TALK: PHOTOSHOPPEN, DOE JIJ HET? (#GEENHAATMODUS)

Steeds vaker zie ik het gebeuren en laatst betrapte ik mijzelf op een nare gedachte en ging nadenken over het voorval, besprak het met enkele knapen en ging op onderzoek uit. Niet alleen make-up merken doen het, magazines, maar ook op televisie en bij bloggers en andere YouTubers photoshoppen de shit out of .. EVERYTHANG..

photoshop

Scrollend op mijn Instagram timeline zag ik foto’s voorbij komen van een MUA die ik al een tijd trouw volg, haar make-up looks zijn on point, haar make-up zit altijd flawless, geen pukkeltje of moedervlek aan de zon, helemaal niks, noppes, nada. Dat ze een filtertje gebruikte, wie doet dat niet? Totdat er een foto verscheen waar ze nauwelijks aan had gesleuteld. Mijn gedachten : “Wow, wat een onzuivere huid..” Terwijl dat was niet eens zo, ze had gewoon sproetjes..

photoshop makeup

Dat was het moment waarop ik mijzelf betrapte van de nare gedachte, het waren sproetjes. Als iemand zich altijd glad photoshopt, poriën laat verdwijnen als sneeuw voor de zon en whatevs, dan verwacht je dat 24/7. Althans, dat heb ik. Natuurlijk laat je niet elke Godzilla op je gezicht zien, maar als je niet eens snorharen kunt bekijken, maar ineens komt er een spriet na jaren te voorschijn.. dat is shocking.

photoshop makeup

Je zet jezelf zo neer, men verwacht het dan altijd, natuurlijk is dat niet zo, want het zijn ook mensen met poriën, snorharen, donsharen en etterkoppen. Vervolgens hing ik op Pinterest – ik heb geen leven, joke, dit is inspiratie opdoen – zag ik een prachtig model, met een pretty face en poriën. Brainfart. Wat zijn die gaatjes? Trypophobia? Nope, die gaten in je huid is om de boel soepel te houden, zweten, dingen opnemen and so on.

photoshop makeup

Alles is zo bewerkt, bijgeschaafd, glad getrokken, dat je nauwelijks nog een ‘normale’ huid kunt spotten. Men is erin doorgeslagen, het is te overdone en dat zit mij dwars. Als iemand dan een keer zo’n foto plaats, is het een ware schok én dat hoort niet. Net zoals productfoto’s, je moet niet de shit out of it photoshoppen om het aantrekkelijk te maken, want dat doet de review of misschien wat anders. Je ogen doen gewoon pijn van de te overbelichte foto’s, de helderheid die op vierhonderd staat en het contrast op min honderd. Geen idee of dat kan, maar je snapt wat ik bedoel.

photoshop makeup

Te bleke gezichten met een te hoge concentratie aan kleur wat niet klopt, geen poriën – daar zijn ze weer – elk haartje is omgesmolten en het ergste vind ik nog dat je nooit de look zou kunnen namaken, omdat je niet tot de ‘neppe’ kleuren – want dat zijn ze – kan komen met dezelfde producten door de filters of gewijzigde instellingen.

photoshop makeup

Ik koos ervoor om niet te gaan photoshoppen. Ik koos ervoor om geen productfoto’s te bewerken. Zijn ze donker? Dat is best rot, maar ik maak ze opnieuw, publiceer ze toch en als ze écht niet kunnen, maak ik ze een tikkeltje lichter en vermeld dat. Swatches? Daar kom ik niet aan, want je moet de realiteit zien, niet de filter.

photoshop makeup

Make-up looks? #REALANDRAW. Geen instellingen waar aan is gerommeld of meegespeeld tot een tevreden resultaat. Nee, ik fotografeer pas, totdat ik tevreden ben. Ik wil dat jij mijn make-up look kan namaken, zonder dat je gefrustreerd raakt, omdat onze kleuren niet ondereen komen, terwijl wij dezelfde producten gebruiken.

photoshop makeup

Wat ik wel doe, is mijn tanden witter maken, als ze geler lijken, dat heb ik tot nu toe altijd eerlijk ‘bekend.’ Daarnaast haal ik soms de make-up ‘resten’ – yuk – uit mijn ooghoeken en bewerk ik foto’’s als deze niet hetzelfde overkomen als in de realiteit. Dit staat ook altijd onder in het artikel vermeld.

photoshop makeup

Wat ik niet doe, is het aanpassen van mijn intensiviteit of kleur van make-up looks of ooglooks om het nog mooier te maken. Dan had ik maar beter mijn best moeten doen of andere kleuren moeten kiezen voor de make-up looks. Mijn productfoto’s, mijn make-up looks, alle andere foto’s op de website zijn niet aangepast – is dit wel gebeurt? Dan is het vermeld.

photoshop makeup

Op IG maak ik wel gebruik van filters, omdat ik dat zie als een ander platform, daar gebruik je sneller filters, maar op BEAUTY KONING wil ik dat absoluut niet doen. Ik wil jou niet teleurstellen als het aankomt op dezelfde look of hetzelfde product wat ineens heel anders is in het echt. Dat is de reden dat ik niet photoshop of bewerk. Daarnaast vind ik het ook een hele uitdaging om mijn ooglook nog feller te maken, zonder te bewerken. Stiekem maakt mij dat trots, als het lukt.

