De gevolgen van drugs.. HARD DRUGS MEETS CYNTHIA! (+Shocking video’s!)

De naalden lagen op de parkeerplaats, vol afschuw keek ik ernaar, maar realiseerde mij nooit dat men in mijn omgeving het zou gebruiken. Tijdens mijn opleiding werd ik er wat bewuster van, totdat ik de documentaires onder de loep nam, na de rechtszaak die het nieuws haalde. Hoe pak jij het aan als één van jouw vrienden overdosed? Hard drugs Meets Cynthia?!

IMG_3030

Gezellig een avondje stappen met zijn alle, maar het is niet meer zoals vroeger. Tegenwoordig is de drank te duur en trip je goedkoop op een pilletje. De ‚medicijnen’ zijn nog net niet verkrijgbaar in het schap van de dichtstbijzijnde super, gemakkelijk te krijgen en je beleeft er volgens anderen veel plezier aan. Tot het moment dat één van je bro’s of misschien jijzelf out gaat.

333

Vergeet niet dat je gebruik maakt van chemicaliën en andere rotzooi wat je lichaam niet is gewend. Je vergiftigt je lichaam als het ware, waardoor je – als je voor het eerst slikt – weleens teveel kan binnen krijgen. Of na langdurig gebruik, omdat je je dosis blijft verhogen om die kick eruit te halen.

33

Wat gebeurt er als je een overdosis hebt? Welke symptomen duiken erop? En wat kan je doen om je beste bro te helpen? Hoe kan je het herkennen? Raak niet in paniek en probeer helder na te denken. Men zakt vaak in elkaar, dommelt weg en gaat zwaarder ademen. Zodra iemand het enorm warm krijgt – ook al is dit een bijwerking van de meeste drugs – maar extreme warmte, denk aan oververhitting, maar ook aan de volgende symptomen die optreden bij een overdosis:
– Hoofdpijn (=Dit kan ook ontstaan door de oververhitting!)
– Overgeven + misselijkheid (=Dit gebeurt o.a. bij drank, maar ook bij XTC + hallucinerende middelen.)
– Kortademigheid (=Bij crack en snuifmiddelen, denk o.a. aan cocaïne.)
– Buikpijn
– Duizeligheid (=Dit gebeurt bij verdovende middelen, maar ook stimulerende en hallucinerende middelen)
– Tanden knarsen (=voornamelijk bij speedgebruik.)
– Flauw vallen (=Gebeurt o.a. bij cocaïne.)
– Hyperventileren (=Bij LSD + speed)
– Epilepsie
– Hoge temperatuur met uitputting + uitdrogingsverschijnselen
– Bewusteloosheid
– Ademhalingsstilstand
– Hartstilstand

Wat moet je doen als iemand een overdosis heeft? Check sowieso de bovenstaande symptomen, loop het rijtje af, heeft de persoon al enkele symptomen? Wacht niet te lang en grijp meteen in. Liever dat je meteen aan de bel trekt, ondanks dat diegene geen OD heeft, dan dat je staat te klaplopen en diegene de pijp uitgaat.

IMG_3051

Handel als volgt als iemand een overdosis heeft:

 • Zorg voor je eigen veiligheid, no matter wat, jij moet veilig zijn! Denk aan de plek, maar ook andere mensen, o.a. agressiviteit, maar ook met naalden, glas enzovoort.
 • Zorg voor de veiligheid voor de ander, leg diegene op een veilige plek als dat nodig is.
 • Controleer het bewustzijn. Dit kan door de persoon bij de schouders te pakken, licht heen en weer te schudden en in beide oren vragen of hij/zij jou hoort. Altijd in beide oren, misschien is de persoon wel doof aan één kant.
 • Houd iemand bij je, zodat je niet alleen bent. Vraag desnoods iemand die voorbij komt om hulp. Pas wel op, want je weet nooit wie het is.
 • Controleer de ademhaling. Dit doe je door met je wang in de buurt van de mond van het slachtoffer te zijn en kijkend op de borstkas. Je kijkt of de borstkas op en neer gaat, zodat er inderdaad sprake is van een ademhaling. Gebeurt dit niet? REANIMEREN G! Pas wel op met braaksel, ziektes en natuurlijk bloedcontact.
 • Bel het alarmnummer. Zeg wie je bent, waar je bent en wat er aan de hand is.
 • Is de persoon niet bij bewust zijn? Leg hem/haar dan in de stabiele zijligging, zodat het slachtoffer niet stikt in zijn eigen braaksel of tong.
 • Laat het slachtoffer niet alleen achter, wacht tot de hulpdiensten er zijn.
 • Probeer wel informatie te verzamelen zoals van zijn/haar vrienden of als jij weet wat hij/zij heeft gebruikt. Verzamel desnoods de verpakkingen of middelen die het slachtoffer heeft gebruikt/ingenomen.
 • Wacht tot de hulpdiensten arriveren.

Het is ook mogelijk om het slachtoffer af te koelen, vaak bij een overdosis gaat men hevig transpireren, maar doe dit in stappen. Bijvoorbeeld met natte kompressen, koelpacks of het uittrekken van kledingstukken.

