Vroeg opstaan sucks met tips!

God, ik heb een gruwelijke hekel aan vroeg opstaan! In de ochtend leven is niks voor mij. Nachtwerk? Daar ben ik namelijk meer van gediend, maar stel je voor? Je moet ineens vijf uur op – de tijd waarop je meestal gaat slapen – maar je slaaptijden moeten worden omgegooid door school of stage, misschien je nieuwe werk? Ben je verhuisd? Uhu, story of my life..

Vijf uur slapen op een schooldag, alledaagse koek voor mij! Je hoort mensen altijd vragen of er dan nog wel iemand wakker is, natuurlijk. Ze zijn toch ook in de ochtend wakker? Je trekt sneller met de mensen op in de nacht, omdat je elkaar dan spreekt. Of je leeft wat langs elkaar heen, maar contact onderhouden met een verschillend leef- of slaapritme is gemakkelijk. Als het van beide kanten afkomstig is, anders is het vermoeiend.

Hoe ga je in godsnaam je biologische klok zo erg kantelen? Heel makkelijk, misschien niet voor iedereen geschikt, maar toen ik het eenmaal ondervond werkte het vrij wel oké. Niet dat ik er van houd om vroeg op te staan. Het ging alleen wat gemakkelijker dan voorheen.

Bouw het op. Ga eerst vroeger slapen, zodat je niet om drie uur in bed ligt en je wakker zet om half zeven. Zet je wekker gewoon op dezelfde tijden, je krijgt alleen meer slaap. Wat overigens niet verkeerd is, kun je de volgende dag zeer productief zijn. Na een tijdje kun je ook vroeger gaan opstaan, maar doe dit ook in stappen.

Bereid je voor. Pak alvast je tas in, leg je outfit klaar voor de volgende dag en print het document uit wat je in de ochtend nodig hebt. Maak desnoods je lunch al in de avond, leg het in de koelkast, zodat je het de volgende dag zo kunt meenemen, zonder dat je te laat bent, of te brak.

Zet je wekker eerder. Sta jij niet meteen op? Zet het piepende gezeik in de ochtend een half uur vroeger, zodat je dat nog een gedurende tijd kunt rekken. Snooze de wekker nog een aantal keer voordat je eruit moet. Ben je een echte diehard? Plaats hem op een plek, waardoor je uit bed moet stappen, om hem uit te schakelen.

Begin in één keer. Dat hielp bij mij – de eerste keer – van half vijf in de ochtend, vijf uur opstaan. Misschien was het geen slim plan, maar mij voorbereiden op vroeg opstaan werkt toch niet. Meteen in één volle hap beginnen, toppertje.

Het faalt nog steeds, no matter what. Vroeg opstaan is en wordt nooit mijn ding, maar met de bovenstaande tips lukt het mij wel om op tijd te komen, als dat nodig is natuurlijk! Mijn wekker eerder zetten, eruit springenkruipen en gaan leven. Gelukkig bereid ik altijd voor, dus ligt alles klaar, scheelt tot weer tientallen minuten!

Heb jij nog tips om vroeg op te staan? Of ben je meer ban het uitslapen?


33 Comments

 • DennaMichelle

  03/01/2013

  Erg handige tips.
  Zelf heb ik geen moeite om vroeg op te staan, ik word altijd ruim van te voren wakker en spring dan ook meteen mijn bed uit :D

  Reply
 • Ayla

  03/01/2013

  Ik ben ook zo slecht in vroeg opstaan. Vooral als er geen druk achter zit :’) Vroeger deed ik wel de truc met de wekker ver van m’n bed. Dat helpt wel! Tegenwoordig ligt mijn mobiel (met wekker) in bed en dat is niet erg stimulerend haha.

  Reply
 • redhotjillypeppers

  03/01/2013

  Mijn wekker loopt door week af om 5u50 en ik haat het nog steeds. Het enige dat een beetje helpt, is vroeg gaan slapen maar dat lukt me niet altijd :)

  Reply
 • Vera

  03/01/2013

  Ik hou wel van vroeg opstaan, maar ook wel af en toe van uitslapen. Ik wissel het een beetje af :)

  Reply
 • Sophia

  03/01/2013

  Handige tips! Vooral die met je wekker ver weg zetten, dat ga ik zeker proberen… Ughh, ik haat vroeg opstaan, ik moet er doordeweeks om 6 uur uit, bleghh.. Doe mij maar uitslapen! :D

