HOW TO: FOTD foto’s maken.

Oh wauw, mooie blauwe pixeltjes! Ja, ook fotograferen is een kunst. Je gaat niet op een krukje zitten, dat wiebelt, zodat je moet balanceren om je evenwicht te houden, vervolgens de foto’s te schieten en het producten proberen vast te houden. Gelakte nagels, nog steeds moeilijk om te fotograferen! Vele van jullie informeerde naar mijn FOTD-pictures. Cynth, hoe doe je dat? En wat gebruik je? Hoe pas je dat toe? Nou, het begon allemaal.. Nieuwsgierig naar mijn geheimen? Lees dan vooral verder!

In het begin maakte ik mij totaal niet druk om het licht, of nouja, deed ik wel, maar vond dat mijn foto’s wel goed helder waren. Joke, als ik ze nu vergelijk met mijn foto’s van nu en toen, wat een verschil! Ook dat moest je dus leren met bloggen, fotograferen.

Om te beginnen met mijn foto’s, ik bewerk ze niet. Geen Photoshop, ik stel de kleur niet bij, geen contrast, geen intensiviteit en noem het maar op. Zelf vind ik het niet erg dat een ander het doet, maar persoonlijk wilde ik het gewoon niet doen. Puur omdat ik altijd teleur werd gesteld als ik een look wilde namaken, maar omdat de look zo gephotoshopt was lukte het niet. Dan heb ik het wel over extreme veranderingen, maar geen bewerkingsprogramma’s voor mij! Hooguit bleek ik even tussendoor mijn tanden met een programma, beter bekend als Picmonkey, want het is niet charmant bij een roze lipstick om die gele koters bloot te lachen. Maar vaak heb ik het ook niet nodig, kijk naar de Koninginnedag look, geen bleeksessie die daar aanwezig is, of bij de Challenge II + Emma Stone Meets Cynthia.

Op naar mijn “geheimen”! Ik maak mijn foto’s altijdin daglicht, meestal rond een uurtje of drie, half vier. Op dat moment is de zon net uit mijn kamer, maar heb ik nog wel de felheid van het buitenlicht. Meestal rond een uurtje of vijf veranderd dat en wordt de kwaliteit van de foto ook een stuk minder, wazig en de kleuren komen niet goed over. Goed licht is het belangrijkste.

Niet alleen licht, maar ook de make-up, want het gaat vandaag alleen over de FOTD foto’s. Hoe  goed je ook kunt fotograferen, zolang je make-up niet mooi aan is gebracht, dan heeft het ook allemaal geen zin. Neem de tijd om je make-up aan te brengen! Ga ik naar school of een dagje weg, dan doe ik er minimaal 30 tot 45 minuten over om mijn make-up aan te brengen, maar doe ik het voor mijn blog, verdubbel het dan maar. Minimaal ben ik dan een uur tot anderhalf uur bezig, als het niet meer is, om te zorgen dat alles perfect en recht zit. Stiekem geniet ik er teveel van, luister ik muziek, tweet ik wat, maar concentreer ik mij op de make-up.

Voordat ik mijn eerste look publiceerde heb ik er wel minimaal tien gemaakt, voordat ik hem online zette. Ik was kritisch, dat zeker. Van mijzelf ben ik al perfectionist, wat ik vaak ontken, maar daardoor heb ik mij wel beter leren opmaken. Ik bekeek veel YouTube filmpjes, waardoor ik verschillende technieken uitprobeerde, maar voornamelijk was het gewoon veel oefenen! Doordat ik mij vaker opmaakte, kritischer keek, leerde ik mij weer betere technieken aan, waardoor ik mij mooier leerde opmaken.

Op naar nog een belangrijk punt, de camera! Waarmee fotografeer ik nou? Een digitale camera van Canon de IXUS 980 IS. Na wat instellingen die ik per ongeluk veranderde, uitleg van mommay en veel fotograferen, leerde ik met de camera omgaan. Voorheen fotografeerde ik op de digitalemacrostand, hiermee stelde hij alle foto’s netjes scherp en kon ik de kleine details waarnemen. Helaas kwamen de kleuren van mijn oogschaduw niet zo intens over, zoals ze in het “echt” waren, vandaar dat ik tegenwoordig op de SCN stand fotografeer met de florastand aan en die weer op macro. A lot!