222

Je hebt veel verschillende soorten drugs, van vloeibare middelen tot aan items die je in het lichaam moet spuiten. Bij sommige drugs komen andere symptomen naar voren, maar dit zijn de algemene symptomen. Daarnaast heb je ook nog de kenmerken na verloop van tijd, zoals bij langdurig gebruik, zoals op de foto’s is te zien hoe een heroïneverslaafde er na een tijdje uitziet.

333

Zelf heb ik mij proberen te verdiepen in de look wat ikzelf op heb gezet met latex, huidwax en mijn andere grimespullen, maar bij sommige is dit de keiharde waarheid. Ben’s documentaire die hijzelf heeft opgenomen en zijn leven met een heroïneverslaving heeft vastgelegd op tape raakte mij het meest.

Klik hier als je de documentaire niet kunt zien.

Niet elke overdosis loopt fataal af, zolang je weet hoe je dit moet voorkomen red misschien jij ook wel een leven. Bezoek de site en kijk uit. Weet waar je aan begint, voordat je het weet is er geen weg meer terug. Denk aan Ben, zag hem aftakelen, zag hoe hij zijn omgeving eronder leed en zag wat het met zijn lichaam deed. Er is geen weg meer terug bij sommige drugs en anders behoor jij tot de kleine percentage als het om hard drugs gaat.

Klik hier als je de video niet kunt beijken.

Ik werd geïnspireerd, nadat iemand werd veroordeeld, vanwege medeplichtigheid bij een drugsmoord, omdat de verdachte niet wist hoe hij moest ingrijpen. Helaas liep dit uit de hand. Voorkom dit en help je vriend(in) uit de brand door wel de symptomen te herkennen en weet wat je moet doen als het eenmaal zo ver is. Pas goed op jezelf en anderen, want samen uit is samen thuis.

Heb jij ervaringen met drugs? En hoe denk je na het lezen + zien van de docu’s erover?

Er komt een video van de look, no worries!


14 Comments

 • Ceetje

  19/07/2014

  Wat een heftig artikel zeg! Ik ga de docu’s niet eens kijken. Ik heb echt een pleuris hekel aan drugs. Ik haal geluk liever uit de kleine dingen en mezelf. Toen house net in was (yip I’m getting old!) kwam ik nog weleens op feestjes waar dan van die tandenknarsende mensen liep. Ieuwwww. Goed awareness artikel !!!

  Reply
 • Laura

  19/07/2014

  Knap gemaakt! De docu heb ik na wat doorspoelen maar weer snel weggeklikt, bleegh. Ik heb gelukkig nog nooit iemand met drugs gezien of dat ik iemand ken die gebruikt.

  Reply
 • Eline

  19/07/2014

  Wat een interessant en goed informerend artikel en ook wel heel eng want het lijkt best echt !

  Reply
 • Mieke

  19/07/2014

  Jeez wat heftig. Je look, en de docu. Verschrikking om te zien. Goed dat je er aandacht aan besteedt.

  Reply
 • Kiss & Make-up

  19/07/2014

  Wow, Cynthia, dit is heavy. Je hebt echt FANTASTISCH knap werk geleverd, niet alleen met je ‘make-up’ maar ook gewoon door hier aandacht aan te besteden. Het is choquerend, absoluut, maar soms is dat nodig.

  Reply
 • bertine

  19/07/2014

  wat goed dat je dit soort tips geeft! je look is geweldig geworden! al werk ik in een verslavingskliniek en moet ik zeggen dat mensen er niet zo aan toe zijn in het echt;) maar ondanks dat: echt te gek gemaakt!

  Reply
 • shirley

  19/07/2014

  Wat een unieke combi. Een grime look + belangrijke info. Good job!

  Reply
 • Rachel Kromdijk

  19/07/2014

  wauw gaaf gemaakt meid! liefs x

  Reply
 • Jane

  19/07/2014

  Heftig! Goed dat je hier aandacht aan besteedt!

  Reply
 • Mariska

  20/07/2014

  Goed geschreven en super goede tips!

  Reply
 • Wat een enorm goed artikel! Ik hou totaal niet van drugs. Lang geleden heb ik ook wel eens een joint geprobeerd maar nee het is niet aan mij besteed. Geef mij maar gewoon mijn bewustzijn en laat me daarmee maar genieten van de rest van de mooie dingen in het leven!

  Je hebt het weer op scherp gezet! Ik ga de docu’s niet kijken want ik kan dat gewoon simpel weg niet aanzien hoe iemand zichzelf naar de godver helpt terwijl er genoeg mensen zijn die het leven wel waarderen maar er niet van kunnen genieten door andere dingen!

  Reply
 • Irma

  21/07/2014

  Ai, wat een akelig gezicht!
  Wel ontzettend knap dat je het zo indrukwekkend hebt kunnen maken!

  Reply
 • Brrr..wat blijft drugs (verslaving) toch heftig! Wat een interessant artikel heb je erover geschreven en wat is je look knap gemaakt zeg! Ik heb de docu van Ben zitten kijken..pfff kreeg kippenvel op het einde!

  Reply
 • Poonpo

  10/11/2014

  Your look is very dangerous , i cant sleep :P :P

  Reply

Geef een reactie