HOOIKOORTS: WHAT TO DO + MIJN TIPS!

Al jarenlang kamp ik met het snot epidemie. Het is geen verkoudheid, mijn neus heb ik ook niet gepoederd, maar de pollen banen zich een weg omhoog in mijn neusharen. Ze kriebelen, maken mij aan het niezen en doen mijn ogen tranen. Hooikoorts is een pain in the ass als het aankomt op het dragen van make-up of fatsoenlijk functioneren. Vandaag deel ik mijn tips met jou om redelijk de zomer door te kunnen komen!

Het gras wordt regelmatig gemaaid, het riet wordt omgekapt en de buren gaan ineens met de heggenschaar aan de gang. Voor ons, de knapen die al niezen bij de eerste bloembol, is dat funest. Van zomers binnen zitten tot aan zomers met bloedneuzen als gevolg, vanwege het vele snuiten, de irritaties en al die zooi die erbij komt kijken. Medicijnen, stomen, neussprays, hooikoorts pillen met extreme bijwerkingen, niets kon het onderdrukken. Daarom besloot ik om er gewoon mee te gaan ‘leven’ – uch drama! – en pas de volgende tips regelmatig toe, zodat ik naar buiten kan, uitstapjes kan doen en op het strand kan liggen!

Het is één van de trucs voor hooikoorts-patiënten, zeer voor de hand liggend, maar wel één van mijn favoriete technieken, namelijk de zonnebril! Misschien kon je hem al, maar vanwege de glazen worden veel bloem bestanddelen tegengehouden. Hierdoor kunnen deze niet je ogen irriteren én voorkom je dat ze in de traanbuis gaan zitten, maar ook op je huid rondom de ogen. Je zal merken dat je een stuk minder last hebt van je hooikoorts!

Neem sowieso genoeg zakdoeken mee, het liefst teveel, ondanks dat je er vanuit gaat dat je geen aanval zal krijgen. Heb je weleens een bloedneus meegemaakt zonder tissues in de buurt? Dat gevoel heb je ook als het snot uit je neus gutst. Voorkom ongemakkelijke situaties met een goede hoeveelheid tissues, loop anders naar de snackbar of een Hema, want daar vind je altijd wel servetjes!

Wist je dat pollen op je kleding gaat zitten? Hierdoor neem je het de gedurende dag met je mee, ook als je binnen zit met gesloten ramen en jij je maar afvragen hoe het mogelijk is. Hang daarom je kleding ook niet op in je kamer, vooral niet de items die je hebt gedragen naar buiten, want de pollen zullen rond gaan zwerven in de omgeving waar je ze hebt opgehangen. Na een dagje buiten de deur wissel ik mijn kleding om, gooi het meteen in de was, zodat het niet eerst rot op de grond en mij probeert om te leggen.

Een douche sessie na het hardlopen is nooit verkeerd, helemaal niet in de zomer! Hierdoor reinig je je gezicht, verlos je jezelf van afvalstoffen, de zouten, maar ook de pollen! Het helpt voor mij ook om na een wandeling en ik heb geen make-up op, dan gebruik ik wat reinigingsmelk, snel afspoelen met water en vet mijn gezicht weer in. Dat geldt er ook voor als ik erop uit ben en je bent in bereik van water en gezichtsproducten. Who cares, verlos jezelf van die pollen!

Belangrijke afspraak? Probeer dan niet te gezond te doen en de fiets te pakken, maar ga in dit soort gevallen gewoon voor de auto, de bus of de metro, want je zal een rondje centrum nauwelijks overleven. Ga je weg met vrienden? Doe dan hetzelfde? Weet je dat je best een niesbui kan overleven? Dan kan je die stalen ros best te grazen nemen, denk na over stille coupes en al die rare onzin in het openbaar vervoer. Niemand zit op een snotterende knaap te wachten, ondanks dat veel mensen last van hooikoorts hebben.

Het zijn de kleine dingen waarop je moet letten, bijvoorbeeld met je kleding, maar ook dat de pollen niet rondom je ogen blijven hangen. Even wrijven en die krengen irriteren meteen de boel weer! Met deze tips kan ik ook gewoon urenlang buiten hangen, natuurlijk heb je wel last van je snotbuien, maar lang niet meer zo erg! 

Heb jij nog tips voor mede hooikoorts-patiënten?


8 Comments

 • Diana

  29/05/2015

  Nog een tip: vaseline onder je neus smeren! Zo blijven die pollen “hangen” en gaan ze niet je neus in. :)

  Reply
 • Priscilla

  29/05/2015

  Aldi hooikoorts tabletten! Mega cheap maar helaas niet altijd verkrijgbaar.

  Reply
 • Madeleine

  29/05/2015

  Fijne tips!

  Reply
 • Kiss & Make-up

  29/05/2015

  Ugh, wat ben ik blij dat ik hier geen last van heb zeg. Zo vervelend.

  Reply
 • Manon

  29/05/2015

  Fijne tips veel doe ik al wel, alleen die zonnebril dragen nog niet echt! ik ga het eens proberen

  Reply
 • Lilia | NAPPY HAIRZ

  29/05/2015

  Fijn artikel! Ik heb zelfs ook last van hooikoorts, ondanks dat mijn dokter zegt van niet (super weird, haha). Gelukkig heb ik het pas later in de maand en ben ik rond die tijd meestal op vakantie in een ander land, bingo! En trouwens, super lieve comment heb je geplaatst op m’n blog, thanks Cynthia <3. xo

  Reply
 • Nadia

  30/05/2015

  Oh man oh man, in Nederland had ik al last, maar nu ik in Spanje woon is het echt hel! En daarbij zijn de hooikoortspillen hier bizar duur.. Dus die laat ik maar opsturen als mijn voorraadje uit Nederland op is hihi

  Reply
 • Irma

  30/05/2015

  Aaaah vreselijk hooikoorts! Ik heb altijd 2 pakjes zakdoeken mee, want als het eenmaal begint te lopen, lijkt het wel niet te stoppen!

  Reply

Geef een reactie