TALK: Organen kapen of donor worden?

Je begint als een kleine boon, maar voordat je het weet groei je als kool! Je schiet uit je broek als paddestoelen uit de grond. Heerlijk om op te groeien, totdat je achttien wordt. De beruchte leeftijd komt eraan, tijd om de beslissing te nemen. Je hoest net iets te hard en de brief ligt op de mat. Word jij een donor?

Voorheen moest je achttien jaar en ouder zijn, voordat je donor mocht worden. Inmiddels hebben ze dit bij geschroefd naar zo’n 15 jaar en ouder. Het is niet meteen dat ze organen komen kapen als je donor bent geworden. Wees maar gerust, dit gebeurt als je het hoekje omgaat.

Rond mijn zestien jarige leeftijd kreeg ik het wel eens vaag mee. Donor worden? Dat is best wel raar. Iemand anders krijgt jouw orgaan, jouw huid, misschien wel een stuk van jouw ogen? Oren? Botten? Darm? Maag? Of misschien wel jouw hart? Het hart waar jij ook mee hebt rondgelopen, het hart wat jou heeft laten functioneren zoals het moest, het hart waar jij hebt van kunnen genieten. Genieten van de dingen in het leven en allemaal dankzij het belangrijkste orgaan in je lichaam. Waarom zou jij een ander dat niet gunnen?

Zestien jaar, nog enkele jaren wachten. Zeventien, werd hem ook niet. Bij achttien was ik het inmiddels weer vergeten, geen donor voor mij, totdat ik een brief ontving. Mevrouw Koning, word jij een donor? Ik twijfelde. Jap, ik twijfelde over het feit dat iemand anders mijn hebben en houden zou overnemen. Denkend over mijn antwoord, realiseerde ik mij dat ik wel een kind wil redden.

Of het nou een kind is, een volwassen persoon, mijn aartsvijand – dan zorg ik wel voor orgaanuitval – maar ik gun het iedereen PAS als ik de moord ben gestoken verder te leven dankzij mijn donatie. Daarom besloot ik mij op mijn achttiende levensjaar mij op te geven als donor. Stiekem ben ik hier best wel trots op, hoe mooi zou het zijn als jij meerdere levens kan redden met jouw lichaam?

Wist je dat je ook kan kiezen wat zij wel en niet mogen kapen van jou? Ja, je hebt ook gewoon zeggenschap als je een donor wordt. Wil je niet dat je huid wordt overgenomen? Dan kan je dat gewoon vermelden, geldt voor alles! Maar je kunt ook het tegenovergestelde kiezen en toestaan dat zij alles van jou bruikbaar mogen stellen.

Ben je nog niet helemaal zeker over je keuze? Wacht dan nog even, er zit geen haast bij. Tenzij je wat van plan bent, maar zorg er eerst voor dat jij je organen goed hebt gebruikt, want het is niet de bedoeling dat het je leven overneemt. Maak je keus als jij er klaar voor bent en binnen twee minuten kan jij je aanmelden om een donor te worden. Ook kun je kijken of er in jouw stad mensen donor zijn en hoeveel! I’m proud to be a donor. 

Ben jij donor? Zo niet, zou je het wel willen?


33 Comments

 • acrazylady

  06/09/2013

  ik ben donor. loop al sinds me 18de met een pasje in me portemonnee rond

  Reply
 • martina

  06/09/2013

  mijn vriend is donor, ik zelf nog niet omdat ik het een moeilijke keuze vind…

  Reply
 • Laura

  06/09/2013

  Ik ben geen donor en ik heb er nog niet echt veel over nagedacht. Het lijkt me wel mooi dat je eigenlijk gewoon iemands leven kunt redden.

  Reply
 • Anneloes

  06/09/2013

  Mijn vriend is wel donor, maar ik (nog) niet. Ik vind het toch een raar, dubbel gevoel… Van de ene kant wil ik graag mensen helpen, maar van de andere kant… Het zijn wel mijn organen. Ik weet het niet zo goed..

  Reply
 • Sofie

  06/09/2013

  Wat een goed artikel! Ik ga zeker donor worden als ik 18 ben :)

  Reply
 • Amanda

  06/09/2013

  Ik ben nog geen donor. Soms denk ik er wel over na, wat mij tegen houdt is dat ik misschien snel weggehaald wordt bij mijn familie als ik net dood ben. Lijkt me heel pijnlijk voor de nabestaanden. Ook heb ik het rare idee dat ik misschien in een of andere coma ben en ze denken dat ik dood ben terwijl ik nog leef xD

  Reply
 • Joyce

  06/09/2013

  Ik wilde eigenlijk al vanaf mijn 15e donor worden, het kon pas op mijn 18e alleen. Gelijk ervoor gekozen dat ze alles van me mogen hebben, mijn moeder was het er niet helemaal mee eens, maar ach. Als ik er iemands leven mee kan redden?

