Kerstdiner in huize Koning! (+ideeën!)

Waar verheug jij je altijd op met de kerstdagen? Gurl, naast de cadeautjes en gezellig met de familie samenzijn staat eten op de eerste plek. Hoog op de rij met de lekkere chocolade bonbonnetjes, Aftereight, kerstkransjes, maar ook het avonddiner. Maanden ben ik al bezig met mijn kleine research, maar wat kanen wij allemaal tijdens de goddelijke twee dagen?

Kalkoen. De oudere generatie zegt regelmatig kalkoen te eten. Zodra de kerstboom opstaat en de kerstlampjes erin branden beginnen zij al met het braden van het bakbeest. Mom maakte ooit een keer tijdens Lowlands een hele kip. Gurl. It. Was. Damn. Tasty! Zo’n kalkoen zie ik ook wel zitten. Heel in de oven met specerijen en verschillende jus om hem sappig te houden. Noms!

Gourmetten. Wij doen het elk jaar weer, twee dagen lang. Het gekke is, is dat het nog steeds niet verveeld. Elk jaar verschijnt er iets nieuws op de gourmetplaat, van vis tot aan frikandellen. Vergeet niet om die te marineren. Snij de frikandellen in plakjes of langwerpige stukken, giet er een aardige scheut zoete ketjap over, laat dit zo’n vijf minuten staan en doe ze vervolgens op de plaat leggen. Pas wel op, als je niet van ketjap houdt, dan moet je het op het laatst doen, omdat het vrij overheersend is op de andere vleeswaren of groentes.

Kaasfondue. Ik leerde het op school maken, nam het recept mee naar huis, omdat het zo baas was en maakte het enkele keren thuis. Goddelijk zeg ik je. Dat was zo anders, heel lekker met brood, maar ook met verschillende vleessoorten. Met bouillon, champignons, of course kaas en wat peterselie maak je een romige fondue. Taste so good. 

Vegetables. Groenten? Dat is zo lekker om ze even te grillen, zowel in de grillpan als op de gourmetplaat. Groene, rode en gele paprika, courgette – als je daar van houdt of course – champignons, mais en nog veel meer. Giet ook hierover weer wat zoute ketjap en grillen maar! Niet te lang, anders worden ze zwartgeblakerd.

Desserts. IJS! Wij, in huize Koning, wordt altijd ijs als dessert gegeten. Verschillende soorten, chocolade ijs en stroopwafel is mijn favoriet met een flinke toef slagroom en wat gezellige sprinkels. Het is ook heerlijk om tijdens of na het eten een drankje te nemen, van wijn – no thanks – tot aan Baileys en Amaretto – ekte kerstdrank! – maar een Jackie D gaat er ook altijd in!

Grotendeels gebeurt bij ons, vooral de frikandellen en alles afdunnen met zoete ketjap! Wij gaan namelijk elk jaar met de pannetjes zoals ik al vertelde met daarop de groenten, frikejoppers en dessert op het einde. Een glaasje na afloop en dan nog op de bank hangen om lekker uit te buiken. Oh god, wat verlang ik hier naar!

Wat eten jullie met de feestdagen? En wat is jouw favoriete ijssmaak?


18 Comments

 • Joyce

  15/11/2013

  Ik ben echt heel erg hard aan het denken wat ik met kerst ga maken. Tweede kerstdag ga ik gewoon werken (damn you horeca!) maar de drie dagen eraan vooraf ben ik vrij.

  Als uitdaging wilde ik dit eens gaan doen; http://easyyummycookery.blogspot.nl/2013/01/raspberry-rose-vanilla-bavarian-cream.html – geen idee of het lukt in mijn net iets te kleine keukentje met net niet genoeg keukenspul – misschien de chef kok eens aankijken en vragen of ik het op het werk mag maken, haha.

