Nachtbrakend slaapritme? Of vroeg uit de veren?

Woooooh, zo laat ga ik nooit slapen! Whut? Het was pas twee uur? In de nacht. Vier uur in de nacht, of spreken we dan al over de ochtend? Ben je dan op de zombie-mode? Of ben je juist slaaptekortbestendig? Een tikje afwezig? Of functioneer jij ook gewoon prima op twee uurtjes slaap? Ja, mijn slaapritme is op zijn zachts gezegd nog apart..

Moet je niet slapen? Moet jij niet slapen. Even de vraag terugkaatsen aan de irritante persoon die de belachelijke vraag vroeg om half vijf, natuurlijk moet je slapen, maar heb je zin om te gaan slapen? Op te staan? Of ben je gewoon nog druk bezig met het verwerken van YouTube filmpjes? Herkenbaar hoor! Aan de andere kant, waarom is hij/zij ook nog op? Mysterieus..

Te kort slapen is slecht voor je. Je kan hierdoor minder goed functioneren, zeggen ze. Hierdoor kun je oververmoeid raken, je lichaam krijgt geen rust, geen herstelproces en ook geen stop van je stofwisseling. Mhkay. Maar! Te lang slapen is ook niet goed voor je, hierdoor kan je weer je hersenen beschadigen als je te lang blijft door ronken. Wist je dat een mens maximaal tien dagen zonder slaap kan? En dan vervolgens bezwijkt aan de gevolgen van een gigantische slaaptekort? Interessant.

Mijn slaapritme varieert enorm, soms slaap ik minimaal zestig minuten, de andere keer kan je daar twaalf uur van maken. Weekenden pak ik altijd goed in, tenzij het niet soepel verloopt met het uploaden, of omdat ik uit ben geweest, dan raak ik achter op schema als ik niet vooruit heb gewerkt. Slechte verbindingen die mijn nachtelijke rust verstoren, of andere werkzaamheden die de boel verstoren.

Zondag is een rotnacht, ik slaap automatisch maar een uur of vier, en dat is dan enorm veel! Gelukkig wordt dat verzacht door football, als dat bezig is en dan nog hopen dat ze winnen, maar soms loopt het zo uit, waardoor ik één uur kan slapen. Snel opruimen, slapen en dan wakker worden. Ik slaap dan nog niet diep, dus het wakker worden zelf is a piece of cake. Uitgerust en wel stap ik dan vaak uit mijn prinsessenbed, meestal ga ik naar school/stage tot een bepaalde tijd en dan heb je nog wel eens kans dat ik ga sporten. En nee, ik ren niet vijf minuten, maar ik doe gewoon een volle workout!

Vrije dagen gebruik ik wel om uit te slapen, verschilt ook per keer, soms al tijdens het middag uur, anders later. “Vind je het niet zonde van je dag?” Nope, ik ben langer wakker, dus mijn dag is eigenlijk niet korter. De laatste paar maanden sta ik wel vroeger op, omdat ik gewoon aan de slag moet met mijn blog. Foto’s moeten namelijk wel gemaakt worden in goed daglicht en voordat alles erop zit, dat neemt wel even wat tijd in beslag. Maar vroeg op staan voor le blog doe ik met liefde!

Wil je je slaapritme niet veranderen?” Nee, want ik heb inspiratiebommen in de nacht, daarnaast concentreer ik mij goed rond elf en twee uur. Vervolgens nog een keer van vier tot zes uur. Ja, ik maak ook wel eens dagen van vierentwintig uur, maar dat komt dan omdat het anders niet kan. Het hebben van een blog kost veel tijd hoor!

Nachtbraken doe ik gewoon graag, ik leef ook overdag, maar slaap gewoon wat minder! Ik verzet geen afspraken speciaal omdat “het kind” moet uitslapen, daarnaast neemt men daar ook niet altijd genoegen mee. Mijn schema pas ik wel eens daarvoor aan, maar dat doet iedereen toch weleens? Het is niet zo dat je rond drie uur nog alleen bent, op Twitter is het bij mij soms echt spitsuur, dankzij mijn Amerikaanse footballbuddies, maar mijn slaapritme aanpassen? HELL NO!

