Hardlooptips voor beginners!

Nieuwe voornemens, veel mensen hebben ze. Ook ik – check ze hier ooout – maar weet je wat de nummer één is van Nederland? Afvallen. Dat boeit mij niet zo veel, daarbij hoort natuurlijk ook sporten. Ondans dat die op nummer 4 staat, weet ik hoe moeilijk het is om te beginnen. Bro, breek mij de bek niet open, maar inmiddels loop ik al enkele jaren hard – met pauzes – maar vandaag geef ik je tips hoe je het beste kunt beginnen!

Schermafbeelding 2013-12-05 om 22.49.05

Rennen als een baas, alsof je iets gestolen hebt. No offense, maar je gaat hard en je gaat lekkur. Totdat je valt, je struikelt, of iets. Pak je rust met hardlopen, maar voordat je gaat beginnen. Kijk dan eerst of het voor jou is. Waarom wil je gaan hardlopen? Denk je het vol te houden? Heb je het nog nooit gedaan? Ren dan een keer een klein rondje, ga niet tot het limiet, maar beviel het gevoel dat je pas na het hardlopen kreeg je goed? Keep up the good work!

1. Het beste is om gewoon goede schoenen aan te schaffen. Je belast toch aardig je knieën. Ja, het is gezond voor je, maar nou niet een van de beste sport voor het lichaam. Je maakt verschillende klappen op je knieën, waardoor hardloopschoenen de pressure kunnen verlagen.

2. Zoek goede muziek voor je rensessie. Je kunt niet rennen op klassieke muziek, misschien met een snel ritme? Maar Macklemore is toch wel mijn favoriet. Can’t Hold Us is mijn hardloopnummer. Samen met mijn bro ren ik altijd op dit ritme. Meestal ren ik mijzelf eruit, maar als ik mij aan het ritme houd, ik ren hele kilometers. Een fijn ritme, niet te snel, niet te langzaam. Je hebt speciale afspeellijsten voor het hardlopen.

3. Ga gewoon. Zet die knop om en start. Heb je geen zin? Voordat je het weet heb je je outfitje aan en ben je er klaar voor om te rennen als een gek. Oké, pak nog steeds je rust, want je moet nog een tijdje lopen.

4. Eet niet net voordat je gaat hardlopen, je kunt last krijgen van je maag. Heb je enkele uren geleden pas gegeten en ga je dood van de honger? Neem dan wat fruit – het liefst een banaan – dat is namelijk goed voor je. Een banaan bevat snelwerkende koolhydraten, maar het is ook gezond om het na het hardlopen te bikken. Drink niet voordat je net weggaat, maar je kunt wel een flesje water meenemen voor onderweg.

5. Neem een maatje mee. Heb je niet de motivatie om alleen te lopen? Of weet je niet hoe je moet beginnen? Durf je misschien niet alleen? Zoek iemand op die ook meer wilt gaan bewegen of iemand die toevallig al aan het hardlopen is, zodat je samen aan de wandel kunt gaan. Je motiveert elkaar + het is gezellig om tijdens het hardlopen te babbelen!

6. Beloon jezelf na het hardlopen. Als ik thuiskom van het hardlopen, maak ik vaak een fruitsmoothie. Gewoon om even alles een boost te geven. Of een glas koude cola. Juist’em, het zijn de kleine dingen he!

 

7. Wil je ook in wind en weer hardlopen? Zorg ervoor dat je je goed aankleedt, je kunt snel een blessure oplopen als je niet warm genoeg bent. Je lichaam moet harder werken in de kou + je spieren lijken niet echt mee te werken. Pak jezelf in, doe een hoodie aan, maar houd hier ook rekening mee in de zomer. Veel kleding + veel zweten = veel drinken!

8. Stel een doel in. Je hebt verschillende apps die je kunt gebruiken voor het hardlopen. Runtastic is daar één van, maar ook waar je doelen kunt stellen. Hoeveel wil je in een jaar lopen? Of fietsen? Afvallen en noem het maar op. Vergeet niet om jezelf te registreren en om hem elke keer in te schakelen als je een rondje gaat hardlopen.

9. Bouw het rustig op. Je hoeft niet meteen naar China te rennen, maar een klein rondje in het begin is prima. Ik ren zelf de eerste km om de 1 minuut. Dan loop ik 1 minuut, 1 minuut hardlopen, totdat ik bij een punt aankom waar ik de hele weg gewoon kan doorrennen. Dan ren ik nog een keer enkele km’s achter elkaar en dan bouw ik het weer af. Niet forceren!

10. Doe een warming up, ga stretchen en een cooling down. Doe je dit niet, dan heb je kans dat je blessures oploopt. Gooi je heupen los, stretch je benen, neem je armen mee en het liefst je torso. Tijdens het lopen warm je natuurlijk ook op, maar het is echt belangrijk dat je dit doet! Believe me, een blessure hebben FAALT.

Hopelijk heb je wat aan deze tips als je binnenkort gaat hardlopen! Zelf doe ik het nog steeds met plezier en als ik een dagje geen zin heb, dan ga ik gewoon niet. Stel het alleen niet te lang uit, want van uitstel komt afstel. Beloon jezelf goed en zolang je gewoon hardloopt en sport, mag je heus wel wat extra’s nommen!

Doe jij aan hardlopen? Of ga jij dit jaar nog hardlopen?


11 Comments

 • sophia

  02/01/2014

  Handig artikel! Ik zit eraan te denken om te beginnen met hardlopen, lijkt me heel leuk. Moet nu écht maar eens gebeuren hehe. Watvoor hardloopschoenen heb jij?

  Reply
 • Sofie

  02/01/2014

  Wat een fijne tips! Ik heb vorig jaar twee weken (geprobeerd) hard te lopen. Nou, wat is dat moeilijk om vol te houden! Misschien ga ik het met deze handige tips toch nog maar een keer proberen ;)

  Reply
 • Kiss & Make-up

  02/01/2014

  Heel interessant. Maar thanks but no thanks ;-) Ik ben echt niet gemaakt voor hardlopen, haha :-) Maar aan alle hardlopers out there: veel succes en veel plezier!

  Reply
 • pretty beauty land

  02/01/2014

  ik ben niet zo van het hardlopen hihi

  Reply
 • Angelique

  02/01/2014

  goede tips lady, wanneer mijn lichaam wat energie opgespaard heeft ga ik ook hardlopen/lopen, wil het echt oppakken dit jaar

  Reply
 • Jody

  02/01/2014

  Ik zou eigenlijk weer moeten gaan hardlopen. Ik geniet er altijd van maar nu het winter is blijf ik liever in mijn zetel hangen. Goede tips trouwens!

  Reply
 • Kim

  02/01/2014

  Handige tips!

  Reply
 • Josanne

  02/01/2014

  Fijne tipppss!

  Reply
 • anne

  03/01/2014

  Ik was al van plan om dit jaar te gaan hardlopen.. vandaag nieuwe schoenen gekocht en met deze tips (vooral het liedje!!) gaat het wel lukken denk ik.
  Thanks!

  Reply
 • Irma

  04/01/2014

  Ik ben niet echt een hardloper.
  Ik heb het wel eens geprobeerd, maar mijn omgeving is er niet heel geschikt voor. Naar de stad en terug is niet een heel leuke route :/

  Reply
 • Leonie

  04/01/2014

  Heel handig artikel! Ik weet het nu zeker, ik ga hardlopen!

  Reply

Geef een reactie