BRONZER, MAT EN SHIMMER: WAARVOOR IS WAT?

Niemand vertelde mij dat je niet met een glinsterende bronzer je gezicht kon shapen, daar kwam ik jaren later, nadat ik het niet meer gebruikte achter. Oeps! Vervolgens hoorde ik dat het juist dat disco-effect gaf, maar dat je speciale matte bronzers hebt? Waar dienen die voor? En welke moet je gebruiken? En welke kun je beter laten liggen? Vandaag leg ik het jou uit + mijn fouten!

IMG_6359

Het begon met de bronzers van de HEMA, want die had mij toch een paar pareltjes in hun collectie zitten! Een grote schuine kwast waarmee je gemakkelijk de poeder kon aanbrengen, misschien was het iets teveel van het goede bij mij, maar ik heb geleerd van mijn dramatische make-up fouten, haha!

IMG_3412

Welke bronzers heb je?
Je hebt veel soorten, maar dat komt omdat ook de make-up industrie zich blijft ontwikkelen. Jaren terug begon men met poeders, zowel de matte als de shimmer variant, maar sinds enkele jaren is het ook verkrijgbaar in vloeibare producten o.a. concealers, speciale contour sticks, cream foundations en ook de ‘normale’ foundations worden hiervoor gebruikt.

done

Welke moet je gebruiken?
Dit moet je zelf uitvogelen, want misschien ben jij wel meer van de foundations of de concealers of juist helemaal niet en gaat jouw voorkeur uit naar poeders. Let hierbij op dat je genoeg varieert tussen producten, maar ook merken, verschillende kwasten en jouw huid.

Heb je een droge huid? Wie weet is concealer of een cream foundation jouw ding, of niet, maar het zijn dingen om mee rekening te houden. Denk hierbij ook aan de vette huid of als je veel donsharen hebt, dit heeft ook weer een andere aanpak nodig.

IMG_5987

Wat doet een matte bronzer?
Bronzer is een groot woord, want de ene vindt dat bronzer voor de shimmer variant staat en contour poeder voor de matte. Well, bronzer is bronzer. Met de matte bronzer kun je juist je zwakkere plekken op de achtergrond werken, denk hierbij aan het smaller maken van je gezicht, het verkleinen van je voorhoofd, het dunner en/of korter maken van je neus etc.

IMG_6211

Waarvoor is een shimmer bronzer?
De shimmery bronzers worden gebruikt voor het geven van een zon gekuste huid, het opwarmen van het gezicht en/of lichaam, maar ook voor de gezonde glow. Het is niet de bedoeling dat je hiermee gaat shapen(=is een onderdeel van contouren, slanker maken van je gezicht), hierdoor glim je op plekken waar je juist de schaduw wilt creëren en omdat je meer poeder gebruikt, stack je de glitters op tot een ware glanzende massa. Ah, eigen ervaringen dit.

Klik hier als je de tutorial niet kunt bekijken.

Dit is puur op mijn ervaring, het kan zijn dat jij juist met een shimmer contourt, omdat je het mooier vindt. Be my guest, doe lekker je eigen ding! Ga aan de slag met beide producten en varieer totdat je tevreden bent met het eindresultaat. Het zal niet binnen een weekje goed zijn als je nog niet kunt shapen, zelf deed ik er namelijk zo’n goede zeven jaar over. Yeap, maar oefening baart kunst!

Wat heb jij liever, een matte of shimmery bronzer?


4 Comments

 • Kiss & Make-up

  23/03/2016

  Ik contour en shape sowieso zelden, dus ik gebruik weinig bronzer en highlighter. Maar ik sta wel altijd versteld van het immense verschil dat een beetje donker hier en een beetje licht daar kan maken.

  Reply
 • Irma

  23/03/2016

  Yess, I love bronzer!
  Maakt je gezicht toch altijd wat minder bol als je het contourt!

  Reply
 • Manon

  23/03/2016

  Bronzer gebruik ik steeds vaker

  Reply
 • Eva

  23/03/2016

  Wat een mooie looks!
  Ik shape eigenlijk alleen bij extreme looks waar ik foto’s van wil maken, nooit bij looks in het dagelijks leven.

  Reply

Geef een reactie