  Reply
 • Eline

  03/01/2013

  Wat vroeg!! Ik kom voor half 8 mijn bed niet uit, en nu in de vakantie blijf ik tot 11 uur in bed haha :)

  Reply
 • Judith

  03/01/2013

  Erg handige tips!
  Zelf ben ik ook veel meer een avondmens en ’s ochtend vind ik het dan ook zeker niet leuk om vroeg uit bed te moeten :(

  Reply
 • Ik heb mijn wekker al op mijn bureau staan, maar dan slaapwandel ik er heen, zet ik hem uit en ga weer in bed liggen :/
  Wat voor mij helpt is om mijn gordijnen een beetje open te laten zodat er wat licht binnenkomt, daar wordt je vanzelf wakker van :)

  Reply
 • Nina

  03/01/2013

  ik zeg elke dag tegen mezelf “morgen ga je vroeg opstaan” maar dan vergeet ik het weer en ben ik pas wakker om 12! Ik ben totaal geen ochtend mens, maar de wekker ver weg zetten is een hele slimme tip :)

  Reply
 • Kimberley

  03/01/2013

  Ik ben enorm slecht in in slaap komen. Ik heb er ook veel problemen mee en bovendien nog eens ziekte waardoor ik (ook dmv te weinig slaap) de hele dag enorm moe ben of kan zijn. Zelfs met medicijnen. Ik heb onderhand mijn eigen biologische klok gekregen. Ik word altijd een paar minuten wakker voor mijn klok gaat en zo niet wekt de klok me. Dat is wel handiger. Alleen soms slaap ik door alles heen en dat is het moment dat ik er helemaal doorheen zit, daar moet ik nog een oplossing voor hebben. Het enige wat ik kan zeggen is dat je ook meteen moet opstaan en niet moet blijven treuzelen in je bed. Rustig wakker worden (met je mobiel?) en daarna gelijk opstaan. Treuzelen verergerd het alleen maar. Het maakt het moeilijker om uit bed te komen.

  Reply
 • Ik heb sinds Kerst een licht wekker. Wakker worden verloopt een stuk rustiger, wat echt fijn is. Het licht maakt me lanzaamaan wakker en het is niet zo’n shock!

  Reply
 • Allissa

  03/01/2013

  Als het echt moet kan ik wel opstaan. Voor werk en school bijvoorbeeld. Dan is het echt dírect uit bed stappen nadat mijn wekker is gegaan. Doe ik dat niet dan kan ik het meteen wel vergeten :’)

  Reply
 • Irma

  03/01/2013

  Ik zet altijd mijn wekker een uur voordat ik de deur uit moet en ik heb altijd stress in de ochtend.
  ik ga denk ik proberen om voortaan iets eerder te slapen, want ik ben echt een nachtmens en leef rond 8 uur ’s avonds een beetje op. Dit ga ik proberen te veranderen, zodat ik niet elke ochtend chagrijnig mijn bed uitga (:

  Reply
 • Josephine

  03/01/2013

  Ooh dat snoozen lukt mij zo niet, ik moet in een keer de wekker uitzetten en rechtop zitten en snel mijn bed uit. Dan ben ik veel minder mooi dan het snoozen. In een keer is inderdaad slimmer voor me (<– die spreek je uit als mieeee in het Engels ipv mu in het Nederlands, hehe) :D

  Reply
 • muakissandmakeup

  03/01/2013

  Vroeg opstaan is inderdaad SUCKY! :-) Ik probeer meestal meteen in actie te schieten zodra de wekker gaat. Als ik even blijf liggen, dan gaat het mis :-)

  Reply
 • Miranda

  03/01/2013

  Ik ben ook geen ochtendmens, haha. Ik zet mijn wekker ook twee keer en ik leg ook alles ’s avonds klaar.

  Reply
 • femketje

  03/01/2013

  ik kan vaak niet eens uitslapen als ik dat wil dus met vroeg opstaan heb ik geen moeite XD

  Reply
 • Labels or Love

  03/01/2013

  Moest toch wel lachen met die afbeelding waar staat “now you’re late & look like hell” :p Leuke tips. Ik heb mijn wekker aan de andere kant van mijn kamer staan zodat ik mijn bed MOET uitkomen om dat irritante geluid af te zetten.
  Liefs, Laura

  Reply
 • Tessa

  03/01/2013

  Goeie tips, elke schooldag om 6:30 mijn bedje uit.
  ’s avonds lunche, outfit en tas klaarleggen zodat ik alles in 40min klaar heb ;)
  x

  Reply
 • Kelly

  03/01/2013

  Ik ben ook slecht in vroeg opstaan! Zeker nu in de vakantie is mijn ritme helemaal om.