Wat is jouw slaapritme en ben je liever een ochtendmens? Of juist weer een nachtbraker?


33 Comments

 • Liliane

  11/09/2012

  Ik hoop niet dat ik die irritante persoon was die het vroeg ;) haha!
  Ik heb wel het plan om mijn ritme aan te passen maar kost even wat tijd. Teveel nachten doorgehaald voor mijn scriptie en mijn beste ideeën heb ik meestal ’s avonds laat.
  Maar is het weer zover dan weet ik altijd dat mijn nachtbraakbuddy, alias Cynth, nog wakker is en dat maakt het allemaal minder vervelend ;)

  Reply
  • Beauty Koning

   11/09/2012

   Yea, nachtbraakswaaaag! No, of course niet. Krijg ze vaak in whatsapp :’) Vuile stalkers zijn het! Maaar, je hebt wel mooi je scriptie gehaald lady! Nachtbraakbuddy. ^^

   Reply
 • Lis

  11/09/2012

  Same here! Het valt mij op dat veel bloggers het liefst ’s nachts werken. Ik doe het zelf ook, niet alleen werken. Maar ben echt een avond/nachtmens. Ik kan helaas niet tegen 2 uur slaap dus als ik om 5 uur slaap blijf ik ook echt minimaal 6 uur liggen. Anders kan je mij opvegen overdag en ben ik heel erg prikkelbaar. Ik zou wel in een normaal ritme willen komen, alleen het blijft een vicieuze cirkel van te laat gaan slapen dus ook niet wakker kunnen worden ’s ochtends en vervolgens weer niet op tijd kunnen slapen ’s avonds. :P

  Reply
 • redhotjillypeppers

  11/09/2012

  Ik ben echt een ochtendmens maar dat ligt eerder aan het feit dat ik tijdens de week om 6u opsta wanneer ik moet gaan werken :) 6 à 7 uur slaap kan ik toch wel gebruiken.

  Reply
 • debby

  11/09/2012

  Haha ik heb een heel verstoord nachtritme. Ik zit soms om drie uur nog steeds te koekeloeren in bed en zit dan vaak op youtube. Tegenwoordig sta ik wel vroeg op voor mijn doen.

  Reply
 • theBlondBeauty

  11/09/2012

  ik ken het gestoorde slaap ritme, ik ga wel gewoon netjes om hafl 10 naar bed (i know, best vroeg) maar dan slaap ik om 2 uur nog niet omdat het gewoon niet ‘lukt’ in slaap te vallen

  Reply
 • femketje

  11/09/2012

  Ik ben wel een ochtendmens maar kan opzich ook wel lang door gaan in de nacht :3

  Reply
 • beautiesatwork

  11/09/2012

  die hard nachtraaf :D

  Reply
 • beautyforgirls

  11/09/2012

  Ik ben echt een nachtbraker.
  Liefs, xxx

  Reply
 • joycelysanne

  11/09/2012

  ik slaap het liefst zo laaaaang mogelijk, ik ben tótaal geen ochtendmens maar daarin tegen moet je me ook wel heel veel koffie voeren om me er ’s avonds laat in te leggen. Tsja, wat moet je ermee?!

  Reply
 • BeautyChef

  11/09/2012

  Hmm ja, nachtbraker it is. Het liefst werk ik ’s nachts aan m’n artikelen, dan gaat ’t gewoon zo lekker snel! Ook zit ik dan altijd nog te gamen en vergeet ik de tijd. Gelukkig hoef ik nu maar 2x per week naar school, dus is ’t niet zo erg. En ik ben ook echt totaal geen ochtendmens. Ik kan echt noooit m’n bed uitkomen!