  Reply
 • femketje

  06/09/2013

  Ik ben het zelf niet maar zou wel een orgaan aan een familielid geven zoals een nier ofzo zou die dat asap nodig moeten hebben.. met 1 nier kan je nog leven en hoef ik niet eerst dood te gaan XD

  Reply
 • Jill

  06/09/2013

  Ik ben geen donor. Aan de ene kant zou ik wil iemand willen helpen met mijn organen, ik ben op dat moment nu eenmaal toch dood, maar ik vind de dood en dergelijke gewoon zo naar om over na te denken en het verliezen van m’n organen ook. Ook al ben ik dan dood lol. Dus nee, ik ben geen donor maar misschien ga ik er ooit nog wel anders over denken.

  Reply
 • Eline

  06/09/2013

  Ik ben wel donor. Als jij ziek bent wil je van iemand anders organen hebben maar als je ze zelf niet aan iemand anders gunt vind ik dat nogal hypocriet! Bovendien wordt ik toch gecremeerd dus boeit ook niet hoe ik eruit zie na mijn dood.

  Reply
 • Ik ben donor. Wel jammer dat veel mensen dit niet zijn, blijkt dat de wachtrijen erg lang zijn. Lijkt mij heel erg om op dat moment niet te weten of je volgende week nog leeft en echt afhankelijk bent van een donor.

  Reply
 • SarahDiiamonds

  06/09/2013

  Ik ben geen donor. En weet eigenlijk niet of ik het wel wil, het is z’on moeilijke keuze :s

  Reply
 • Justine

  06/09/2013

  Als ik me niet vergis is het in België dat je vanaf je 18 sowieso donor bent tenzij je het aanvraagt van niet.(dit is dan wel orgaandonor als ik lever/nieren/hart, en niet huid/ogen/.. dat moet je er specifiek laten bijplaatsen) Bij mij hebben ze toch pech, er is niet veel bruikbaars.

  Reply
 • Kimberly

  06/09/2013

  Gelijk toen ik 18 werd ben ik donor geworden. Het enige wat ik uitzonder is mijn huid, die ‘hou’ ik liever zelf. Ik vind het een heel mooi idee dat ik iemand na mijn dood kan redden met mijn organen!

  Reply
 • Kaylani

  06/09/2013

  Ik heb gewacht tot de dag dat ik 18 word om me vervolgens meteen in te kunnen schrijven, heb de brief nooit ontvangen haha! Mijn instelling was: Als ik dood ben heb ik toch niks meer aan mijn lichaam. En hoe goed is het als mensen ná je dood nog iets aan je lichaam hebben? Ja, ik geloof in karma dus dit was een makkelijke keus :)

  Reply
 • Vanessa

  06/09/2013

  Goed artikel Cynthia. Ik zit er zowat tussenin. Organen zoals lever, maag en nieren: oké. Maar mijn huid, ogen en oren vind ik al een pak moeilijker. Alles wat je van de buitenkant ziet, vind ik moeilijk. Snap je? En oké, je weet het niet meer als je dood bent, maar het is wel het ‘idee’.

  Reply
 • Jasmine

  06/09/2013

  Goh die optie is mij eigenlijk nooit voorgeschoteld. Maar ik geloof dat als je dood bent je er ook niet al te veel meer aanhebt.

  Reply
 • Xan

  06/09/2013

  Ik ben geen donor. Meer om het idee dat ik toen der tijd had: “OMG, they’re going to cut in my body”. Best stom aangezien je toch niet meer leeft. Dus mayb overwegen om toch donor te worden. Maar stel dat je na de dood terug komt…hmmm krijg ik dan nieuwe organen of kom ik met dezelfde maar ander persoon? Still thinking. Love,

  Reply
 • Karen

  06/09/2013

  In België ben je inderdaad donor zoals Justine zegt. Maar kom jij te overlijden en je bent niet echt ingeschreven als donor, dan krijgt jouw familie het zeggenschap over jouw lichaam. Dus als je ouders of je toekomstige kinderen of je man of je vrouw zegt: “NEEN!” dan is het ook neen.

  Mijn lichaam + organen zijn denk ik niet echt geschikt voor het donorschap, toch speelde ik al lang met het idee om mij op te geven. Maar om er speciaal voor naar het gemeentehuis te gaan, daar had ik geen zin in. Tot ik dit jaar mijn paspoort moest halen. Ik zag daar iets van donors en dacht: “Oh goed moment.” Dus ik ben sinds begin dit jaar ingeschreven als donor en diezelfde dag bleek mijn moeder zich ook ingeschreven te hebben. En mijn zus is het nu sinds een aantal weken ook.

  Reply
 • Kiss & Make-up

  06/09/2013

  Ik geef geen bloed, maar ik zou er niks op tegen hebben als ze mijn organen zouden nemen als ik sterf. Dood ben je toch, dus waarom een ander niet helpen en een leven redden.

