Make-up delen, lenen, kapen of gewoon stelen?!

Tijdens het beantwoorden van een reactie dacht ik eens na over wat ik had gezegd. Het lenen van make-up, dangerzone. Hoe gevaarlijk is het nou eigenlijk om make-up te lenen? En wanneer ga je nou die grens over? Zelf heb ik ongeschreven regels, niet alleen bij mijn zus, maar over het algemeen. Niemand leent mijn make-up, ben ik dan gierig? Nee, gewoon voorzichtig!

Mascara’s raak ik nooit van anderen aan, voorheen kaapte ik hem wel eens van mijn zus, maar toen zat ik nog in groep zeven. Had ze toch niet door, totdat haar ogen begonnen te ontsteken, mijn bacteriën infecteerde haar. Sensitive eyes! Ik heb nooit echt ontstoken ogen gehad van andermans mascara’s, omdat ik vanaf dat punt niet meer leende, dus ook niet meer uitleende. Even afkloppen. Voor visagieopdrachten heb ik aparte mascara’s die ook in de “opmaaklade” liggen voor anderen.

Foundation? Kaap je die wel eens? Nee, ik ook niet. Puur omdat mijn zus een andere ondertoon in haar huid heeft zitten, zij neigt meer naar de roze kant, terwijl ik zo geel als een kanarie ben. Mijn ondertoon is echt yellow.

Oogpotloden? Weer een gevoelig gebied wat ik ook met rust laat, geen potloden die worden uitgeleend om mee te schrijven op je waterlijn, maar ook huur ik geen lening bij anderen. Voor mij gevoel vind ik het gewoon niet prettig om te delen.

Lipglosses deel ik ook nauwelijks, hooguit met mijn zus, maar dat is ook iets wat in de krant mag, aangezien zij bijna geen glosses draag. De plakkerige massa op haar lippen vind ze niet aangenaam aanvoelen, dat is logisch, laat ik haar maar de dazzleglass afraden!

Lipsticks, die leen ik wel eens uit! Maar misschien omdat ik het ook met een kwastje aanbreng, geldt trouwens ook voor de glosses, ik breng ze op de rug van mijn hand aan. Hierdoor komen ze niet in contact met mijn lippen, bij sommige gebruik ik ze meteen straight to the lips, een reden dat ik ze veel gebruik.

Blushes, losse oogschaduws, palettes en alle andere poedertjes lenen wij wel weer van elkaar, maar meestal verdelen we het in enkele reispotjes, zodat we allebei een kleine uitlevering hebben. Superleuk om te doen trouwens, je leert nieuwe producten kennen, maar ook een kleine uitbreiding in je stash, een nieuwe sample aanwinst!

Highlighter in een poedervorm zit op de jukbeenderen, dus daar heb ik ook geen moeite mee. Dit geldt trouwens ook voor een ander, daarmee breng ik rustig mijn highlighter bij een ander aan. Het ligt eraan wie het is, maar mijn zuster in crime mag hem lenen hoor!

Maar het rare is dat ik geen make-up van anderen leen, ook nog nooit heb gedaan, tenzij ik in nooit zit, maar dan koop ik toch echt het liefst een budgetvariant waarmee ik deels mijn make-up aanbreng. Uitlenen vind ik een vraag om ontstoken ledematen, ogen die gaan soepen of pukkels die uit het niets opduiken, maar dit zegt niet dat elke puist daardoor komt, of dat het bij iedereen gebeurd. Sommige lenen al jarenlang make-up uit en hebben nergens last van!

Leen jij wel eens je make-up uit? En aan wie doe je dat?


62 Comments

 • Christel

  20/08/2012

  Ik gebruik wel eens makeup van mijn moeder, mocht ik zin hebben in bruintinten maar voor de rest nooit met anderen. Het is gewoon niet hygienisch aangezien veel mensen niet goed met hun makeup om gaan!

