TALK: Schrijversblok, wat te doen?

Starend naar het scherm, wachtend totdat de letters op het lege A4-papier verschijnen. Zelf weet je wel beter, dat witte vlak blijft spierwit. Een felle afschuwelijke kleur dat in je gezicht blijft schijnen. De klok slaat al twee uur, jep, in de nacht. Wachtend totdat je je eerste zin hebt getypt, maar ook die haal je weer weg. We hebben allemaal wel eens te maken met een schrijversblok..

Schrijversblok

Hoe kan het nou ineens ontstaan? Je had van die prachtige roze gekleurde ideeën, die ontzettend mooi uitpakte in je hoofd, maar niks kwam er uit je handen, nog steeds een leeg scherm. Persend probeer je de woorden uit je vingers te schrijven. Jep, forceren is niet goed. Vaak als je iets zo graag wilt, of probeert dat je dingen gaat doordrukken, heb je sneller de kans op mislukken. Je moet ook genieten van de weg ergens naar toe, niet alleen het einddoel.

schrijversblok

Daarnaast kan het ontstaan door stress, een te hoge werkdruk of de meest voorkomende symptoom geen inspiratie. Stress is iets wat jezelf moet regelen, zorg ervoor dat je alles hebt gedaan wat je moest doen, want jouw schrijfproces wordt onwillekeurig geregeld. Onwillekeurig is dat je er geen controle over hebt, dus ook niet over je writers block.

Schrijversblok

Je kan jezelf ook weer motiveren! Wil jij zo graag die zwijmelfilm kijken? Zet hem op, schrijf ondertussen het stuk wat geschreven moet, of daarvoor, zodat je jezelf kan belonen met een goede movie. De Packers werken bij mij altijd. Heerlijk even een uurtje football kijken op YouTube, geweldig om mij weer te verdiepen in de Amerikaanse sportwereld, meestal na het artikel, zodat ik weet dat ik “vrij” ben. Helemaal met schoolopdrachten werkt dit uitstekend!

schrijversblok

Wil je naar de stad toe? Ga. Misschien kom je wel iets tegen wat je inspireert. Doe eens dingen die je nooit zou doen, neem bijvoorbeeld een cappuccino, in plaats van een kopje thee. Begin met de kleine dingen om uit je “dagelijkse sleur” te komen. Je moet soms even de standaard gewoonte doorbreken, vaak als je even uit je comfortzone stapt, stap je een nieuwe wereld in met geweldige ideeën.

schrijversblok

Voor mijn blog heb ik bijna nooit last van een schrijversblok, maar soms heb ik teveel inspiratie, waardoor mijn hoofd overloopt met ideeën, hierdoor kan ik ook moeilijk mijn activiteiten omzetten in woorden. Neem een stapje terug, schrijf alles op, zover mogelijk uitschrijven, zodat je het later kan oppakken. Zorg ervoor dat je niks kwijtraak, door alles bij elkaar te leggen, schrijf hem desnoods op in je telefoon en mail het door naar je hotmail, zodat je het altijd bij de de hand hebt.

Kortom, geniet van de weg naar het eindstadium. Je moet plezier hebben in het schrijven, forceer jezelf niet om er een artikel uit te persen, of die ene schoolopdracht, tenzij je daarmee te laat bent, gewoon rustig de tijd ervoor pakken en enjoy your ride. Ontspannen is een must, maar hier kom ik zeker later nog op terug!

Heb jij wel eens last van een schrijversblok? En wat doe jij daar tegen?


35 Comments

 • monique

  24/04/2012

  Wow mooi geschreven! Ook nooit zo‘n last van.. schrijven maakt mn hoofd leeg :)

  Reply
 • nicole

  24/04/2012

  Zit midden in een writers block.. Geen inspiratie!

  Reply
 • Redhotjillypeppers

  24/04/2012

  Ik heb er gelukkig nog geen last van gehad maar nu heb ik alvast goede tips voor wanneer het mocht gebeuren !

  Reply
 • Emma

  24/04/2012

  again, wat schrijf je geweldig! Een writersblock is inderdaad vervelend :O nu heb ik vaak meer last van een complete blokkade, maar dat komt inderdaad door te veel inspiratie in plaats van te weinig. Bij mij helpt het om alles duidelijk op een rijtje te zetten en dan zo specifiek mogelijk dingen te benoemen in zo klein mogelijke stappen :)

  Reply
 • ValleyDoll

  24/04/2012

  Mooi geschreven ! Ja, daar heb ik af en toe ook wel es last van. Ik heb soms teveel ideëen dat er dan gewoon niets van komt. Ff stap terug nemen en rustig nadenken helpt wel :-)

  Reply
 • Jorinde

  24/04/2012

  Mooi geschreven en wat een geweldige quote!

