12 TIPS OM VEILIG VUURWERK AF TE STEKEN!

Elk jaar hebben we hetzelfde gezeik, wel of geen vuurwerk afsteken, maar waarom zou je het na al die jaar nu wel ineens aan banden moeten leggen? Voorbereidingen zijn het halve werk, begin met het geven van voorlichtingen! Het maken van zelfgemaakte bommen, stunten met vuurwerk is gewoon vragen om problemen, maar om dat allemaal te voorkomen geef ik jou vandaag mijn veiligheidstips!

vuurwerk afsteken

1. Die veiligheidsbrillen zijn lelijk, enorm lelijk. Ik was te beroerd om deze te kopen, waardoor ik ze niet had aangeschaft. Een jaar later kreeg ik ze gratis bij mijn bestelling, bril ging in de avond op en weet je hoe een verademing dat is?! Geen kruit in je ogen, geen rook én je bent ook nog eens beschermd! Zo lame zien ze er niet uit, want je ziet het niet eens op de foto!

2. Breek GEEN vuurpijlen af van stokken! Babypijltjes worden omgezet tot voetzoekers, grote vuurpijlen breken ook weleens in de verpakking, waardoor men het zonde vindt om ze weg te gooien. Het beste is gewoon om deze inderdaad niet af te steken en ga ze ook niet vast duct tapen  aan de oude stok. Ze gaan moeilijk te lucht in, maken rare bewegingen en ook daarvan krijg je ongelukken.

3. Mijn ouders hamerde hierop toen ik klein was, vuurwerk oprapen nadat het niet afging. Laat het gewoon liggen, pak een nieuwe, koop desnoods wat meer, zodat je altijd goed zit qua vuurwerk stock.

4. Wees verstandig en drink niet totdat je klaar bent met afsteken. Zonder alcohol in je bloed denk je – hopelijk – helder na, waardoor je geen fouten kunt maken.

5. Lees de gebruiksaanwijzing. Het klinkt oubollig en zo niet stoer, maar sommige potten komen met een gebruiksaanwijzing, waardoor je ze zo veilig mogelijk kunt afsteken. Het zit erop voor een reden.

6. Maak een pijlen standaard. Wij hebben ze ook en deze worden elk jaar opnieuw gebruikt. Je kunt ze maken van flessen – klem deze tussen stenen in – maar ook simpele buizen, zoals PVC-buizen of een originele variant. Bij ons had de buurman zo’n standaard gemaakt van metaal en een PVC-buis, waardoor het stabiel staat, ermee gericht kan worden en deze blijft niet steken in de grond.

7. Potten kunnen omvallen, vooral die kleine onstabiele dingen. Heel leuk als het de eerste keer gebeurt, iedereen vliegt een kant op, maar bij een tweede, derde of vierde keer heb je het al snel gehad. Vuurwerk hoort grotendeels in de lucht te zijn als het op potten of vuurpijlen aankomt. Sluit met stenen je potten in of doe dit met oude potten die al af zijn gegaan. PAS OP, gebruik niet de potten die je zojuist hebt afgestoken, maar die van minimaal 15 minuten geleden.

8. Zorg dat je veilig staat! Trek geen hakken aan voor het geval dat, ga niet in steegjes, tunnels of andere hoeken staan, maar een plek waar je overzicht hebt, zodat je meerdere kanten op kunt lopen, voordat er iets bij het vuurwerk misgaat. Niet alleen illegaal vuurwerk is gevaarlijk het consumenten vuurwerk kan er ook wat van, voornamelijk omvallen.

9. Trek kleding aan wat vuur bestendig is. Ga niet in nylon rondlopen, korte jurkjes of rokjes. Daar fatsoenlijke kleding, geen capuchons of grote zakken waar dingen in kunnen vallen. Let ook op met handtassen.

10. Stop vuurwerk niet in je zakken. Het kan alsnog afgaan, vooral als er iets in je zak valt. Zorg dat je een tas hebt, geen rugzak omdoen en verdeel jouw vuurwerk over meerdere tassen. Stel je voor er valt wat in je tas, dan heb je altijd nog een portie thuis!

11. Steek vuurwerk af van een afstand, hang er niet met je gezicht boven. Steek het met een gestrekte arm aan, houd het van je af, draai je hoofd desnoods in een hoek, zodat je het nog kunt zien, maar ook meteen de benen kan nemen

12. Ruim je rotzooi op! Zowel voor de buren als voor kleine kinderen die jouw vuurwerk kunnen oppakken, waardoor er alsnog ongelukken kunnen gebeuren. Jij wilde vuurwerk afsteken en de straat rood doen kleuren, dan moet je de verantwoordelijkheid nemen en ook vegen!

Let op met aansteken, ga niet op je smartphone lopen rotzooien, als je een pot aansteekt. Drink niet totdat je klaar bent of met mate. Maak geen bommen met het bij elkaar gooien van kruit en onzin, houd je hoofd erbij, volg de regels, doe niet moeilijk en heb plezier. Ook ik ben klein geweest en op de laatste dag van het jaar ben ik dat opnieuw. Vuurwerk afsteken hoort zowel bij oud en nieuw, als bij mij. Het mag maar één dag in het jaar, ga even lekker ergens anders mierenneuken. Veel plezier met veilig afsteken!

Steek jij vuurwerk af? En wat vind jij mooi om te zien?


3 Comments

 • Kiss & Make-up

  28/12/2015

  Wij gaan ook vuurwerk doen dit jaar, ben benieuwd! Zelf blijf ik maar op een veilige afstand denk ik, lol. I R too clumsy.

  Reply
 • Wij doen al jaren niet meer aan vuurwerk. Vroeger stak mijn vader altijd de stokken af met een sigaret, en de stokken stonden dan in een zware fles. Natuurlijk ook altijd genoeg afstand houden ;)

  Reply
 • Annabel

  28/12/2015

  Ik ben niet zo’n fan van vuurwerk afsteken maar ik vind het wel altijd erg mooi om naar te kijken.
  X Annabel

  Reply

Geef een reactie