Bezoekersweek: De synchroon zwemmende passie van Monique!

Als klein meisje zag ik het op tv, een groep meiden die zwommen op muziek, precies te gelijk, verschillende trucs met de benen in de lucht, ik vond het geweldig, dat wilde ik ook! Na lang zoeken vond mijn moeder een club in Utrecht wat 20 minuutjes met de auto was, maar ow wat was ik blij, ik mocht op Synchroonzwemmen.

Synchronised-Swimming-©-Getty-Images

Twee keer in de week leerde ik steeds meer, tot ik naar de middelbare school ging. Er kwam een club in mijn woonplaats met de mogelijkheid om vaker te trainen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Met een leuke groep meiden trainde ik uit eindelijk standaard 4 keer in de week en als we grote wedstrijden hadden zelfs bijna dagelijks. Op een geven moment ik ging ook les geven ik was altijd in het zwembad te vinden en anders wel thuis aan het oefenen, zwemmen was echt mijn leven.

Mijn twee hoogte punten zijn toch wel dat we met onze ploeg aan de Nederlandse kampioenschappen mee mochten doen, hiervoor moest je een bepaald aantal punten twee keer behaald hebben, om je te plaatsen. Ik haalde deze alleen steeds net niet, dus mijn ouders hebben stad en land af gereden met mij en uit eindelijk had ik ze dan! Wat een prachtige ervaring was dat! Tussen het Nederlands team, olympische zwemsters, stond ik daar dan, met de ploeg hebben we dan wel niet de top gehaald, maar we stonden er wel! Dat jaar daarvoor hadden we een vierde plaats gehaald met de Jeugd kampioenschappen, ondanks de 2 strafpunten omdat we met te weinig waren.

Olympics Day 15 - Synchronised Swimming

Dan een behoorlijk diepte punt, zwemmen was zo belangrijk voor mij dat ik, onder andere daardoor, mijn havo diploma niet haalde. De rest van het team ging studeren en het clubje viel een beetje uit elkaar. Ik was zo de weg kwijt met wat ik eigenlijk wilde, dat ik besloot ook te stoppen..

Twee jaar later woonde ik ook op mezelf, had een studie gevonden die bij me paste, maar miste toch wel een sport of club, waar je helemaal op je plek was. Ik besloot weer naar mijn clubje in Utrecht te gaan waar ik als negen jarig meisje begon, eerst zelf weer wat zwemmen maar al snel ging ik les geven. En nu doe ik dit al zo’n 5 jaar..

136000750625756500_resized

Gelukkig snappen de meiden niet altijd hoe een figuur in elkaar zit, zodat ik zelf nog eens het water in kan ;) Naast dat er op muziek gezwommen wordt, zijn er ook figuur wedstrijden, waar je de techniek van een figuur kan laten zien. Ik hield van die figuren waarbij je lichaam in scheve kromme posities moest liggen, op je kop. Maar op muziek zwemmen is toch wel het leukst.

Zelf heb een solo gezwommen, verschillende duetten en groepsnummers. Nu heb ik een groepje van 5 meiden die ik les geef een beetje van middelbare school leeftijd, ligt mij toch het best, samen kiezen we een muziek nummer uit en ik maak daar een choreografie op, dit jaar zwemmen we bijvoorbeeld op het nummer “Wake me up” van Avicii.

Ik raak er ook nooit over uitgepraat en het zo beknopt mogelijk gehouden, maar ik heb ook zo veel mee gemaakt, al die jaren, ik heb gezwommen in een buitenbad tussen de bergtoppen in Oosterrijk, mijn beste vriendinnen daar ontmoet, NJK, NK en nog meer prachtige wedstrijden mogen zwemmen, medailles behaald. Ik mag les geven bij het meest leuke clubje dat ik ken. En ik ben er helemaal op mijn plek.

synchroonzwemmen_benen_425

Ik ben Monique, inmiddels 26 en mijn passie is Synchroonzwemmen.. Hoewel het in al die jaren veranderd is van zwemster naar trainster ben ik blij dat mijn ouders zo veel voor mij gereden hebben en me naar mijn clubje gebracht hebben, want door het zwemmen ben ik sterk, sportief, creatief, en mezelf geworden..

Liefs, 
Monique
www.beautybyglasses.nl


13 Comments

 • Laura

  04/12/2013

  Interessant verhaal, het lijkt me echt heel zwaar. Knap dat je het toch vol gehouden hebt door nu les te geven!

  Reply
 • Anneloes

  04/12/2013

  Wauw, gaaf dat je zo’n bijzondere sport doet/hebt gedaan! Ik ben zelf ook dol op zwemmen, maar ik zit in een heel andere discipline op het moment, haha :P.

  Reply
 • Sofie

  04/12/2013

  Super tof! Synchroon zwemmen lijkt me ontzettend lastig.

  Reply
 • Karen

  04/12/2013

  Wat leuk! Het lijkt mij ook wel zwaar (ondersteboven in het water hangen, je adem goed kunnen inhouden en ondertussen met je benen “zwaaien). Maar ik vind het fascinerend om te zien hoe mooi synchroon zwemmen is.

  Reply
  • Monique

   04/12/2013

   Hihih is ook zwaar maar daarom vond ik het juist zo leuk ^^

   Reply
 • Charlotte

  04/12/2013

  Wauw, wat hen jij veel bereikt! Respect!

  Reply
 • Irma

  04/12/2013

  Wauw, super!
  Daar krijg je vast een hele goede conditie van. Het lijkt me best vermoeiend :)

  Reply
 • Monique

  04/12/2013

  Wat ontzettend leuk om al die lieve reacties te lezen! Dankje Cynthia voor dat ik mijn passie hier mag delen..

  Reply
 • Kiss & Make-up

  04/12/2013

  Coole hobby! Zelf ben ik echt geen goeie zwemmer. Ik voel me echt niet op mijn gemak in het water :-)

  Reply
 • Judith

  04/12/2013

  Leuk! Ik heb zelf ooit met Kies-je-sport (in groep 5) ook een aantal lessen synchroon zwemmen gedaan, maar dat is al weer een lange tijd geleden. Ik kan echt heel goed lezen dat het echt je passie is. :D

  Reply
 • Judith

  04/12/2013

  Leuk verhaal! Erg mooi om te lezen hoe gepassioneerd je er over bent!

  Reply
 • Lidewij

  04/12/2013

  Whaah, wat gaaf! Ik ken Monique’s blog wel, maar wist niet van haar hobby, wat leuk om elkaar zo te leren kennen!

  Reply
 • Ik vind synchroon zwemmen altijd zo mooi en gaaf om te zien!

  Reply

Geef een reactie