  Reply
 • Marloes

  24/04/2012

  Wat een goed artikel! Ik heb er af en toe wel eens last van, ik schrijf meestal mijn ideeën op. En als ik geen inspiratie heb voor een artikel, post ik vaak een fotoshoot die ik heel inspirerend vind.

  Reply
 • Rachel Janssen

  24/04/2012

  Goed artikel! Ik heb wel eens last van een writers block, meestal stop ik dan even en een uurtje daarna begin ik weer en dan heb ik nergens meer last van! Wat ik de laatste tijd wel heb, is dat ik zoveel ideeën heb dat het in me hoofd blockt en ik gewoon totaal geen enkel idee meer weet. Zo vervelend!!

  Reply
 • Kayla

  24/04/2012

  Ik heb eigenlijk vrijwel nooit last van een Writers Block. Wanneer ik op een dag veel ideeën heb schrijf ik alles op in een notitie boekje, zo heb ik altijd inspiratie!

  Reply
 • Nicole

  24/04/2012

  Mooi geschreven, handig. Ik heb zelden last van writersblock tot nu toe. M’n blog heb ik nu 10 maanden, en heb vamaf het begin iedere dag een artikel geplaatst.. Soms zelfs 2. Oke, vanwege vakantie ben ik er 5 dagen uitgeweest, maar daar koos ik bewust voor, omdat internet niet te betalen is in het buitenland en dus kan ik geen reacties goedkeuren, haha.

  Reply
 • Amanda

  24/04/2012

  Ik had hier in het begin erg last van, omdat ik niet wist hoe ik artikelen moest schrijven maar nu heb ik daar eigenlijk nooit meer last van! En jorinde en ik kijken elkaars artikelen na dus kunnen we woorden verbeteren die eigenlijk niet zo mooi staan, omdat je niet op het woord komt haha.

  Reply
 • Juudith/Watevahdude

  24/04/2012

  Ooh dat heb ik ook wel eens.. Al moet ik zeggen dat ik de laatste tijd er weinig last meer van heb! Ik heb een notitieboekje gekocht en schrijf daar alles in op waar ik over wil schrijven.. Zo heb ik op dagen dat ik even niets meer weet dat boekje nog en staat er wel iets tussen waar ik nog niet over geschreven heb! altijd handig

  Reply
 • Ik heb weleens ‘Bloggers Block’ zoals ik het noem. Ik heb wel ideeën maar soms lukt het gewoon niet, dan heb ik er even geen zin meer in, en dan moet ik gewoon iets anders gaan doen. Het komt toch wel weer terug!

  Reply
 • beautiesatwork

  24/04/2012

  ik hou me dan even met iets anders bezig en begin dan weer opnieuw :D

  Reply
 • Erg goed geschreven!
  Ik heb gelukkig nog niet echt last van een writers block, maar dat komt volgensmij vooral omdat ik niet elke dag een artikel post :)

  Reply
 • Laura

  24/04/2012

  Wauw! Echt leuk

  Reply
 • Esmay

  24/04/2012

  Daar heb ik dus best wel vaak last van. Héeel irritant haha. Daarom ben ik heel blij als ik weer een paar artikels heb geschreven!

  Reply
 • joycelysanne

  24/04/2012

  ik heb daar niet echt last van, ik schrijf op mijn blog over wat ik meemaak dus als ik niet zo veel spectaculairs meemaak dan hebben we een beauty of fashion artikeltje!

  Reply
 • MissEvie.nl

  24/04/2012

  Geweldig goed geschreven, bij dit artikel had jij vast geen last van een ‘writers block’ ;-) Ik heb hier niet zo heel vaak last van, soms wel dat ik niet op een woord kan komen of een zin uiteindelijk nog 3 keer verander.

  Reply
 • glasmetwater

  24/04/2012

  Hoi, ik heb je net genomineerd voor de versatile blogger award, dus je kan even komen kijken voor de regels :)

  Reply
 • Josephine

  24/04/2012

  Informatief artikel, altijd interessant om te lezen. Ik heb het soms wel eens, maar dat wordt gecombineerd dan met een periode met teveel inspiratie erna. Ik heb soms ook heel toffe ideetjes waarbij ik dan niet weet hoe ik ze moet uitwerken, dat is jammer. Of dat je aan een artikel begint, de eerste zin vind ik altijd zo moeilijk!

