VREEMDE FOBIEËN VAN A TOT H! (TRIGGER WARNING!)

We hebben veel ziektes met o.a. lichamelijke ziektes, maar ook een hele rij aan geestelijke ziektes, inclusief de fobieën. Als je het Engelse kanaal volgt, weet je dat ik een phobia series heb. Met mijn zieke gedachten maak ik mensen graag aan het kokhalzen, geef men slapeloze nachten en deel met liefde mijn trypofobie obsessie. Vandaag een rij aan unieke, vreemde of fobieën waarvan je nog nooit eerder had gehoord!

vreemde fobieën

Dat je bang kunt zijn voor de duisternis of pindakaas wat aan je gehemelte blijft plakken is vrijwel bekend, maar de kleur geel is wat onbekender. Wat dacht je van de fobie of angst voor geluid? Dat is opmerkzaam, hoe zou je dan door het leven moeten gaan? Wil je doof worden? Of schrik je van bepaalde geluiden?

Acousticofobie is angst voor bepaalde geluiden waaronder blaffen, fluiten of andere scherpe tonen aan kunnen hinten. Daarnaast heb je ook nog de angst voor dagelijkse geluiden, bijvoorbeeld de buurman of een apparaat wat regelmatig lawaaierig is. Men is bang dat ze niet kunnen nadenken of zichzelf kunnen horen door de heftige geluiden en raken afgeleid. Zo kunnen zich zodanig afsluiten, dat ze in een sociaal isolement raken.

Bibliofobie is een fobie of angst voor boeken. Gelukkig gaat tegenwoordig veel digitaal, maar zal je toch boeken moeten passeren. Men kan tijdens het lezen gaan trillen, zweten en zelfs gaan huilen. Zij zullen ook andere te hulp vragen als iets moet worden voorgelezen.

cardiofobie

Cardiofobie is fobie of angst voor het hart. Het kloppend hart wat in je lichaam zit. Hoe kun je daar bang voor zijn? En hoe ga je daar mee om? Dat lijkt mij enorm moeilijk, omdat je zoiets niet kunt verwijderen. Ben je bang voor een bobbel in je lichaam, dan kan het worden verwijderd als het er niet hoort, denk bijvoorbeeld aan kanker of vetbulten, maar een hart? Men is voornamelijk bang dat het hart het niet aan kunt als zij zich druk maken, intensief lachen, hartaanvallen, hartinfarcten of een hartstilstand.

Deipnofobie is een angst voor het dineren of diner conversaties. Gesprekken voeren is voor veel mensen beangstigend, omdat niet iedereen de sociale vaardigheden bevat, maar je moet toch eten? Vooral vrouwen hebben last van deipnofobie, omdat men niet graag in de buitenwereld eet, bang voor blunders, spinazie tussen je tanden en noem maar op. Zelf maak ik mij ook schuldig aan de fobie, al zou ik het zelf geen fobie noemen, want ik bik die sushi wel als een F. baas.

Eufobie is een fobie of angst voor goed nieuws. Goed nieuws wil je blijven horen, toch?! Ondanks dat er weinig over te vinden is op het web en zelfs in mijn Zakwoordenboek der Geneeskunde staat er niks over in. Misschien is men bang dat er na goed nieuws weer slecht nieuws komt? Voor elk goed nieuws moeten zij wat inleveren? Een bijzondere fobie.

Francofobie is een angst voor Frankrijk of de Franse cultuur. Ook zal ik al de Engelse cultuur voorbij schuiven, maar men houdt niet van Frankrijk als zij aan de fobie of angst lijden. Zelfs de taal der liefde valt niet bij hen in de smaak. Zou je deze fobie ook nog in andere landsoorten hebben?

Graphofobie is een fobie of angst voor handschriften of schrijven. Dit kan voortkomen uit een traumatische ervaring van vroeger als mensen altijd worden afgekraakt op hun handschrift. Niet iedereen schrijft met pijltjes, hartjes or whatevs, hanenpoten of te kleine letters of het tegenovergestelde, waardoor men zich onzeker kan gaan voelen en daadwerkelijk een fobie kan opbouwen.