  Reply
 • redhotjillypeppers

  20/08/2012

  Ik gebruik ook het liefst gewoon mijn eigen makeup en enkel oogschaduw of blush zou ik door een ander laten gebruiken maar eigenlijk liever niet :)

  Reply
 • Kimberley

  20/08/2012

  Nee ik leen nooit make-up en ook niet aan anderen eigenlijk. Op de een of andere manier voel ik me daar niet prettig bij en denk ik alleen maar, ojee, als ik maar geen ontstoken ogen krijg. :’)

  Reply
 • Esmay

  20/08/2012

  Ik deel / leen nooit wat uit eigenlijk. Ja of lipbalm aan mijn beste vriendin ofzo, maar de rest niet. Ik heb al gevoelige ogen, moet ik vooral mascara / oogpotloden gaan uitdelen. Ik maak wel eens anderen op, maar die nemen dan vaak eigen spul mee.
  Alleen kwasten leen ik uit maar dan was ik ze daarna haha. :)

  Reply
 • Nee, ik leen eigenlijk nooit make-up uit.. Hooguit een enkele keer aan mijn dochter

  Reply
 • Dieuwertje

  20/08/2012

  Eerst nam ik altijd de mascara van mijn moeder omdat ik er zelf geen had… Toen ik wat meer verstand van make-up begon te krijgen merkte ik dat hij wel heel droog was en daarna heb ik hem nooit meer gebruikt (en mijn moeder aangeraad hem weg te gooien, hij was dus al een paar jaar oud) Zelf leen ik trouwens nooit iets uit, ik heb ervaring met mensen die nooit iets teruggeven…

  xoxo

  Reply
 • Dieuwertje

  20/08/2012

  Ik leen nooit make-up uit. Slechte ervaringen van mensen die nooit iets teruggeven (ook geen andere spullen trouwens).

  xx

  Reply
 • laura

  20/08/2012

  leuk om te lezen, ik leen eigenlijk nooit echt van mijn zus ofzo, soms is iets van mijn ma, maar meestal gebruik ze het dan niet meer dus dan merk ze het ook niet, muhaha

  Reply
 • Jorinde

  20/08/2012

  Ik en mijn zusje gebruiken wel eens make-up van elkaar.

  Reply
 • ValleyDoll

  20/08/2012

  Ik zou wel eens een eyeshadow van mijn mama gebruiken maar daar blijft het dan ook bij. Mijn zus daarentegen gebruikt wel graag mijn eyeshadowstash zonder te vragen maar van mascaras enzo blijft ze af. Ik zou zeker nooit make up uitlenen aan iemand in de zin van : hier, neem het maar mee. Van iemand anders zou ik nooit make up uitlenen, is ook niet zo hygiënisch. Tenzij je visagist bent maar dan werk je ook op een andere manier met je make up dan de gewone mens he.

  Reply
 • debby

  20/08/2012

  Ik leen niet echt make up uit eigenlijk. Wel is het zo als ik hier aan het tutten ben met een vriendin dat ze wat blush of zo gebruikt. Mascara zou ik nooit laten gebruiken door een ander.

  Reply
 • beautiesatwork

  20/08/2012

  ik maak soms eens m’n mama op met mijn make-up omdat haar stash niet groot is, maar dat is misschien vijf keer op een jaar ofzo.

  Reply
 • Ik leen zelf liever mijn make-up ook niet uit, maar het ligt er ook wel aan welk product het is.
  Oogschaduw of blush enzo zouden mijn vriendinnen wel even mogen lenen, maar mascara zou ik bijvoorbeeld nooit uitlenen…

  Reply
 • Jasmine

  20/08/2012

  Mijn make-up leen ik niet graag uit en zeker geen producten die dicht bij mijn ogen komen. Maar als iemend aan lippenbalsem nodig heeft geef ik die wel en na gebruik veeg ik hem af aan een tissue. Als ik make-up aanbreng bij vriendinnen is het wel iets anders, dan gebruik ik gewoon kwasten en reinig ze daarna.

  Reply
 • Hanna

  20/08/2012

  mijn zusje wil wel eens mijn concealer lenen maar dat is een dikke no haha! liefs.

  Reply
 • Juudith/Watevahdude

  20/08/2012

  leuk artikel! Ik leen eigenlijk nooit wat van anderen en leen mijn make up ook eigenlijk niet uit! Voel me er niet fijn bij.. Ookal ken ik die persoon wel goed.. Nee ik hou er niet van..