  Dit ga ik in elk geval voor lief maken; http://snapcracklechop.com/three-ingredient-christmas-fudge/

  En tsja, ik weet niet goed wat ik ga doen met kerst. Misschien ga ik wel lamsrack maken met een kruidenkorst, daarbij heerlijk romige mashed potatoes, jus van zoete ui en geglaceerde worteltjes.

  Of misschien langzaam gegaarde varkenswang met pommes dauphine (of dauphinoise) en haricots verts (en rode wijn jus!)

  Het is nogal lastig – ik weet namelijk niet goed wat ik moet klaarmaken maar ben er echt al tijden mee bezig in mijn hoofd, haha.

  Reply
 • Laura

  15/11/2013

  Leuk! Wij gaan ook vaak gourmetten! De 3 chocoladeijs van Hertog vind ik het lekkerst! ;)

  Reply
 • nikki

  15/11/2013

  Ik eet lekker een pizza op de bank en ga met kerst lekker werken.:)

  Reply
 • Beautydagboek

  15/11/2013

  Oh heerlijk, kerst komt er weer aan! Wij gaan uit eten, dat vind ik ook altijd zo gezellig. Lekker make-uppen en opdoffen :)

  Reply
 • Sofie

  15/11/2013

  Yum, ik houd van kerstdiners! Wij doen niet zo uitgebreid, maar het eten is altijd heerlijk :)

  Reply
 • martina

  15/11/2013

  aaahg die foto’s alleen al!! heerlijk!

  Reply
 • beautyforgirls

  15/11/2013

  IJS is ook echt mijn favoriete toetje met kerst.
  Liefs, xxx

  Reply
 • Joyce

  15/11/2013

  Heerlijk! Ik kijk er ook al naar uit

  Reply
 • Jana

  15/11/2013

  Kan niet wachten op kerst ! x Jana

  Reply
 • Kiss & Make-up

  15/11/2013

  Je bent er al helemaal klaar voor precies :-) Ik ga dit jaar eten bij vrienden uit Zuid-Afrika, en ik heb dus geen idee wat de pot gaat schaffen.

  Reply
 • Allissa

  15/11/2013

  Leuke tips! Wij gaan dit jaar lekker makkelijk gourmetten.
  normaal doen we altijd dat de hele familie een bepaald gerechtje maakt, maar dit keer doen we lekker simpel.

  Reply
 • Marloes

  15/11/2013

  Wat leuk om te lezen. Ik ben gek op gourmetten. Meestal doen wij iets van een 5-gangendiner. En zitten we een uurtje of 4 aan tafel!

  Reply
 • Vanessa

  15/11/2013

  Leuk! Wij vieren vooral kerstavond. Dan eten we gezellig samen vleesfondue en als dessert ijstaart. Jummie, kijk er nu al naar uit! :)

  Reply
 • Jorinde

  15/11/2013

  Kerstavond gaan we uit eten en 1 e kerstdag gourmetten. Een kerst zonder gourmetten is geen kerst bij ons haha. Daaraan vooraf maakt iemand nog een voorgerecht, de ander een amuse en weer een ander van de familie het dessert. Wij rouleren hier ieder jaar in :D

  Reply
 • Judith

  15/11/2013

  Erg leuk om te lezen! Bij ons bereidt ieder stel een gang voor, de één amuse, de ander voorgerecht, weer een ander het hoofdgerecht enz. Dus je hebt geen idee wat je gaat krijgen, altijd verrassend!

  Reply
 • Irma

  15/11/2013

  Wij gaan elk jaar gourmetten op de ene dag en de andere Kerstdag maakt iedereen een chique hapje, wat uiteindelijk dan ook best veel is!

  Reply
 • femketje

  15/11/2013

  ik ga altijd een avond bij m’n ouders gourmetten, 1 avond thuis met vriendlief en zelfs een derde avond met zijn familie XD

  Reply
 • Paola

  25/11/2013

  Wij vieren kerst altijd in 4 keer waarvan we 3 keer eten. Meestal is twee keer gourmetten en die andere is vaak een bijzonder vleessoort met stoofpeertjes enzo!

  Reply

Geef een reactie