Bij het raam, gelukkig is het een schuin dak, poseer ik lachend om de foto’s op te leuke. Gelukkig is er niemand die mij kan zien, stel je voor, je ziet mij de hele tijd eng lachen naar de camera in de hoop op goede foto’s, want met een lachende foto bereik je veel meer dan een chagrijnig gezicht. Verder heb ik een spiegel in mijn hand, waarmee ik achter de camera kijk, zodat ik kan kijken of ik er wel goed op sta! Ja, daarom kijk ik nooit in de camera en als ik dat doe, lijkt het net alsof ik scheel kijk, maar met de spiegel achter de camera zit ik altijd in beeld. Mis ik niet een deel van mijn hoofd, of zie je alleen mijn voorhoofd.

Vervolgens heb je nog een keuze met of zonder flits, zelf ga ik altijd voor zonder. Daarnaast kan ik gewoon niet met een flits samenwerken, bepaalde delen van mijn gezicht worden te donker, op dit moment miste ik de poeder tussen mijn wenkbrauwen en de highlighters pakken te groot uit. No flash for ma.

Close-up. Een foto van je oog is nog moeilijk te maken, maar door middel van het spiegeltje kan je precies met de lens richten op je doel. Tegenwoordig maak ik foto’s van onder, wat aan de zijkant en kijk ik via de spiegel of mijn wenkbrauw er ook nog eens bij zit. Natuurlijk zorg je er weer voor dat je ook hier weer de juiste lichtval op je oog hebt.

Van onder.

Van voren.

Een paar secrets van mij zijn ook weer uitgekomen, fotograferen met een spiegel en mijn daglicht tip zijn echt een must haves. Zelf fotografeer ik het liefst in de namiddag, geniet van de tijd dat je je opmaakt, doe het in alle rust en ga er goed voor zitten om een geweldige look neer te zetten. Fotografeer vervolgens in daglicht met of zonder een spiegel, een glimlach op je gezicht en probeer de make-up er zo goed mogelijk op te krijgen! Good luck met het maken van FOTD’s!

Heb je nog vragen enkele vragen? Stel ze dan gerust!


74 Comments

 • Liliane

  13/05/2012

  Fijn en duidelijk artikel!
  Toch eens kijken of ik op de een of andere manier een spiegel kan fixen om achter de camera te zetten ;)

  Reply
 • Redhotjillypeppers

  13/05/2012

  Handige tip van die spiegel ! Dat ga ik ook eens proberen :)

  Reply
 • Lifesplash

  13/05/2012

  Goed en handig artikel! Foto’s zijn heel belangrijk, ik haak bij blogs vaak ook eerder af als er allen maar slechte/wazige foto’s zijn merk ik. Vooral die daglicht tip is denk ik belangrijk, ’s avonds mislukken je foto’s heel vaak. liefs!

  Reply
 • Paola

  13/05/2012

  Wat een handig artikel! Er zitten goede tips bij!

  Reply
 • Ruth

  13/05/2012

  Leuk artikel! Dat met de spiegel doe ik ook, maar ik ben er nog niet heel handig in, vooral opgemaakte ogen. Oefenen dus ;-)

  Reply
 • Bianca

  13/05/2012

  Superhandig artikel! Er zitten zeker goede tips bij die ik kan gaan toepassen :)

  Reply
 • SpringVibes

  13/05/2012

  Ik vroeg me altijd al af hoe jij van die mooie foto’s maakte, ik maak voor mijn blog niet echt prachtige foto’s, maar dat komt vooral omdat ik the worst camera ever heb ;(
  x Ella

  Reply
  • Beauty Koning

   16/05/2012

   Oh bad, dat is inderdaad vervelend. Bedankt voor je lieve complimentje Ella!

   Reply
 • Josephine

  13/05/2012

  Ik doe eigenlijk precies hetzelfde, maar ik krijg mijn kleuren er helaas nooit zo goed op en ze zijn minder scherp. Wel een handig artikel though, jouw fotd zijn altijd zo mooi!

  Reply
 • MissEvie.nl

  13/05/2012

  Jouw foto’s zijn idd altijd fantastisch! Leuk om nu eens te lezen hoe je dat nou doet :-) Ik maak mijn foto’s ‘maar’ met mijn iPhone op de HDR stand zodat de kleuren het mooist zijn. Ik maak ook mijn foto’s meestal ’s middags en ik gebruik ook een spiegel haha! Maar jeetje wat doe jij lang over een look! Ik ben er na 30 minuten vaak wel weer klaar mee haha! Maar die van mij zijn dan ook niet zo mooi als die van jou ;-)

  Reply
  • Beauty Koning

   16/05/2012

   Thanks a lot Evie! :D Ik wist dat niet eens, pas toen je het vertelde, anders had ik het niet eens opgemerkt. :) Yes, I know! Vandaar dat ik ook altijd er een middag voor uittrek, anders lukthet niet.. of nouja, word het niet zoals ik wil dat het moet worden. ^^

   Reply
 • joycelysanne

  13/05/2012

  Je hebt inderdaad altijd geweldige foto’s, echt geweldig scherp en je staat er altijd goed op! Ik heb zelf een -hele slechte- samsung camera, maar eigenlijk wil ik een spiegelreflex, nog even sparen dus!