  Reply
 • BeautyLoves

  20/08/2012

  Eigenlijk nooit! Ik ben daar nogal pietluttig in, zeker met lipproducten. Dat zou ik nooit delen, gewoon omdat ik geen zin heb in koortsblaasjes. Poederproducten kunnen er misschien wat beter tegen, maar ook die dingen leen ik eigenlijk niet uit. Andersom gebruik ik dus ook geen make-up van iemand anders.

  Reply
 • Irma

  20/08/2012

  ik leen echt maar heel af en toe iets uit en dan meestal aan mijn zus. en dan zit ik daarna alle applicators en bovenkanten van lipsticks af te vegen aan een tissue (: maar ik vind het gewoon moeilijk om nee te zeggen, dus dan heb je dat, he. hoe was het op Lowlands?

  Reply
 • bonjourSophie

  20/08/2012

  Ik heb geen zus(je) van wie ik make-up kan lenen, en veel vriendinnen van mij houden niet echt van make-up. Dus ik leen niet echt vaak make-up. Wel maak ik soms mijn nichtje op, maar verder leen ik niet veel make-up uit.

  Reply
 • femketje

  20/08/2012

  ik leen het eigenlijk nooit uit, heb ook geen zussen ofzo en ik zie mijn 4 broers nog niet zo gauw met oogschaduw en lipstick rondrennen XD

  Reply
 • Amanda

  20/08/2012

  Ik leen zeker wel eens make up aan mijn zus. Wij gebruiken veel van elkaar en als de een iets niet fijn vind, gaat de ander het proberen. Aan vriendinnen zou ik dat niet snel doen en al helemaal niet met mascara of oogpotlood inderdaad. Maar met mijn zus heb ik nooit problemen gehad qua infecties ofzo! Zij leent regelmatig mijn 88 palette ;)

  Reply
 • Gerrianne

  20/08/2012

  Make-up lenen? Ik doe het echt niet al te graag. Laatst was m’n broer met een paar jongens hier en er waren ook een paar meiden bij. Één van hun bleef logeren bij iemand anders, maar ze had geen make-up voor de volgende ochtend. Was m’n broer naar me gekomen of ze wat make-up mocht lenen, omdat ik volgens hem genoeg make-up had, hahah! Ik vond ’t wel cute, dus heb ’t even uitgeleend. Alleen wel de make-up die ik niet graag gebruik. De kwasten heb ik bijvoorbeeld daarna ook direct gewassen. Alleen vaak leen ik echt niet mijn make-up uit. Mascara’s wel, maar die gebruik ik dan niet meer echt. That’s no problem, want ik zit aan ééntje vast nu! :D

  Reply
 • beautyxkusjex

  20/08/2012

  Mijn moeder en ik gebruiken wel eens make-up van elkaar maar voor de rest gebruikt en leent niemand mijn make-up!

  Reply
 • EmmaWessels

  20/08/2012

  Mm, echt nog nooit last van gehad. Mijn zusje gebruikt echt heel vaak mijn spulletjes en we hebben beiden nog nooit een ontsteking of wat dan ook daarvan gehad.

  Reply
 • snakesinthebasket

  20/08/2012

  toen ik nog op de basisschool zat (ondertussen alweer meer dan 10 jaar terug..) gebruikte ik wel eens make-up van mijn moeder, eigenlijk vooral een paar oogschaduwtjes.

  tegenwoordig leen ik geen make-up van anderen en leen ik eignelijk ook liever mijn make-up niet uit.. een nagellakje heb geen probleem mee (oke, mijn chanel en andere echt dure lakjes leen ik ook niet uit.) maar echt make-up nee. misschien een keer een blush of oogschaduw, maar eigenlijk dat al liever niet. ik houd er gewoon niet zo van om producten waarbij hygiene toch wel belangrijk is uit te lenen.

  Reply
 • Kayla

  20/08/2012

  Ik leen mijn make up eigenlijk nooit uit, alleen heel af en toe aan mijn zusje.

  Reply
 • Nena

  20/08/2012

  Als ik bij mijn tante of oma ben test ik soms wel eens iets uit maar ik gebruik het dan niet echt. XX

  Reply
 • Suus

  20/08/2012

  Ik leen eigenlijk ook nooit make-up uit. Heel af en toe lipgloss aan mijn zus of goede vriendinnen

  Reply
 • Nikita

  20/08/2012

  oogmake-up zou ik ook niet lenen daarmee bedoel ik dus eyeliners en mascara en oogschaduws etc etc. nagellak en blushes wel.

