10 TIPS OM EEN KATER TE VERMINDEREN + VOORKOMEN! 

Het is al de dag na oudjaar, waardoor we het nauwelijks kunnen verhelpen, maar misschien heb jij wel een voornemen genomen om meer te drinken, het bloed in je lichaam te verdunnen door alcohol of gewoon omdat je een levensgenieter bent. Vandaag deel ik tien tips met jou hoe jij je kater op dit moment kunt verminderen, maar ook om later te voorkomen!

5 tips om een kater te voorkomen:
1. Voorkomen is beter dan verhelpen, begin daarom met het drinken van water bij je drankje. Wijn met water is de combinatie, sterke drank met een glas fris erbij, zodat je het afwisselt, maar ook dat je blijft doorspoelen. Hoe meer je drinkt, hoe meer vocht je verliest, hoe meer je hersenen krimpen en daardoor ontstaat de hoofdpijnkater.

2. Ben je van plan om wat te gaan drinken, maar drink je niet vaak? Of ben je van plan om echt het feestbeest uit te hangen? Zorg voor een mooie stabiele maaginhoud. Versnaper niet zoveel tenen knoflook dat je vampieren op afstand houdt, eet niet teveel, maar voldoende én eet gezond. Zolang je een inhoud in je maag hebt, zal je minder snel een kater hebben.

3. Heb je veel gedronken? En stap je bijna het bed in? Tik dan nog enkele glazen water achterover. Ga niet met overdreven hoeveelheden aan de slag, maar houd het bij zo’n twee tot drie glazen. Heb je last van je maag? Neem een Rennie en spoel dit weg met water, dit is mijn geheim van de afgelopen jaren, works like a damn charm!

4. Drink niet te snel, want hoe sneller je drinkt, hoe meer gifstoffen je binnenkrijgt, waardoor je lichaam het nog moeilijker kan verwerken en hierdoor kun je ziek worden. Zowel tijdens het drinken als een aantal uur daarna, wat kan uitlopen na de volgende ochtend/dag.

5. Drink met mate of kies voor het placebo effect! Minder drinken is nooit verkeerd, vooral niet als je de volgende dag moet werken of weggaat, waardoor je niet brak mag zijn, maar je kunt ook nog genieten van alcoholvrije drankjes als je niet veel mag nuttigen. Het placebo effect zorgt ervoor dat jij denkt dat je gedronken hebt, waardoor je ook aangeschoten/dronken kan worden zonder er een kater aan over te houden.

5 tips om een kater te verminderen:
1. Opnieuw beginnen we bij het drinken van vloeistoffen, omdat je jezelf weer moet hydrateren. Houd koffie, thee en andere uitdrogende dranken voor wat het is. Hierdoor zal je nog meer vocht verliezen en je beroerder voelen, tenzij je weer veel water erbij drinkt en je niet zonder koffie kunt. Drink naast elk drankje een glas water om jezelf te ontgiften. (=een kater is namelijk een teken dat je lichaam de hoeveelheid alcohol niet kan verwerken.)

2. Wil je goed beginnen met het jaar? Ondanks je enorme hangover? Neem enkele stukken fruit en/of een fruitsapje, niet van die gekochte benden, maar versgeperste sappen. De vitaminen geven je nieuwe energie, worden de giftige stoffen dankzij het versnelde verwijderingsproces afgevoerd en kikker je sneller op! Bananen zijn aanraders!

3. Slapen! Doe een middagdutje, een powernap of ga gewoon vroeger naar bed. Probeer niet (lang) overdag te slapen, anders zal dit weer jouw nachtritme verpesten, waardoor je nog beroerder wordt.

4. Eet een stevige maaltijd! Opnieuw komt het eten weer terug, maar als je wat in je maag hebt, helpt het om jezelf beter te voelen, omdat je energie krijgt, je kunt weer wat gaan doen, waardoor je sneller gaat functioneren en je zo weer de oude bent.

5. Neem rust. Ga niet de volgende dag bij je schoonfamilie op bezoek, gezeik, daar zit je niet op te wachten. Hang op de bank, doe lekker rustig aan, kijk wat Netflix, series en films. Geniet ook nog van het weekend, plan wat leuke dingen voor jezelf, zolang je maar wat me-time hebt.

En als geen één van deze tips heeft geholpen, zit er nog maar één ding op en dat is opnieuw beginnen met drinken, haha! Oh, wat zal je morgen ziek zijn, of niet. Hopelijk heb je een fantastische en vooral spectaculaire jaarwisseling gehad, heb je al je vingers nog, geen dotten haar wat is verbrand of ogen die missen. We kunnen dat namelijk nu niet hebben, helemaal niet met wat je nog dit jaar te wachten staat, want voor het geheime project heb jij je ogen nodig! De beste wensen!

Heb jij nog tips om een kater te voorkomen?


3 Comments

 • femketje

  01/01/2016

  kijk, dit artikel heb ik nodig nu! gewoon niet teveel crap door elkaar drinken is mijn beste tip ever, ik zat vannacht namelijk met een kotsende man naast me die ik nog in een taxi mee naar huis moest nemen XD toen was mijn eigen dronken-ness wel weg :’) hij ligt nu btw nog steeds K.O. op bed XD

  Reply
 • Super handige tips! Water drinken helpt zeker :) Een vette hap is ook altijd welkom bij mij op de avond zelf, maar weet of dat nou ook echt helpt tegen een kater haha

  Reply
 • Floortje

  02/01/2016

  Oef, zeker handige tips. Voortaan sla ik bananen in! Op nieuwjaar heb ik maar één glaasje champagne gedronken (familie viering, hè, dan ga je niet zo beesten) en tot mijn grote schaamte (it has been a while) werd ik wakker met een minikater… ja, ik schaam me nog steeds. Mijn grote tip (eigenlijk hetzelfde als jouw no. 3 maar goed) is heel veel water drinken voor het slapengaan, en dan bedoel ik echt een liter. Niet tot het punt dat je watervergiftiging krijgt (of hoe heet dat) maar zeker tot je buik klotst! Dan voel ik de dag erna vrijwel niets. ;)

  Reply

Geef een reactie