  Reply
 • beautiesatwork

  13/05/2012

  ik heb ook een spiegel in de hand :D ooit zal het mij wel eens lukken om mooie foto’s te trekken hoop ik :p

  Reply
 • deijsprinses

  13/05/2012

  Wat een interessant artikel!

  Reply
 • Arletta

  13/05/2012

  Daglicht heb ik sowieso zelf ook al gemerkt dat dat het belangrijkste van goede foto’s is, ik heb 2 camera’s een Olympus die “leuke” foto’s maakt voor vakanties etc. en een Canon geloof ik, die echt de details van mn nagellak goed laat zien :)

  Reply
 • ValleyDoll

  13/05/2012

  Handige tips ! Als ik FOTD’s maak, dan moet het echt perfect zijn en dan ben ik er ook lang mee bezig.

  Reply
 • Esmay

  13/05/2012

  Goeie tips! Sowieso moet je met goed licht fotograferen. Met alles, vind ik haha! FOTD is inderdaad best rottig. Komen de kleuren goed over en alles. Maar meestal lukt het wel een beetje. Maar een spiegelreflex is zo zwaar en mijn armpjes kunnen dat niet aan haha!

  Reply
 • Monique

  13/05/2012

  Ik vind foto’s maken zo moeilijk… nog steeds niet het goede plekje gevonden, daarom erg handige tips die je geeft :)

  Reply
 • inikkens

  13/05/2012

  Handig! Ik heb ook een beetje een fobie om recht in de camera te kijken. Ik doe het uiteraard wel eens, maar ik vind mezelf echt scheel kijken. Als ik recht in de camera kijk, heb ik het liefst dat één oog een beetje verbloemt wordt door mijn pony ofzo. Vaak hou ik mijn hoofd schuin, als ik in de camera kijk, hihi.

  Maargoed, ik heb geen ‘face of the day’ op mijn blog. Maar uiteraard maak ik ook weleens zelfpotretten, haha.

  Reply
 • Malou

  13/05/2012

  Wat een leuk artikel :)

  Reply
 • Marjorie

  13/05/2012

  Handige tips zeg! Ik kan ze zeker wel gebruiken. Je kan trouwens super mooi opmaken. Talentje!

  Reply
 • Marloes

  13/05/2012

  Top artikel! Ikzelf heb een spiegelreflexcamera, maar daarmee kun je heel moeilijk foto’s van jezelf maken haha, doordat je niet op het scherm kunt zien hoe de foto gemaakt wordt. Ik ga dus binnenkort een digitale camera bestellen zodat ik daarmee eventueel foto’s van mijn ogen kan maken als ik een review over mascara post bijvoorbeeld.

  Reply
  • Beauty Koning

   16/05/2012

   True that, daarom wilde ik geen spiegelreflex meer. :’) Dan kijk ik elke keer weg, wat niet moet. Dat is wel veel beter, althans handiger. :)

   Reply
 • Gerrianne

  13/05/2012

  Handig artikeltje! Foto’s maken is en blijft nog vaak een moeilijk onderdeel, maar eigenlijk heb je de tips nodig, die jij op noemt! Ik gebruik ook altijd een spiegel, hihi! Heel fijn om dit in een artikel te lezen!

  Reply
 • Liselotte

  13/05/2012

  wat handige tips. ik ben er namelijk best slecht in haha. helemaal als ik jou foto’s zie.. ik ga het proberen

  Reply
 • Erg handige tips!
  Ik vind je foto er altijd erg goed uit zien, leuk om dan ook te weten hoe je ze precies maakt :)

  Reply
 • Mariska

  13/05/2012

  Zelf maak ik niet zoveel foto’s van mijn gezicht. Maar de tips zijn wel erg handig!

  Reply
 • Lotte

  13/05/2012

  Handige tips allemaal!

  Reply
 • sarahdiiamonds

  13/05/2012

  Handige tips!

  Reply
 • Jorinde

  13/05/2012

  Handige tips!