  Reply
 • Miranda

  20/08/2012

  Toen ik jonger was deed ik het wel eens , maar nu doe ik het niet meer.

  Reply
 • pretty beauty land

  20/08/2012

  nee ik doe het ook bijna nooit, en als ik iets uitleen is het een oogschaduw ofzo.

  Reply
 • beautyshades

  20/08/2012

  Ik leen nog wel aan mijn zusje uit, het probleem is alleen dat zij vaak dingen kwijtraakt of kapot maakt =( Dus dat doe ik niet meer zo snel

  Reply
 • sarahdiiamonds

  20/08/2012

  Ik leen eigenlijk nooit iets uit, tenzij een oogpotlood ofzoiets aan een vriendin die het juist niet bij heeft, ik leen wel van andere soms maar zelf, nooooo! mijn makeup blijft me heilig, somige dingen dan tog :)

  Reply
 • Femke

  20/08/2012

  Ik deed het eerst weleens, maar ik had er nooit echt een ‘fijn gevoel’ bij. Vooral niet bij mascara, het idee alleen al dat je er een ontsteking van kan krijgen.. No way! :) Oogmake-up leen ik ook minder snel uit (lees: leen ik niet uit) maar blush of poeder wel eerder..

  Reply
 • Lotte

  20/08/2012

  Leuk artikel, iets om over na te denken! Ik leen zelf ook echt nooooooit make-up van anderen, al zou het natuurlijk best kunnen met sommige producten. Poederblush en oogschaduw bijvoorbeeld, prima. Maar vloeibare producten vind ik toch anders. En met mascara en oogpotlood moet je inderdaad uitkijken. Ik wist trouwens niet eens dat jij soms visagie opdrachten doet joh! Ben je ook echt visagist? En is dat je echte baan?

  Reply
  • Beauty Koning

   24/08/2012

   Heel soms doe ik dat, voornamelijk voor vrienden, maar het is niet mijn baan. :p Gewoon voor de fun, ik heb een keer bij de modeshow van mijn nichtje gewerkt en nog eens voor prom, daarnaast soms voor feestjes, meer niet. :) Maar dan vind ik het wel fijn om een deel van mijn make-up apart te stellen speciaal voor de visagie. True, het is echt iets om over na te denken, was zo benieuwd naar de meningen van anderen! :)

   Reply
 • kim

  20/08/2012

  poeder producten vind ik niet zo erg om te lenen of uit te lenen. verder nagellak mag altijd, de rest niet

  Reply
 • Marloes

  20/08/2012

  Af en toe leen ik mijn lippenbalsem in een potje uit, maar verder leen ik nooit van andere en andere ook niet van mij.

  Reply
  • Laura

   20/08/2012

   Dat vind ik ook best vies. Iedereen met zijn vinger erin. Ik weet nog wel dat dat echt iets was in de brugklas. Dan leende iedereen elkaars lipbalm, bah! Ok, misschien heb ik dan ook wel een lichte vorm van smetvrees, haha.

   Reply
 • Lindy

  20/08/2012

  Jep, vooral lipgloss tijdens het stappen.. Ik heb er altijd 1 bij me en mijn vriendinnen lenen het dan. Ik vind het prima:)

  Liefs

  Reply
 • Hm nee ik leen eigenlijk ook nooit wat uit :)

  Reply
 • Rachella

  20/08/2012

  Vroeger op school pakte ik wel eens mascara van een vriendin .. Tot ik op een dag een dik rood oog kreeg ..
  Nee ik heb nooit meer van iemand iets geleend of uitgeleend!
  Leuk artikel !

  Reply
 • Laura

  20/08/2012

  Ik leen geen make-up, maar heb dan ook vooral vriendinnen die nauwelijks tot geen make-up dragen. Mijn moeder heb ik wel eens opgemaakt met mijn make-up (maar dan alleen poeders, geen mascara en lipstick) en that’s it! Ik vind het best onhygiënisch om make-up te delen eigenlijk.