  Reply
 • Irma

  11/09/2012

  mmm, ik ben ertussen in. ik slaap tussen de 5 en 6 uur per nacht gemiddeld. ongeveer van 2 tot 8, maar het kan ook zomaar 3 tot 7 zijn. ik moet meestal wel vroeg opstaan, omdat ik gewoon naar school moet, maar hier heb ik niet echt problemen mee. als ik maar 4 uurtjes heb geslapen en ik moet om 7 uur opstaan, spring ik gewoon onder de douche en ben ik weer zo fris als een hoentje (: in het weekend slaap ik trouwens gewoon 11 a 12 uur achterelkaar ^^

  Reply
 • Josephine

  11/09/2012

  Ohmyy de laatste twee kamers zijn supermooi! Ik ben geen nachtbraker, maar ook geen ochtendmens, ik zit ertussenin! Ik slaap wel heel veel, want ik weet dat ik het ook nodig heb en soms heb je ZIN om te gaan slapen. Ik vind het fijn om vroeg op te staan in het weekend (9uur :P), dan kan ik veel doen! Eerst school, dan blogguh :D

  Reply
 • Suus

  11/09/2012

  Ik ben niet echt een ochtend als een avond mens… Sowieso heb ik toch wel 8 uur slaap op een dag nodig.

  Reply
 • Jorinde

  11/09/2012

  Ik vind jou ritme zo bijzonder haha. Erg leuk om te lezen. Ik ga meestal tegen twaalfen slapen en mijn wekker gaat dan om zes uur. Als ik vrij ben, lukt uitslapen mij niet goed. Ben meestal alsnog vroeg wakker.

  Reply
 • Amanda

  11/09/2012

  Ik zou het niet kunnen volhouden! Als ik minder dan 6 uur slaap ben ik de hele dag brak haha

  Reply
 • Hier nog een nachtbraker ;) Al probeer ik de laatste tijd heel hard om voor 2 uur ’s nachts in bed te liggen, maar dit lukt niet altijd. Eigenlijk wil ik wel om 12 uur naar bed gaan zodat ik netjes om 8 uur op sta maar ik krijg zoveel inspiratie ’s avonds en ’s nachts.. en als ik bijvoorbeeld lekker bezig ben voor mijn blog om 1 uur ’s nachts ga ik echt niet stoppen alleen omdat het ‘laat’ is :D

  Reply
 • Nicolien

  11/09/2012

  Ik heb ook ’s avonds/’s nachts altijd inspiratie, maar kan het dan jammer genoeg niet uitwerken. Ik heb wel mijn slaap nodig, minimaal 6,5/7 uur, anders moet ik bijtrekken. Ik heb altijd ’s morgens op tijd school, dus ik slaap ’s middags soms nog een uurtje. In mijn toetsweken verschuif ik mijn ritme helemaal, dan ben ik ’s nachts hard aan de studie en slaap ik ’s morgens. Dan kan het inderdaad rustig 4 uur/half 5 worden :) Dus ik herken je verhaal helemaal

  Reply
 • Xan

  11/09/2012

  Het verschilt bij mij. Ligt ook aan mijn werktijden. Na een avonddienst.(22:00/22:30) kan ik nog behoorlijk veel energie hebben. Dan trek ik ook makkelijk de nacht door. (ligt er ook wel aan hoe intensief de dienst was =p) Op vrije dagen blijf ik zeker lang op. M’n moeder noemt me dam ook wel eens een vampier. Zo niet serieus. LOL.
  Love,

  Reply
 • Debby

  11/09/2012

  Herkenbaar! Al begin ik er tegenwoordig wat moeite mee te krijgen, als ik te weinig slaap krijg. However, ik leef op de een of andere manier ’s nachts. Dan heb ik de beste ideeën, denk ik in een keer aan dingen die nog gedaan moeten worden (die ga ik ook doen omdat ik weet dat het de dag erna toch niet gebeurd) en zijn de leukste series op televisie (vind ik zelf). Toch hou ik ook wel van de morgen, als het licht wordt. Dit komt waarschijnlijk doordat ik afgelopen winter altijd de trein van 7 uur moest hebben als ik drukte wilde vermijden. Heerlijk, nog in het halfdonker, de Metro erbij, is die uit dan de Spits doorspitten en dan helemaal up to date op school verschijven. En dat was dan meestal na een uurtje of 4 slaap.

  Reply
 • kim

  11/09/2012

  gedeeltelijk herkenbaar. helaas kan ik echt niet tot 4 uur snachts door, aangezien ik om 6 uur smorgens op mijn werk moet staan. ik slaap meestal ook een uurtje of 4/5 per nacht. als ik vrij ben maak ik er gewoon 7 of 8 uur van, maar echt tot de middag slapen kan ik niet meer, mijn ritme is echt een beetje bepaald door mijn werk/sport etc.

