De ene keer loop ik vijf minuten, of zes en dan kort ik de pauzes in. Het hangt ook van de knaap af waarmee je onderweg bent, kan diegene lang door joggen, dan kan je het opkrikken naar tien minuten achter elkaar door te joggen.

joggen

Wat echt belangrijk is, is je eigen tempo. Je moet niet op het tempo van de ander rennen, hierdoor raak jij sneller uitgeput, gewoon lekker op je eigen gemak. Later kan je ook gewoon drie om één rennen, het hangt helemaal van jezelf af! Het is puur om gewoon even lekker buiten rond te hobbelen, beetje conditie opbouwen en nog eens bakken in de zon, want die schijnt de hele tijd in je gezicht. Insmeren!

Inmiddels ben ik lichtelijk verslaafd geraakt aan het joggen, zodra mijn sessie erop zit, kan ik eigenlijk nog wel meer rondjes rennen, heerlijk! Binnenkort wil ik ook gewoon voluit rennen, zoals die pro’s het doen, stoer voorbij komen rennen, zonder te vallen, haaa joke! Ik geniet er zo erg van en het is nog eens gezond. Amazing right?! Net zoals sushi!

Jog jij wel eens? Of ligt jouw voorkeur bij hardlopen?


30 Comments

 • Christel

  28/03/2012

  Ik heb het een poosje gedaan maar het was wel heel erg lekker. Nu al een hele poos geleden weer.
  Nu moet ik wel zeggen dat ik zo’n belabberde conditie heb dat ik al geen twee minuten joggen in 1x kan uit houden dus mijn ‘maatjes’ geven het nog al eens op met mij, wat mij niet bepaald helpt…
  Ach ja. Misschien maar weer eens alleen proberen. :p

  Reply
 • Redhotjillypeppers

  28/03/2012

  Ik heb ook een hele tijd gejogd maar ben er mee gestopt omdat ik me echt verveelde tijdens het lopen, zelfs met leuke muziek op. Ik ga liever wandelen en fietsen :)

  Reply
 • Nicole

  28/03/2012

  Ik begin maandag met m’n moeder met het Evy programma: start to run. Een programma voor op je mp3 speler, en dan moet je doen wat zij zegt. God help me!

  Reply
 • Klinkt wel goed! Vooral met dit lekkere weer lijkt buiten joggen me ook wel lekker.
  Ik zit zelf op fitness dus daar ren ik vaak op de loopband :)

  Reply
 • deijsprinses

  28/03/2012

  Vorig jaar ben ik begonnen met het start to run programma (kan je ook in files downloaden zonder de muziek, gewoon een lijstje) en de vierde poging was de goede. Ik ben altijd barslecht geweest in lopen (in het middelbaar) en ik haatte sport maar ik wou het toch nog eens proberen. Dankzij twee iets sportievere vriendinnen ben ik ook gebeten geraakt en blijven lopen. Van na 2 min uitgeput tot wel een dik uur lopen in de zomer. Door de winterstop loop ik niet langer dan een half uur maar ik ben de laatste tijd ook weer fanatiek bezig. Vnv ga ik alvast nog een toertje doen!

  Reply
 • Jorinde

  28/03/2012

  Ik moet ook maar eens gaan joggen!

  Reply
 • Deb

  28/03/2012

  Goed hoor! Ik ben een typische mooi-weer jogger ;-) Vroegaahhh was ik een fanatieke atletiekster en was onze club #1 van NL en liep ik de 400 meter onder 1 minuut.. nu doe ik er waarschijnlijk een uur over haha. Nee hoor ik sport nog steeds fanatiek, maar dan in body pump lessen en ik ga zeker binnenkort met mijn ipod in mijn hand weer een rondje joggen. Keep up the good work!!

  Reply
 • Amanda

  28/03/2012

  Ik jog echt nooit, ik haat sporten haha!

  Reply
 • Juudith/Watevahdude

  28/03/2012

  Goed dat je het nu volhoudt! kan me voorstellen dat het met een maatje makkelijker gaat.. Ik ben echt een sukker in joggen of hardlopen.. Ik ben 1 keer geweest en geef ht dan alweer op.. Niets voor mij haha!

  Reply
 • Maaike

  28/03/2012

  Goed dat je nu zoveel beter bezig bent & het vol houd!
  Vorige zomer ging ik telkens joggen met mijn vriend, om een goed tempo te houden en niet te uitgeput te raken. Nu jog ik soms een beetje, onregelmatig, maar binnekort komt er een mooi schema ! :)
  Keep going girl!