  Reply
 • Ik leen wel eens wat uit, maar dan wel met een apart disposable lipbrush of mascararoller. Het hangt gewoon van de omstandigheden af. Maar het gebeurt echt zelden.

  Reply
 • Josephine

  21/08/2012

  Ik heb hetzelfde met jou, lipstick en oogschaduw leen ik wel uit.

  Reply
 • Olga

  21/08/2012

  Ik geef soms wel eens produktje door aan mijn moeder opdat ze wat gemotiveerder maquillage zou gebruiken…
  En soms wel een collega die mijn leuke kleur nagellak mag gebruiken!!

  Reply
 • Manon

  22/08/2012

  Mascara leen ik sowieso nooit van anderen en eigenlijk bijna geen enkel ander make-up product. Ik heb zelf wel genoeg, vaak vragen vriendinnen wel of ze mijn make-up mogen lenen. Alles mag behalve mascara en oogpotlood.
  Met nagellak uitlenen heb ik de minste moeite.

  Reply
 • Debby Penders

  22/08/2012

  Hmm. Met een naggellak kan ik nog wel leven, maar de andere dingetjes leen ik om hygienische redenen nooit uit. Ik vind het dan toch weer een beetje vies als ik weet dat anderen mijn spulletjes hebben gebruikt.

  Reply
 • Deb

  22/08/2012

  Nope, ik leen nooit uit. Kapen en stelen. not cool!! Ik ben bang dat dat wel eens gebeurt als die kleine het in haar bol krijgt ;-)

  Reply
  • Beauty Koning

   23/08/2012

   Oh, zeker weten dat het gaat gebeuren Deb! Leg die prachtige palettes maar hoog op de plank.

   Reply
 • Arletta

  22/08/2012

  Ik laat eigenlijk alleen mijn oogschaduws, blushes eb losse poeders lenen. Soms ook lipsticks maar dan alleen als ik ze altijd met een kwast aanbreng anders ook niet.
  Zelf leen ik ook alleen maar die dingen van anderen. Sowieso geen mascara’s en oogpotloden want serieus de volgende ochtend zit mijn oog dichtgeplakt! Thanks sensitive eyes.
  Ik moet trouwens wel toegeven dat ik op vakantie wel de foundation van een vriendinnetje heb geleend, toevallig dezelfde had als de mijnes.x

  Reply
 • Nien

  22/08/2012

  Ik leen nooit make-up uit. Vroeger wel eens iets, maar ooit kreeg ik mijn nieuwe mac blush volledig gebrokkeld terug. Of die dazzlegloss die halfleeg was. Of mijn inglot nagellak die op de grond kletterde en niet meer te redden was. Of dat nieuwe nyx jumbo eye pencil dat gebroken was vanbinnen. Nee, sindsien leen ik niks meer uit. Ik heb het gekocht en ik zal het gebruiken.

  Reply
 • Essential Skin

  26/08/2012

  Inmiddels gebruik ik nooit meer make-up van een ander. Maar vroeger wel van mijn zus of beste vriendinnen. Ik leende het dan vooral uit, maar weet inmiddels dat je je mascara en oogpotlood echt niet kan uitlenen. Oogschaduw kan misschien nog net, maar dan moet ik wel zeker weten dat diegene hygiënisch is.

  Reply
 • Sophia

  03/09/2012

  Ik ben hier eigenlijk best makkelijk in.. Als vriendinnen komen mogen ze zich gerust opmaken met mijn spulletjes. Zelf leen ik soms iets van mijn moeder maar daar houdt het dan ook op… Leuk artikel Cynth! :)

  Reply
 • Bleekscheet

  10/09/2012

  Vertel vertel: Wat zijn de favoriete foundations van je zus? Alle foundations zijn of te donker of te geel voor mij, en meestal allebei :(

  Liefst zo low budget mogelijk (tis crisis he… ;)

  Reply
  • Beauty Koning

   10/09/2012

   Ze gebruikt eigenlijk alleen maar MAC, omdat die zo goed matcht met haar huid. Daarnaast viel die van Bourjois ook nog best in de smaak, alleen is de foundation niet meer zo low budget. :)

   Reply

Geef een reactie