Heliofobie is een fobie of angst voor de zon, maar ook zonlicht. Men kan bang zijn voor de gevolgen van teveel zonlicht, namelijk huidkanker, waardoor zij de zon vermijden. Tijdens het autorijden kunnen zij ineens uitwijken voor het zonlicht, wat ongelukken kan veroorzaken.

Een leven zonder geluid lijkt mij enorm vreemd, want ik schrijf artikelen met muziek, kijk ondertussen series, doe zoveel dingen ernaast, maar een geluidloos leven.. ah! Ik moet er niet aan denken, want geluid is voor mij belangrijk. Elke letter krijgt zijn fobie, de eerste 8 zitten erop, nog maar achttien te gaan.. Een lijdensweg voor jou? En wat is jouw mening over de fobieën?

Heb jij een fobie? En welke vind jij het meest uniekst?


14 Comments

 • Stephanie

  08/07/2015

  Aragnafobie … BIG TIME !!! Die 8 potige beesten jagen mij de schrik op het lijf !!!

  Reply
 • Andréa

  08/07/2015

  Ohh die trypofobie hand vind ik er zo fascinerend uitzien, ik denk dat ik omgekeerde trypofobie heb (trypofilie?) want IK WIL HET AANRAKEN!
  Eufobie is wel een rare inderdaad, hoe kun je bang zijn voor goed nieuws?
  x

  Reply
  • CynthiaKoning

   20/08/2015

   Hahaha, die reactie heb ik ook al meerdere keren gekregen! Aanraken, erin prikken, kijken wat erin zit, echt geweldig. :’) Ik denk dat men bang is voor het goede nieuws, omdat er dan slecht nieuws kan volgen? Voor elk goed ding, gebeurt er misschien iets ergs?

   Reply
 • Kiss & Make-up

  08/07/2015

  Oei, ik denk dat ik een beetje een heliofoob ben, lol ;-) Hoe kan je nu bang zijn voor boeken?? Of handschrift…

  Reply
  • CynthiaKoning

   20/08/2015

   Je hebt ook angst voor zwaartekracht, dat is ook iets waar je dagelijks mee te maken hebt. Soms word je getraumatiseerd en ben je echt .. fucked. :| So sad!

   Reply
 • Jasmine

  08/07/2015

  Bang zijn voor goed nieuws, dat is zo omgekeerde wereld. Er zijn heel wat vreemde/niet veel voorkomende fobieën en dat is eigenlijk wel jammer. Volgens mij zag ik ooit eens een aflevering van heliofobie in ER, maar daar had patiënt angst gekregen omdat beide vrij jonge ouders huidkanker hadden gekregen. Patiënt leefde als een echte vampier.

  Reply
  • CynthiaKoning

   20/08/2015

   Oh, dat lijkt mij ook erg, vooral omdat je dan die angst echt hebt, vanwege je ouders. Mhmm, omgekeerde wereld is het zeker! Het lijkt mij ook heel moeilijk om met beide fobieën te leven, want je zal nooit echt gelukkig zijn, tenzij je beide fobieën overwint!

   Reply
 • Nathalie

  08/07/2015

  Nou dat moet toch wel zeker hippopotomonstrosesquippedaliofobie zijn, oftewel: angst voor lange woorden.
  Dit is echt een killer bij galgje ;)

  Reply
 • Irma

  13/07/2015

  Ai, lijkt me toch wel heel lastig als je zo’n fobie hebt!

  Reply
 • Anouk

  14/07/2015

  Ik heb een fobie voor stickers hehe.
  klinkt een beetje gek… maar ik kan er niets aan doen

  Reply
  • CynthiaKoning

   20/08/2015

   Nee, dat kan! Waarom kan je er niet tegen? Doordat het plakt? Want dat hebben mensen ook met pindakaas. :)

   Reply
 • K

  25/07/2015

  Dan heb ik denk ik Cardiofobie, het is idd heel vervelend en ik werd al gek toen ik het woordje ‘hart’ en kloppingen etc las :P Gelukkig heb ik nu medicatie tegen angst en paniek, dus het gaat al wel beter..

  Reply
  • CynthiaKoning

   19/08/2015

   Best een bizarre fobie, maar aan de andere kant ook weer heel logisch, volgens mij hebben meer mensen hier last van hoor dame, maar weten zij niet dat het bestaat. Gelukkig kan je het onderdrukken met medicatie! <3

   Reply

Geef een reactie