  Reply
 • Goed bezig! Ik krijg van dit soort blogposts ook altijd motivatie haha

  Reply
 • Josephine

  28/03/2012

  Goed bezig joh, ik vind het knap dat je met iemand anders kan praten tijdens het rennen, ik raak dan veel sneller uitgeput!

  Reply
 • Frauke

  28/03/2012

  Ik HAAT lopen haha. Niks niks niks voor mij.

  Reply
 • melissa

  28/03/2012

  Haha mijn voorkeur ligt bij powerwalken, joggen of hardlopen hou ik echt niet vol… ;-)

  Reply
 • sweetcupcakebeauty

  28/03/2012

  Good job! Ik ga elke week 3 keer naar de sportschool. 1 keer om te Zumba-en en 2 keer om echt te fitnessen. Ik vind het heerlijk!

  Reply
 • MissEvie.nl

  28/03/2012

  Ik jog nooit, ook nog nooit gedaan. Ik ben nogal lui ;-)

  Reply
 • beautiesatwork

  28/03/2012

  misschien moet ik dit ook eens proberen :)

  Reply
 • joycelysanne

  28/03/2012

  ik jog 1 keer per week, maar wil er eigenlijk 2 van maken. Even moed verzamelen dus!

  Reply
 • BellaChique

  28/03/2012

  Ik deed het vroeger, toen ik nog op den buiten woonde, zalig vond ik het :). Nu dat wij momenteel in het stad wonen doe ik het niet meer want hier is het echt ongezellig :(.

  Reply
 • Nicole

  28/03/2012

  Wat knap! Ik kan niet hardlopen en niet joggen. Ik adem verkeerd in en uit bij inspanning en krijg dan geen lucht meer.. Ook heb ik zwakke enkels die om elk klein dingetje afscheuren (de enkelbanden dan..)
  Dus ja….. niets voor mij, maar wel knap en fijn voor een ander! Vooral met het zonnetje…

  Reply
 • deez91

  28/03/2012

  Goed bezig :) Ik doe momenteel niks aan sport, maar fiets wel elke dag na mijn werk en probeer de fiets zo veel mogelijk te pakken.

  Reply
 • Hanna

  28/03/2012

  wat supergoed van je! ik wil het ook wel weer eens gaan oppakken.
  liefs!

  Reply
 • Emma

  28/03/2012

  zowel joggen als hardlopen is niet mijn ding… Ik wandel wel met de hond, doe een dansje en haal mijn intensieve workouts uit zware shoppingsessies, haha..

  Reply
 • Vorig jaar ben ik met Start to Run begonnen, helaas heb ik het niet volgehouden. Ik zou echt meer moeten bewegen, het loopt de laatste tijd de spuigaten uit…

  Reply
 • Marijke

  29/03/2012

  Ik doe altijd aan hardlopen!

  Reply
 • Gerrianne

  29/03/2012

  Ik deed aan hardlopen. Maar misschien is beginnen met Joggen beter voor me. Dankjewel voor de motivatie – die er normaal niet is, haha! & rondjes rennen met een big smile, muziekje op & niet nadenken, maar volop actief doen. I Like That!

  Reply
 • thegreenbeauty

  29/03/2012

  Wat goed dat je zo actief bezig bent :D Ik ga nu 3 keer in de week naar de sportschool, ik jog/ren dan ook meestal wel even maar ik heb echt afwisseling nodig, dus ik fiets ook, roei, de epileptical.. zolang ik maar minimaal 40 minuten cardio er mee vul. Voel me zooo veel beter sinds ik regelmatig sport!

  Reply
 • Sheela

  31/03/2012

  Ik probeer om vaak te gaan lopen maar dat lukt nooit, heb er bijna nooit zin in x

  Reply
 • Selma

  02/04/2012

  Ik vind hardlopen ook heerlijk! Ben momenteel helaas geblesseerd :-( .

  Reply
 • Cindy

  11/04/2012

  Waw, je moet het maar doen! :D Ik heb ook al gedacht voor eens te gaan lopen, maar eerlijk gezegt komt het er niet van. Maar wie weet, komt het er nog eens van. Ik ben al blij dat ik mijn conditie een beetje onder controle hou door te gaan dansen (:

  Reply

Geef een reactie