  Reply
 • Monique

  06/09/2013

  Toen de brief op de mat viel na mn 18de heb ik zonder twijfel getekend om donor te worden! Zou niet weten wat ik anders met de organen ed zou moeten ;) goed dat je dit aankaart!

  Reply
 • Josephine

  06/09/2013

  Ik zit eigenlijk ook al heel lang met dit idee, maar doe het maar niet denk ik uit luiheid. Vind het ook een raar idee, maar je helpt er inderdaad mensen mee. Je zet mij weer aan het denken Cynth!

  Reply
 • Esther

  06/09/2013

  Ik ben donor, en ze mogen alles van me hebben ;)
  Ik ben blij dat ik nog wat voor iemand kan beteken als ik dood ben!

  Reply
 • Nicole

  06/09/2013

  ik ben wel donor, heb me zodra het kon geregistreerd. vond het zelf echt geen keuze waar ik over na hoefde te denken. Stel dat bijv mijn moeder (of iemand anders in de familie/vrienden evt ikzelf) een donor hart nodig zou hebben dan zou ik echt heel hard hopen dat ze die ook kan krijgen. vind het wel zo logisch om dan zelf ook geregistreerd te staan als donor.

  Reply
 • Linda

  06/09/2013

  Ik ben nog 16, maar ik vind het wel een moeilijke keuze! Nu denk ik nee, maar misschien over een paar jaar kan ik ja denken..

  Reply
 • Nikita

  06/09/2013

  ik ben donor ! In België krijgen we hier geen brief van of dergelijks, maar ik begon met bloed te geven en dan kijk je ook verder. Toen erachter gekomen dat je je ook specifiek als donor kan opzetten. In België is iedereen automatisch donor, maar het is dan eigenlijk de familie die beslist. Mijn vader zou sowieso beslissen van niet, als ik dan op de gemeente aangeef dat ik donor wil zijn, kan mijn familie niet meer beslissen voor mij ^^

  Reply
 • Olijfje

  06/09/2013

  Ik ben al vanaf zo’n beetje de eerste dag nadat ik 18 was me geregistreerd als donor, ik heb geen eens de brief afgewacht en heb het online gedaan. Ik heb wel gekozen om bijvoorbeeld mijn huid niet de doneren, ik weet niet vind dat gewoon een enger idee.
  En ik ben ook een bloeddonor, hopelijk kan ik nog jaren lang bloed doneren voor mensen die het nodig hebben, om wat voor reden dan ook (ziekte, ongeval, bloedverlies bij bevalling etc)

  Reply
 • Irma

  07/09/2013

  Ik ben nog geen achttien, maar ik hoef ook totaal niet over mijn beslissing na te denken: ik word 100% zeker donor. Wat mij betreft mogen ze alles hebben als ik er niet meer ben!

  Reply
 • Nena

  07/09/2013

  Ik wil zeker donor worden, er zijn mensen die heel veel kunnen doen met je organen en je kunt die mensen hun leven er mee redden dus ik wil zeker donor worden! x

  Reply
 • Ik vind het een moeilijke keuze, en voel me er nu nog erg naar bij. Dus ter compensatie ben ik inmiddels 2 jaar wel bloeddonor :)

  Reply
 • Mandy

  10/09/2013

  Dat je in Nederland pas vanaf je achttiende verjaardag kunt registeren als donor, is een erg groot misverstand. Je kunt je namelijk al vanaf je twaalfde laten registreren in het donorregister. Ik sta sinds mijn veertiende geregistreerd als donor, nadat het een keer ter sprake kwam bij mijn ouders thuis. Ik heb besloten alle bruikbare organen/botten/e.d. beschikbaar te stellen voor donatie.

  Ik had het gewaardeerd als je iets meer info in het artikel had gegeven, want ik merk aan de reacties dat er toch nog wel veel onwetendheid is. Maar ik moet je wel props geven voor het feit dat je het onderwerp überhaupt aankaart. Echt, heel goed! Ik dat zie ik op andere blogs niet snel gebeuren, terwijl het een erg belangrijk onderwerp is. Wat er namelijk nog ontbreekt: je kunt TE ALLEN TIJDEN je keuze in het donorregister online wijzigen.

  Ikzelf vind het belangrijk dat mensen geregistreerd staan, ongeacht hun keuze. Het scheelt de familie een lastige keuze te maken, indien zij daarvoor komen te staan. Hopelijk heb je met het artikel mensen kunnen overhalen om zich toch te registeren! En anders is er bij deze in ieder geval een erg belangrijk onderwerp aangekaart.

  Reply
  • Mandy

   10/09/2013

   Whoops: het moet natuurlijk te allen tijde zijn. Als je het in kapitalen plaatst, moet je het ook wel goed doen :’)

   Reply
 • anne

  07/11/2013

  Van wie is die eerste foto? (man met het hart)

  Reply

Geef een reactie