  Reply
 • mynameisblonde

  13/05/2012

  Jij hebt altijd prachtige foto’s. Ik dacht dat het vooral aan een goed fototoestel lag, maar niet dus. De kleuren van je make-up komen ook altijd heel mooi uit en heel duidelijk.
  Dat je niet fotoshopt vind ik wel tof. Als ik ooit een beetje handiger wordt met make-up kan ik er dus net zo uitzien als jij. Jeeej, oefenen maar! :-)

  Reply
  • Beauty Koning

   16/05/2012

   Ah, thank you girl! :) Ik vind zelf dat je niet de duurste camera nodig hebt, zolang je een goed daglicht hebt, spiegel in je hand en smile!

   Reply
 • Amanda

  13/05/2012

  Wat je allemaal noemt herken ik. Gebruik zelf altijd goed daglicht, een spiegel en geen flitser haha. Leuk om te lezen dat jij dat ook doet :D

  Reply
 • aboutbeautyfashion

  13/05/2012

  leuk artikel en goede en duidelijke tips:)

  Reply
 • Sinnerbeauty

  14/05/2012

  Op dit artikel was ik aan het wachten ! Fijn dat je vragen van je followers altijd duidelijk beantwoord en er zelfs een post aan wijdt :)

  Reply
  • Beauty Koning

   16/05/2012

   Ah, thank you girl! :D Het was ook echt een nuttige vraag die ik maar al te graag beantwoordde. ^^

   Reply
 • elisehasablog

  14/05/2012

  Ik was ervan overtuigd dat de bovenste foto gephotoshopped was! Hij is echt heel mooi (heb ik al eerder gezegd en ik zeg ’t lekker nog een keer, haha).

  Reply
  • Sinnerbeauty

   15/05/2012

   Ja hehe, ik was er ook zo goed als zeker van !
   Zo’n gladde huid… *jealous*

   Reply
  • Beauty Koning

   16/05/2012

   Oh my, haha! Nee, die zijn niet gephotoshopt, ben op sommige foto’s dan best trots. :) Thank you girl. ^^

   Reply
 • Vivian

  14/05/2012

  Handige tips! Foto’s zijn echt heel mooi!

  Reply
 • beautybootable

  14/05/2012

  Schuin dak ftw!! haha, ik zit ook altijd als een gek te smilen achter dat dak, met niemand die het ziet! gotta love it! Leuke tips! En leuke camera heb je! Zo’n Canon is niet niets :D

  Reply
  • Beauty Koning

   16/05/2012

   True that, hij is echt amazing, voorheen kon ik er niet mee omgaan trouwens. :’) Hell Yea een schuin dak is wat dat betreft weer uitstekend.

   Reply
 • LottedeJ

  14/05/2012

  Jij hebt altijd prachtige foto´s van je gezicht en je looks, dus dit is een heel handig en nuttig artikel! Leuk om te lezen, sommige dingen doe ik ook, haha. Doe ik toch nog iets goed, als amateuristische fotografe.

  Reply
  • Beauty Koning

   16/05/2012

   Haha, ik weet niet of dit goed is, volgens mij heeft iedereen zijn eigen “werkwijze.” Zolang de foto’s lukken, mooi overkomen, ben ik al tevreden hoor! Bedankt voor je complimentjes Lotte. ^^

   Reply
 • Een super handig artikel voor alle looks makende bloggers! Ik ga hem tweeten!

  Reply
 • Joyce

  14/05/2012

  Superhandig! Ik vind het ook af en toe nog lastig om goede foto’s te maken, aan deze tips heb ik wel heel erg veel :)

  Reply
 • Bernadet

  14/05/2012

  Wauw wel super handige tips! FOTD foto’s maken is echt een baalpunt bij mij ben er altijd zo slecht in haha.

  Reply
 • BeautyGlitter

  14/05/2012

  Super goede tips heb je gegeven! Jouw foto’s zijn altijd zo prachtig! Helaas heb ik niet echt een heel mooi huidje waardoor bepaalde punten in het daglicht nog sterker te zien zijn. Er komt echt veel meer bij fotografie kijken dan dat ik dacht.

  Reply
  • Beauty Koning

   16/05/2012

   Oh, dat is wel minder! Misschien kan je ze wegwerken met make-up? True that, ik dacht ook doe ik wel even, dus niet. :’) Dit is alleen nog van de FOTD, laat staan EOTD + al die technische troep eromheen. I love it! Bedankt voor je lieve complimentjes. :D

   Reply
 • Mariel

  14/05/2012

  Handige tips! Ik vind je looks altijd heel mooi overkomen op beeld :)

  Reply
 • jlovesbeauty

  14/05/2012

  Jou foto’s zijn altijd supermooi! Handig artikel..