  Reply
 • Jorinde

  03/01/2013

  Ik doe vaak wat jij al zegt: Avond ervoor mijn brood maken, kleding klaarleggen. Om 05:50 gaat mijn wekker en om 06:00 gaat mijn tweede wekker en sta ik op.

  Reply
 • LounaBeauty

  03/01/2013

  Altijd jammer als dat ding weer afgaat. Maar helaas, het moet. :) Alles van te voren doen moet ik inderdaad eens gaan doen, scheelt veel stress in de ochtend. Wat ik ook altijd doe is meteen rechtop gaan zitten of een lampje aanzetten, dan lig je meteen een stuk minder lekker. ahha

  Reply
 • Marloes

  03/01/2013

  De wekker een half uur eerder zetten en dan vervolgens nog een half uurtje blijven liggen werkt bij mij zeker! Ik moet iedere dag om 6:10 uur eruit, dan zet ik mijn wekker niet nog een half uur eerder. In het weekend moet ik om half 8 op staan, dan zet ik mijn wekker om 7 uur en half 8. Dat scheelt. Maar vroeg opstaan blijft inderdaad lastig haha.

  Reply
 • Jasmine

  03/01/2013

  Eerst al die tips om het langzaamaan te veranderen en dan lezen dat jij er gewoon prat helemaal voor bent gegaan =] Het eerder naar bed gaan heb ik al eens geprobeerd in stappen, maar bleef gewoon nog wakker liggen tot 12 uur =/

  Reply
 • Nicole

  03/01/2013

  leuk artikel! ik kan echt niet vroeg opstaan :P

  Reply
 • Silvy

  03/01/2013

  Fijne tips! Ik heb echt een hekel aan vroeg opstaan! :’)

  Reply
 • bonjourSophie

  03/01/2013

  Leuk geschreven! Op gewone schooldagen sta ik meestal om 7 uur op en dat is soms echt irritant. Maar gelukkig bestaat er zoiets als weekend en vakantie om lekker te kunnen uitslapen! Deze vakantie sta ik wel eens om half 9 op en dat lijkt dan gelijk zó vroeg! :P

  Reply
 • Beautydiamonds

  03/01/2013

  THNX! haha

  Reply
 • sheelaaa

  04/01/2013

  Leuke tips. Mijn wekker is mijn gsm, ik wil hem wel graag op een plek zetten waardoor ik echt uit m’n bed moet komen om hem af te zetten maar het probleem is dat ik tot laat in de nacht altijd aan het whatsappen ben met vriendinnen waardoor ik automatisch met m’n gsm bij mij in slaap val.
  Ik denk dat ik eens een aparte wekker moet kopen :p
  liefs x

  Reply
 • Laura

  04/01/2013

  Ik ben echt verschrikkelijk in vroeg opstaan… zet de wekker ook altijd een paar keer.
  maar de wekker verder van m’n te leggen, had bij bij mij geen zin, want ging er daarna weer in, oepss…
  Hahaha ik ben gewoon meer een avond mens :P

  Reply
 • Laura

  05/01/2013

  Herkenbaar! Ik hou van uitslapen en haat vroeg opstaan, vooral in de winter als het zo donker en koud is. Meestal snooze ik te lang (lichtwekker doet niks voor me) en kom ik als een van de laatsten op m´n werk. We mogen tussen zeven en negen beginnen, als we maar 8 uur maken. Veel mensen met een lange reistijd zijn er heel vroeg (en staan idioot vroeg op. Ik bedoel; vijf uur is echt nog nacht voor mij). Daarnaast slaap ik ook nooit voor middernacht als is mijn voornemen zoals elk jaar wel om eerder te gaan slapen…

  Reply
 • petra

  06/01/2013

  Handig!! Morgen moet ik er ook alweer rond 5u30 uit, pff als ik er al aan denk word ik al moe ;p
  Maar ik ga deze maal op tijd gaan slapen, probeer ik toch ;) Maar ik leg alvast mijn kleren enzo klaar :)

  Reply
 • Deb

  07/01/2013

  Helaas ben ik nooit een uitslaper geweest, maar ik ga ook nooit super laat naar bed. Met een kleintje is er zowieso weinig uitslapen bij, behalve op zondag dan lig ik tot 09.00 en dat is al een luxe voor mij ;-)

  Reply

Geef een reactie