TALK: OIL PULLING EN OLIE TREKKEN?

Het was een hype in 2011, want de kokospotten vlogen als het ware over de toonbank heen toen het bekend werd! Niet alleen verhielp het de gaatjes in je tanden, maar ook kon je bloedend tandvlees de kop indrukken, het lichaam reinigen, tanden bleken én was het een extraatje voor je mondverzorging. Op Pinterest zag ik het weer voorbij komen, namelijk oil pulling, in het Nederlands olie trekken en raakte opnieuw weer nieuwsgierig!

oil pulling

Opstaan met een kop koffie is verleden tijd als je gaat olie trekken, want geen cafeïne wat je in je lichaam giet, maar pure olie. Een lepel kokosvet wat je kunt verwarmen of gewoon zo naar binnen scheppen, laten smelten in je mond en spoelen maar! Vergeet niet om de zooi weer uit te spugen in de vuilnisbak, anders verstoppen de leidingen zo en doorslikken lijkt mij niet gezond. Al dat werk voor niks!

Je hebt verschillende soorten oil pulling, namelijk voor de lichamelijke reiniging, maar ook alleen voor je mondhygiëne. Als je voor de volledige reiniging wilt gaan, raden ze je aan om het zeker 20 minuten lang vol te houden. Ga je voor de kleine variant hiervan? Dan trek je maar 2 tot 5 minuten met de olie rond in je mond.

oil pulling

Wat houdt het in?
Het is een eeuwenoude methode die in India wordt toegepast en volgens doctoren is het mogelijk om o.a hoofdpijn, eczeem, bronchitis, loszittende tanden, trombose, verschillende allergieën en maagaandoeningen te genezen door middel van oil pulling. Niet alles is bewezen, maar wel dat tandvleesontstekingen worden verholpen, tanden worden witter, hoofdpijn verdwijnt en men zou zich frisser en energieker voelen.

oil pulling

Bij sommige gevallen gaat hier een proces van minimaal twee weken aan vooraf, wat uit kan lopen tot een paar maanden en zelfs een jaar. Het verschilt per persoon of de oil pulling meteen aanslaat in het lichaam. Je mond bevat veel bacteriën, dit kunnen er teveel worden, waardoor er zich teveel opbouwen, maar ook de afvalstoffen in je lichaam. Deze worden in je mond rond gespoeld met de olie, worden hierna toegetrokken, ook wordt de stofwisseling geactiveerd en na 20 minuten minimaal spoelen spuug je deze uit in de afvalbak. De overige gifstoffen die achterblijven worden afgevoerd door het lichaam.

oil pulling

Hoe werkt het?
De handeling zelf is vrij eenvoudig, aangezien je alleen een eetlepel aan olie moet innemen. Deze spoel je door je mond, dit hoeft niet de hele tijd met volle kracht, zolang je er een redelijke beweging in houd, inclusief rustperiodes – je tong en kaken zullen verkrampen bij teveel bewegingen. Spuug het na minimaal 20 minuten uit in de vuilnisbak en poets je tanden! Start je dag en ga verder met het leven.

oil pulling

Het hangt per persoon en behandeling af, want enkele dames en heren maken ook gebruik van een zoutoplossing na het spoelen van de olie en gaan daarna pas hun tanden poetsen. Sommige poetsen ook hun tanden twee keer, dit lijkt mij niet geschikt, aangezien je gewoon de eerste keer gronding moet poetsen. Niet te hard, anders beschadig je de boel!

oil pulling

Zelf heb ik het enkele ochtenden – in 2011 – volgehouden, maar bij andere olie trekkers komen er verkleurde olie soorten naar buiten. Teleurstellend keek ik naar de witte kokosvet die nog steeds dezelfde kleur had, waardoor ik dacht dat het niet werkte. Wel was mijn tandvlees in een nog betere conditie én waren mijn tanden witter geworden. Waarom stopte ik er nou mee! Dat is ook de reden dat ik het een nieuwe kans ga geven, vooral omdat ik weer enkele lovende resultaten zag en heel benieuwd ben naar jouw ervaringen!

Heb jij weleens aan oil pulling gedaan? En wat waren jouw ervaringen?


10 Comments

 • Priscilla

  21/08/2015

  Ik heb het nog nooit gedaan. Het lijkt me zo ranzig! Toch ben ik wel nieuwsgierig.

  Reply
 • Liesbeth

  21/08/2015

  Ik heb er al zoveel over gelezen dat ik er wel benieuwd naar ben. Maar in alle eerlijkheid, ik kan ’s ochtends echt geen 20 minuten opzij zetten om wat met olie te ‘spelen’ :-D

  Reply
  • CynthiaKoning

   22/08/2015

   True that, ik deed het ook in de vakantie, maar enkele minuutjes per dag kan ik wel missen, maar 20 minuten.. damn. Ik vond de kaakkramp het ergst, maar het resultaat was wel indrukwekkend!

   Reply
 • Stephanie

  21/08/2015

  1 keer in de maand die ik het voor 30 minuten en anders elke dag 3-5 minuutjes. Vind ik heerlijk om te doen ^^

  Reply
 • Irma

  21/08/2015

  Ik heb het 1 keer geprobeerd, maar ik vond het zò vies!
  Ik heb het direct uitgespuugd en daarna nooit meer gedaan hahah.
  Lichtelijk traumatisch was het.

  Reply
 • Julia

  24/08/2015

  Je leest het steeds vaker inderdaad… het maakt me wel nieuwsgierig maar ik weet bijna wel zeker dat ik over m’n nek ga als ik de olie in mijn mond heb Hahaha.

  Reply
 • Jasmine

  24/08/2015

  Wittere tanden wil ik wel, maar denk dat ik ongewild de olie na een minuut al inslik – laat staan 20 :) Ga het wel eens proberen, want kheb eindelijk kokosolie in huis.

  Reply
  • CynthiaKoning

   24/08/2015

   Het is zeker het proberen waard! Oh, daar moet je voor oppassen! Een beetje is niet erg, maar lekker is het zeker niet. :’)

   Reply
 • Sarah

  30/08/2015

  Ik ga het toch ook eens een kansje geven. Binnenkort dus maar eens om een pot kokosvet.

  Reply

Geef een reactie