TALK: DE HOUDBAARHEID VAN MAKE-UP, HOUD JIJ JE ERAAN?

Het maken van make-up producten of SFX items is een leuke bezigheid, alleen is het minder plezierig als de groene vlokken binnen een week gaan groeien. Soms loopt het bakje ineens weg, omdat de schimmels zich opstapelen tegen het plafond. Ja, de struggle is real bij het gebruiken van make-up producten, maar let jij eigenlijk op de houdbaarheid?

houdbaarheid makeup

Gezichtsmaskers zijn niet langer houdbaar dan twee tot drie maanden, net zoals de mascara, douchepuf en je nagelvijlen zou je ook moeten vervangen. Drie maanden later, wat je laat uitkomen op zes maanden tot een jaar, gaat de vloeibare eyeliner, foundation en concealer de vuilnisbak in. Na één jaar tot anderhalf jaar moeten lipglosses, stukken zeep, wenkbrauwgel en zonnebrand weg en ga zo het rijtje maar af.

houdbaarheid makeup

Hygienisch te werk gaan is bij mij een must. Het proces begint met het wassen van mijn handen, een gereinigd gezicht en zelfs de producten of kwasten die ik onderweg heb meegenomen, maak ik schoon of neem ik af. Ik blaas niet in make-up producten, zoals de palettes of poederdozen en al helemaal niet in mijn kwasten.

houdbaarheid makeup

Elke maand kun je wel items gaan weggooien, maar zelf betrap ik mij er altijd op dat het item pas de deur uitgaat als het vreemd ruikt, niet meer wordt gebruikt – na een aantal jaar – of als het gewoon op is. Daarom maak ik zoveel mogelijk gebruik van verschillende items, zodat het blijft rouleren en je ook producten opmaakt. Ondanks dat het niet tof is om de pan in je favoriete oogschaduw te raken.

houdbaarheid makeup

Daarnaast leen ik make-up producten niet uit, waardoor de bacteriën van een ander er niet bij komen, maar alleen mijn bacteriën in het product zitten. Ew. Het regelmatig opruimen van mijn stash behoort ook bij het schoon houden daarvan, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik mij nooit aan de officiele datums heb gehouden van producten. Shame on me, right? Of valt dat wel mee?

De houdbaarheid van cosmetica twee tot drie maanden:
– Mascara
– Gezichtsmaskers + peelings
– Nagelvijlen
– Douchepuf

houdbaarheid makeup

Zes maanden tot één jaar houdbaar:
– Vloeibare eyeliner
– Vloeibare foundation
– Concealer
– Acne crèmes
– Oogcrème
– Face wash
– Serum

Een jaar tot anderhalf jaar houdbaar:
– Lipgloss
– Cream oogschaduw
– Gezichtscrème in een pot
– Zonnebrand
– Stukken zeep
– Douchegel
– Wenkbrauwgel

houdbaarheid makeup

Twee jaar lang houdbaar:
– Lippotloden
– Oogpotloden
– Lipsticks
– Nagellak
– Oogschaduws
– Blushes
– Poederfoundation
– Body lotion in een pot
– Scrubs in een pot

Drie jaar lang houdbaar:
– Shampoo
– Conditioner
– Parfum
– Haarlak

Hoe zit het bij jou? En gooi jij jouw producten meteen na zes maanden weg? Of behoud jij het product ook totdat het op is, het anders ruimt of omdat je het niet meer gebruikt?


12 Comments

 • Ik hou me er eigenlijk nooit aan xD Natuurlijk ruik ik er wel aan of het nog goed is. Als het stinkt of er raar uit ziet, dan gaat het natuurlijk regelrecht naar de prullenbak! De laatste tijd koop ik ook eigenlijk geen make-up meer, ik wil eerst de oudere producten op maken :)

  Reply
  • CynthiaKoning

   22/09/2015

   Dat is zeer verstandig, zo blijven ook de oude items rouleren! :D

   Reply
 • Irma

  22/09/2015

  Ik probeer me eraan te houden, maar ik vind het toch vaak zonde om producten weg te gooien!

  Reply
  • CynthiaKoning

   22/09/2015

   Juist’em, me too! Daarom houd ik mij er ook niet echt aan, haha! :’)

   Reply
 • Stephanie

  22/09/2015

  lol ik ben net als jij Cynthia. Ik gooi ook enkel weg als het stink, er niet meer uitziet of gewoon op is. Het ENIGE dat ik wel regelmatiger vervang is mijn douchepuff. Ik probeer toch wel omde maand of anderhalve maand, want tegen die tijd verslijt ik dat toch.
  De rest … goh ik gebruik het enkel voor mijzelf en ik ga ook hygienisch te werk. Er bestaat ook nog altijd iets als ontsmettende spray voor als ik denk dat iets misschien de vorige keer of de dag zelf niet zo hygienisch gebruikt geweest is geweest.

  Reply
  • CynthiaKoning

   22/09/2015

   JAAAA! Oh, vergeet ik die er helemaal tussen te zetten! Je hebt van die speciale alcohol producten om je hele kit te reinigen, zowel je kwasten als je oogschaduws en lipsticks. Zo handig!

   Reply
 • beautifulday4makeup

  22/09/2015

  Ik gooi eigenlijk maar weg als het anders ruikt of er anders uitziet

  Reply
 • marielle

  22/09/2015

  Ik hou me er niet aan heb een grote fles parfum die ik al 4jaar heb staan “oei best lang haha” verder mascara koop ik wel elke maand opnieuw ben nog al gevoelig voor oog ontsteking maar verder nee THT datums hou ik me niet echt aan.

  Reply
  • CynthiaKoning

   22/09/2015

   Dat is verstandig, geen risico lopen, gewoon vervangen! :D

   Reply
 • Floortje

  22/09/2015

  Oef… een douchepuff vervangen? Ik gebruik dezelfde al 3 jaar… Het is iets wat je steeds weer schoonmaakt, dus het leek me wel goed. Toch maar vervangen ¯\_(ツ)_/¯. Verder gebruik ik niet al mijn producten elke dag, waardoor er minder kans is dat er veel bacterieën op groeien. Ik vervang het eigenlijk enkel als de consistentie of geur verandert.

  Reply
 • Kiss & Make-up

  22/09/2015

  Enkel bij mascara let ik op de houdbaarheid. Verder vertrouw ik mijn zintuigen gewoon.

  Reply
 • Chinouk

  27/09/2015

  Ik gooi het pas wel als het raar ruikt of er gek uit ziet. Douchepuffs vervang ik zodra ik een nieuwe fles douchegel open breek, ongeveer na 6/7 weken :)

  Reply

Geef een reactie