Ik haat absoluut niet, doe wat je fijn vindt, waar jij je goed bij voelt, want dat doe ik ook. Doe wat je niet laten kan, maak jezelf gelukkig, want dat is het belangrijkste! Natuurlijk doet iedereen hier en daar weleens wat weghalen, filtertje erbij, dat is niet erg, maar sommige slaan erin door.. oeff.

Photoshop jij? En wat is jouw mening hierover?


14 Comments

 • beautifulday4makeup

  26/06/2015

  Ik durf soms wel eens een verdwaalde wenkbrauwhaar wegphotoshoppen, maar ik doe dat nagenoeg nooit!

  Reply
 • Northflix

  26/06/2015

  Ik heb geen Photoshop, dus nee…
  Ik zorg dat er geen ongewenste dingen in beeld komen.

  Reply
 • Kiss & Make-up

  26/06/2015

  Ik bewerk enkel storende elementen zoals bijvoorbeeld een vlek op mijn achtergrond, een grauwige achtergrond die witter moet worden of andere dingen die de ‘zen’ van een foto verstoren. Maar make-up photoshoppen doe ik uiteraard niet. En ik vind ’t ook niet kunnen. Soms zie ik foto’s op beautyblogs die echt ZO overduidelijk gephotoshopped zijn dat het genant wordt. Waar ben je dan mee bezig? Waar is dan je objectiviteit en je ‘realness’?

  Reply
 • maroussia

  26/06/2015

  Persoonlijk vind al dat potoshoppen ook echt door slaan. De mensen proberen een perfect beeld te creëren en dat is precies waarom in deze eeuw zoveel mensen aan zichzelf gaan twijfelen en je depressies krijgt. We houden elkaar voor de gek. Nog steeds zie ik makeup-artisten met veel followers op insta met een perfecte huid en nog steeds denk ik. Dat wil ik ook, maar dat is iets wat haast niet bestaat.

  Reply
 • Bianca

  26/06/2015

  Soms is het inderdaad echt erg, tegenwoordig met de huidige foto kwaliteit moet je wel iets van pigmentvlekjes of poriën zien anders is het sowieso photoshop volgens mij

  Reply
  • CynthiaKoning

   20/08/2015

   Volgens mij heb je een heel goed punt! Ik geloof vaak de foto ook niet als ik dat niet zie, dan twijfel ik ook meteen aan de kleur en kwaliteit some how.

   Reply
 • Melissa

  26/06/2015

  Ik photoshop wel, maar meer als in bijsnijden of de belichting van foto’s wat beter te maken, maar teveel probeer ik ook niet. Puistjes zie je niet bij mijn foto maar dat is meer omdat ik geen close ups heb van mijn gezicht, alleen maar het totaal beeld van mijn outfits :) Maar de “perfecte” foto’s zonder puisten, poriën, etc zijn wel leuk om naar te kijken maar dat is het ook alleen, want echt is het ook niet. Goed ontwerp om over te schrijven ;)

  xxx

  Reply
 • Joyce

  26/06/2015

  Ik heb geen Photoshop, en al had ik het wel.. Dan zou ik het daar nog niet voor gebruiken. Ik ben ik, en zo nemen ze mij maar!;-) Heb vaak eczeem, zet ik een foto met mijn hoofd op instagram, kan ik verwachten dat ik weer een paar unfollowers heb, zo raar! Net of ik anders ben met een eczeem hoofd.

  Reply
  • CynthiaKoning

   20/08/2015

   Serieus? Ontvolgen mensen jou als je zo’n foto post? Dat vind ik écht schandalig!

   Reply
 • Stephanie

  26/06/2015

  Ik photoshop ook nooit … ik zou wel achteraf eens durven zeggen OH NEE die teruggroeiende donkere wenkbrauwhaartjes staan er weer op, maar als ik ze met het pincet niet te pakken krijg, dan blijven ze gewoon staan. Meis ik bewonder jou foto’s altijd omdat ze zo mooi zijn en als je dat allemaal zonder photoshop kan, chapeau !!! *tikkeltje jaloers* :D

  Reply
  • CynthiaKoning

   20/08/2015

   Aw, thank you gorgeous! Dat vind ik écht lief van je! Ik photoshop niet, niet op mijn blog, doe ik het wel, staat het erbij, maar dat is zelden! :)

   Reply
 • Joy

  27/06/2015

  Ik vind het ook lastig… vooral met mijn outfit foto’s bewerk ik natuurlijk wel wat. Maar omdat ik dan bijvoorbeeld de helderheid over de hele foto aanscherp ‘photoshop’ ik mijn huid wel een beetje om die hardheid tegen te gaan. (ik gebruik eigelijk alleen lightroom voor mijn bewerking)

  Ik probeer het niet te overdoen en hoop dat het altijd natuurlijk blijft… Ik merk echter wel dat vaak bewerkte foto’s beter scoren inderdaad.

  -X-

  Reply
 • Irma

  28/06/2015

  Ik gebruik alleen af en toe een filter en maak mijn tanden witter.
  Ik vind het echt een heel verkeerd beeld geven als magazines en websites hele foto’s bewerken om het perfect uit te laten zien.
  Daar gaan jongeren dan naar streven, terwijl NIEMAND er perfect uitziet!

  Reply
 • petra

  28/06/2015

  Ten eerste kan ik al niet met photoshop werken, haha, maar ik vind het ook fijner om ‘the real deal’ te zien! Een beetje iets oplichten, of een opvallend rood vlekje wat minder opvallend maken, zeker wel, maar echt gaan gladstrijken is helemaal niets natuurlijk meer!

  Reply

Geef een reactie