  Reply
 • Laura

  11/09/2012

  Ik ben wel een avondmens maar niet zo’n extreme nachtbraker als jij. Doordeweeks probeer ik rond middernacht in bed te liggen, maar het wordt ook al snel 1.00 uur. Dan slaap ik gemiddeld 6,5 uur. In het weekend slaap ik wel lekker uit. Ik houd niet van vroeg opstaan. Ik begrijp wel dat het heerlijk bloggen is ’s nachts. Ik zou het liefst tussen 0.00 en 2.00 uur bloggen. Lekker die rust dan overal! Liever zou ik ook elke dag van 2.00 tot 9.00-9.30 uur slapen, maar dat is met mijn fulltime werk (kantoor) gewoon niet mogelijk. En op minder dan 6 uur slaap heb ik echt moeite om mijn dag door te komen hoor, dus wel bijzonder dat jij soms op slechts een uurtje slaap je dag doorkomt.

  Reply
 • Marjorie

  11/09/2012

  Ik heb echt een probleem met slapen ofzo. Meestal ben ik heel erg moe en ga ik vroeg m’n bed in. Maar dan ben ik zo ontzettend onrustig omdat ik zo vroeg in bed lig dat ik rond 2 uur pas in slaap val. En dan moet ik weer om 7 uur op staan en ben ik weer moe. En herhaalt dit proces zich weer. Of ik weet van mezelf dat ik toch niet voor 2 uur slaap, dus dan ga ik dan pas in m’n bed liggen, maar dan heb ik nog steeds niet genoeg slaap gehad, haha. Achja, misschien ligt het aan de puberteit?

  Reply
 • Manon

  11/09/2012

  Ik heb ook een heel raar slaapritme,
  meestal ga ik rond een uur of 10 slapen… Wat behoorlijk vroeg is
  maar ik word rond een uur of 4 weer wakker en kan dan niet meer slapen.
  Maar zelfs als ik later ga slapen word ik alsnog vaak rond vier uur wakker haha.

  Ik denk dat het gewoon per persoon verschilt en ook wat je de volgende dag moet doen en hoe laat je moet opstaan

  Reply
 • martinaa89

  11/09/2012

  I need my sleep !!
  elke nacht min 8 uur !
  behalve als ik moet werken en de wekker gaat om 6 dan heb ik meestal 7u

  Reply
 • Lotte

  11/09/2012

  Haha, jij bent echt een nachtbraker ja. Ik ga zelf ook het liefst pas midden in de nacht naar bed, maar mijn lichaam kan het gewoon niet ‘meer’ aan merk ik. Ik heb minstens 6 uur slaap nodig per nacht, anders sta ik echt als een natte dweil les te geven aan mijn stageklas, haha.

  Reply
 • Ik ben absoluut geen ochtendmens, ga altijd rond 1u slapen. Maar ik heb 10u slaap nodig om goed te kunnen functioneren, haal ik dat niet dan valt met mij niks aan te vangen haha. Dusja, ik sta pas laat op maar werk ook lang door en aan een hoog tempo, dat compenseert :p

  Ik vind het eigenlijk spijtig dat iedereen gedwongen wordt om ’s morgens actief te zijn, niet iedereen is hetzelfde en sommigen presteren beter ’s nachts.

  Reply
 • Shirley

  11/09/2012

  Hier nog een vampier. Ik slaap ook veel, maar dat heeft weer een andere reden. Desalniettemin mis ik geen dag gevoel of zoiets. ’s nachts leven maar ook slapen doe ik allebei graag.

  Reply
 • Deb

  12/09/2012

  Hihi, ik ben geen nachtbraker nooit geweest. Ik heb echt mijn rust nodig en ben pas echt uitgerust als ik 8 uur geslapen heb ;-) Om een uur of 23.00 ben ik echt uitgeteld maar sta dan weer zo tegen half 7 op..

  Reply
 • Gionathan

  17/11/2012

  hahaha julie zijn allemaal gwn vampire…

  Reply
 • Auping

  11/01/2013

  Haha ik heb hetzelfde als Amanda, minder dan 6 uurtjes en ik ben niet te genieten.

  Reply

Geef een reactie