  Reply
 • LottedeJ

  24/04/2012

  Goed geschreven en handige tips! Ik heb hier zelf niet vaak last van, maar áls ik het heb ga ik inderdaad proberen om uit mijn comfort zone te stappen. Ik ga meestal op zoek naar dingen die me inspireren, maar dat moet je juist niet doen. Niet opzoek gaan, je moet het laten gebeuren!

  Reply
 • tinkerbelline

  24/04/2012

  Wat een leuke post met leuke nuttige tips :D.

  Reply
 • Heb ik ook wel eens last van ja..

  Reply
 • Deb

  24/04/2012

  Aan virtueel spraakwater bij jou geen gebrek ;-) Ik heb er soms last van. Dan begin ik ergens aan en denk ik.. nee laat maar. Dan komt het niet over, klinkt niet leuk.. en dan sla ik het op en slaap ik er een nachtje over. Ik accepteer het en leg me erbij neer. ideeën schrijf ik vaak in een boekje.. voor een inspiratie-loos moment..altijd handig!

  Reply
 • Valeria

  24/04/2012

  Ik heb soms ook een writers block, deze tips komen goed van pas :) Normaal als ik zoiets heb, dan stop ik voor een tijdje en daarna krijg ik vanzelf weer ideeen.
  Btw ik heb je getagged voor ‘The Versatile Blogger Award’

  Reply
 • Louna Beauty

  24/04/2012

  Goed beschreven., ik heb er zelf ook wel eens last van ja! hihi

  Reply
 • Maya

  24/04/2012

  Leuk geschreven! Goede tips… vooral dat van de stad ingaan haha doe ik altijd ;-)

  Reply
 • Melissa

  25/04/2012

  Daar heb ik ook af en toe last van (vooral de laatste tijd) meestal blader ik door wat tijdschriften of schiet me in de loop der tijd wel weer iets te binnen.

  Reply
 • happyannanas

  25/04/2012

  Ja. Writers Blog(ck). Heel herkenbaar. Geen inspiratie en dus maar eventjes niet bloggen. Oei, dat waren alweer vier dagen! Lastig iets is dat.
  Toch lijkt het niet alsof jij echt kampt met dit probleem, elke dag één of twee supermooie artikelen, I’m impressed en JALOERSZZZ. Maar OOIT komt er een dag.. (okee dat heb ik al zo vaak gezegd..)
  Haha, jij maar met je Packers! :-D Ik heb niks met Football maar ik word wel blij van je artikelen over deze sport en je favo team :-D
  Je tips ga ik opvolgen, vooral dat Packers kijken. Misschien ben ik straks ook wel fan van ze! Kom ik ook meteen leuk uit een Writers Block!

  Reply
 • Gerrianne

  26/04/2012

  Oh, dit komt bij mij heel vaak voor.. Vooral ook dat ik heel snel moe ben! Na school kan ik bijvoorbeeld echt kapot zijn! Dan wil ik niets meer en lig ik het liefst in bed.. Dit kan soms heel vervelend zijn, want ik wil bloggggen! En dan komt school er nog naast met verslagen maken.. Bleh! Maar niets te klagen.. Ik stop dan meestal waar ik mee bezig ben en accepteer maar, dat het me even niet lukt.. Alleen dan kan ik onwijs chagrijnig op mezelf zijn.. Het is een vervelende situatie, alleen in de hoop gaat het met de tijd beter! Soms heb ik namelijk ook een woede, dat alles opgeruimd moet zijn, dat alles direct moet gebeuren en dat alles ook razend snel gebeurt. Dan ben ik met alles klaar, is alles af en gaat alles perfect! Dat is weer een ontzettend fijn gevoel, maar meestal heb ik dat in de nacht – ook weer niet handig! Ik zit hier nog vaak mee te kijken, hoe alles moet gebeuren en hoe ik er tegen aan ga.. Heel fijn dat je hier aandacht aan besteed & er een handig artikel van maakt. Een keer iets anders! Loveeee for your blog, girl Hihi!

  Reply
  • Beauty Koning

   26/04/2012

   Ah, dat is echt vervelend ja! Misschien kan je tijdens het reizen schrijven? Tenzij je moet fietsen, dan gaat dat natuurlijk niet. Haha, bedankt voor je lieve complimentjes Gerrianne! ^^

   Reply

Geef een reactie