TALK: MAKE-UP ARTIESTEN ZONDER DIPLOMA?!

De laatste tijd krijg ik veel de vraag of ik in de visagie zit, mensen wil opmaken voor o.a. prom, maar ook feestjes en het uitgaan. Helaas ben ik geen MUA die je kan inhuren, maar het zette mij aan het denken, nadat ik jaren geleden de rant van vele meekreeg, namelijk make-up artiesten die zich MUA’s noemen, zonder dat ze een diploma hebben of een diploma, maar geen skills.

makeup artist

Het was een discussie die de gemoederen aardig bezig hielden in beauty land, want toentertijd werd je ondergedompeld in de make-up opleidingen/cursussen. Iedereen kon deelnemen, kreeg een diploma en was geslaagd als make-up artiest. Dat was geen probleem, maar wat men dwars zat, was dat iedereen zit een MUA mocht noemen met een papiertje, ook de dames/heren die zich niet konden opmaken.

makeup artist

De heisa was groot, want men kon geen normale eyeliner trekken, oogschaduw niet blenden of lipstick normaal aanbrengen. Ondanks dat zij gediplomeerd waren, mistten ze de basis. Hierdoor ontstond de discussie, want wanneer noem je jezelf een MUA?

Iedereen die afstudeert, slaagt of een papiertje in de pocket heeft is bekwaamd en mag doen wat hij/zij heeft beoefenend uitvoeren in de praktijk. Van politieagenten tot doctoren, verpleegkundigen, timmermannen, schoonheidsspecialistes, leraren en ook make-up artiesten. Het is mij opgevallen dat mensen die redelijk wat bekendheid hebben of visagisten die hoog van de toren blazen zich vaak niet eens netjes kunnen opmaken.

makeup artist

Begrijp mij niet verkeerd, want make-uppen is knap lastig, maar ik zou het ook niet kunnen waarderen als een afgestudeerde verpleegkundige die niet kan prikken bij mij zou moeten bloedprikken. Laat staan een make-up look op één van je belangrijkste dagen in het leven.

Ik vraag het mij af, zou jij je laten opmaken door iemand die geen diploma heeft, maar wel een mooie make-up look draagt en ook creëert? Of zou jij een professional inhuren die een certificaat/diploma heeft? Ondanks dat je niet weet hoe hij/zij is in haar werk, maar je gaat van haar/zijn diploma uit, dus neem je aan dat het goed zit.

makeup artist

Mijn mening is vrij simpel, want ik vind het zelf enorm moeilijk om anderen op te maken, maar ik ga voor de dame/heer die geen diploma heeft. In mijn ogen creëren zij mooiere looks, omdat zij de struggle hebben meegemaakt van wat je wel en niet moet doen, van fouten hebben geleerd door de jaren heen en ook hun eigen technieken + skills hebben opgebouwd. Het is niet zo dat ik niet voor iemand zal kiezen met een diploma als het op make-up aan komt, maar puur op ervaring, mijn smaak en de looks die hij/zij creëert.

makeup artist

Daarnaast ligt mijn voorkeur ook niet bij een vrouw, want ik sta voor vrouwen én mannen die make-up dragen of juist het tegenovergestelde doen, namelijk anderen voorzien van make-up looks. Diploma of geen, ervaring is waar het in mijn ogen omdraait en natuurlijk de looks die een persoon maakt! Ik ben zeer benieuwd naar jouw mening, aangezien dit een verhit onderwerp wat toentertijd! Laat het mij weten in de comments!

Hoe denk jij hier over?


6 Comments

 • Mjay

  14/06/2016

  Ik ben zelf wel een gediplomeerd MUA en heb hier dan ook heel hard voor geknokt haha :-D Ik maak absoluut niet de meest spectaculaire looks om er vervolgens prachtige foto’s van te maken zoals andere talenten (waaronder jij!). Ik zou het dan ook wel terecht vinden dat net die mensen wel anderen opmaken maar wat me stoort zijn de verhalen ‘jij maakt jezelf mooi op, hoe veel vraag je om dat bij mij te doen?’ en dan blijkt dat ze ver over het tarief van een gediplomeerd MUA gaan… Terwijl wij wel de tijd en moeite genomen hebben om een opleiding etc. te doen. Ik heb ook gemerkt dat er bepaalde basisprincipes missen en veel dingen als vanzelfspreken worden geacht wanneer je geen opleiding hebt gehad OF jaren ervaring hebt. Maar wat je zegt is waar, niet iedere gediplomeerde artiest is even goed dus het blijft een punt ter discussie. Waar ik graag over mee praat :-D

  Reply
 • Eilish

  14/06/2016

  Ik zou vooral kijken naar het werk wat geleverd word. Gediplomeerd of niet.. dat doet er dan niet toe in mijn ogen!

  Reply
 • femketje

  14/06/2016

  ervaring is voor mij het belangrijkste. goed werk af kunnen leveren zonder gezeik en gewoon gebruik van goede producten :) heb er zelf ook nooit iets van een les voor gevolgd en ik doe al jaaaren (bruids)make-up voor shoots en de hele rambam :3

  Reply
 • Irma

  14/06/2016

  Ik zou het werk van beiden personen op dezelfde manier beoordelen. Als ze allebei een portfolio hebben opgesteld met het werk dat ze op anderen hebben gedaan, zou ik daar mijn mening op baseren.
  Ongeacht een dilploma of niet. Talent en ervaring vind ij belangrijker!

  Reply
 • Floortje

  14/06/2016

  Diploma’s interesseren me vrij weinig. Ik heb naar websites gekeken om eventueel een opleiding te doen en de ‘voorbeeld’ foto’s vond ik bij verrassend veel websites heel ondermaats. Nee, ik kijk naar looks. Het is niet een gegeven dat het er bij jou hetzelfde uit zou zien, maar je hebt tenminste een beter voorbeeld van hoe het resultaat eruit gaat zien.

  Reply
 • beautifulday4makeup

  18/06/2016

  Ik heb ook een diploma en ik kan wel mooie looks maken, maar ik weet ook dat ik nog veel kan bijleren :)

  Reply

Geef een reactie