  Reply
 • therese

  14/05/2012

  super vet! ik vind echt dat je heel erg mooi kan opmaken, en de kwaliteit van de fotos is echt suuuuper!

  ik heb een nieuwe blog en ik volg je nu.

  Reply
 • Christel

  15/05/2012

  Wat ook erg handig is, is een mini statief. Ik heb er zelf één die zowel op mijn digitale camera als op mijn spiegel reflex past, hij is maar iets van 15 centimeter groot maar heel erg handig, dan ben je niet je handen kwijt aan de camera én aan de spiegel.

  Reply
 • sheelaaa

  16/05/2012

  Bedankt voor de tips cynthia :)
  Zelf lukt het echt niet om een foto te maken van mijn oog, ik ga het straks nog eens proberen :) x

  Reply
 • happyannanas

  16/05/2012

  Cool! Foto’s maken van mijn oog vind ik altijd vreselijk moeilijk. Of ik knipper net, mijn make-up blijkt ineens vet lelijk te zijn van dichtbij of mijn oog lijkt lui. Het is niet een hobby van me, dat oog-fotograferen :-D

  Reply
 • Emma

  16/05/2012

  i’m still flabbergasted als ik je foto’s weer zie, want mean o mean, wat een mooie foto’s maak je ook! Ik ga zeker je tips toepassen, en aangezien ik een nieuwe camera moet kopen (mijne is dood, snik) neem ik deze camera zeker mee in mijn overwegingen!

  Reply
  • Beauty Koning

   17/05/2012

   Ah, thanks a lot girl! Haha, wat een geweldige complimentjes, dank je wel. ^^

   Reply
 • Deb

  16/05/2012

  Handige tips! Fotograferen met een spiegeltje vind ik wel heel creatief! Daar ben ik nooit opgekomen ;-) Inmiddels heb ik een camera waarvan ik het LCD scherm kan draaien dus dan kan ik direct zien hoe ik erop sta.. ff knipogen naar mezelf hihi Ik vind je foto’s altijd super mooi, maar wat is de SCN stand in vredesnaam?

  Reply
  • Beauty Koning

   17/05/2012

   Bedankt Deb! Haha, geweldig. :’) Ja, dat heeft die camera, je kan dan met een schijfje ronddraaien zoals de automatische stand, filmen en nog een aantal, waar ook SCN ondervalt. :’) Maar hiermee kan ik op de Flora stand weer en dan weer op macro. Ingewikkeld allemaal!

   Reply
 • fashionmefashionyoucaroline

  18/05/2012
  Reply
 • Yak Man

  17/06/2012

  hele handige tips zeg! :D Ik vind de allerlaatste look echt zo mooi zeg!♥ Even opgeslagen als inspiratie plaatje, als je dat niet erg vind ><

  Reply
 • fleursbeautytips

  25/09/2012

  Thanx voor de tips! Ik heb inmiddels een statief staan in de vensterbank, een grote passpiegel daarachter (dan kan ik de foto’s zien die ik net heb geschoten en weet ik of ik nog meer foto’s moet maken) en ik weet dat het mooiste daglicht is vanaf 12u tot ongeveer 16:00 (in de zomer veel langer). Maar de zon schijnt ook recht op het raam, dus het verschilt nog wel eens van dag tot dag wanneer het beste licht is. Als het bijv. erg bewolkt is, dan moet ik vaak wachten tot het iets meer is opgeklaard. Filmen kan ik wel wanneer het al donker is, want ik heb speciale felle lampen die ik dan neer zet rondom de camera. Ach, I’m learning en leer steeds meer bij =) Het zal alleen maar beter worden de kwaliteit van mijn foto’s. Ik weet veel te weinig af van fotograferen, maar ik had idd ookal ontdekt dat met flits minder mooi is en het liefst scherp ik zelf scherp (dat is meer voor productfoto’s). Die statief is trouwens wel echt een uitkomst, want nu kan ik heel makkelijk veel foto’s achter elkaar schieten en hoef ik alleen maar mijn hoofd iets anders te houden om te kwaliteit van de foto te verbeteren =)

  Reply
 • Françoise

  09/02/2014

  Handige tips! Ik probeer zelf ook al een tijdje foto’s te maken van mijn oogmakeup maar dat lukt niet zo goed. De foto’s zijn dan een beetje wazig, en wanneer ik de foto’s op mijn laptop bekijk, dan lijken alle kleuren oogschaduw oranje-achtig. Weet jij wat ik verkeerd doe?

  Reply

Geef een reactie