SFX PRODUCTEN: HOE WERKT HET, WAAR DIENT HET VOOR, DROOGTIJD ETC!

Hoe meer je erin gaat verdiepen, hoe meer producten je wilt gaan uitproberen! Je begint met wat make-up items die je op dat moment in je stash kan vinden, zoals wimperlijm. Na verloop van tijd wil je uitbreiden naar special effects makeup producten met kwaliteit en die er ook daadwerkelijk voor dienen. Maar welke items heb je? En waarvoor kan je ze gebruiken?

special effects makeup

special effects makeup

special effects makeup

Liquid latex is iets wat je veel voorbij ziet komen, dit wordt ook weleens vervangen door wimperlijm. Het vloeibare goedje is verkrijgbaar in meerdere kleuren, waaronder in lichte en donkere huidteint, transparant, maar ook kleur. Het heeft veel functies, zowel het uitharden van huidwax, als het maken van rimpels, wonden, vellen en noem maar op. Gemakkelijk op te bouwen, stinkt enorm, goed te verwijderen en droogt vrij snel. Het droogproces kan worden versneld met een föhn.

special effects makeup

special effects makeup

Hoe aanbrengen: Breng het met een spons aan of een wattenstaafje. Het liefst dunne lagen, maar met een spons breng ik meer aan, zodat je niet de basislaag lostrekt.
Hoe lang blijft het zitten: Extreem lang, als het maar niet nat wordt of als je eraan trekt/pulkt.
Droogtijd: Het ligt aan de dikte, anders een minuutje of 5.

Hoe verwijderen: Het is makkelijk los te trekken, waardoor je het vaak in zijn geheel verwijderd. Het beste is om het met een kwast en olie te doen, zodat je onder de latex het als het ware los kan ‘weken’ door er steeds meer onder te gaan. Dit kun je bijvoorbeeld doen op je gezicht om beschadigingen te voorkomen.
Kan je het hergebruiken: Nee.
Prijsklasse: Goedkoop.
Verkrijgbaarheid: Makkelijk. (=in het buitenland.)

special effects makeup
special effects makeup

Spirit gum dient als een lijm voor proteshes, maar ook huidwax. Het zorgt ervoor dat alles op zijn plek blijft zitten gedurende tijd dat je het draagt. Makkelijk aan te brengen met een oude kwast – deze wordt namelijk hard! – droogt binnen no-time en bevat veel alcohol. Het is agressief voor je huid, zorg daarom voor een goede verzorging. Moeilijk te verwijderen, maar met removers op oliebasis is dit uitstekend te doen. (=je hebt ook spirit gum removers, maar dit is veiliger voor mijn huid + minder schade.)

special effects makeup

Hoe aanbrengen: Het liefst met een oude kwast die je hier alleen voor gebruikt.
Hoe lang blijft het zitten: Lang, moet ook handmatig worden verwijderd.
Droogtijd: Opnieuw hangt dit af van de hoeveelheid die je aanbrengt, maar een dunne laag droogt binnen twee minuten tot een plakkerige basis, waarmee je aan de slag moet. Na 5 minuten is het droog en glad.
Hoe verwijderen: Met sprit gum removers kom je een heel eind, zijn agressief en je hebt veel product nodig. Het is een optie om met make-up removers op een oliebasis aan de slag te gaan, zachter voor de huid en met warm water week je het los.
Kan je het hergebruiken: Nee.
Prijsklasse: Gemiddeld.
Verkrijgbaarheid: Makkelijk. (=in het buitenland.)

special effects makeup

special effects makeup

Huidwax komt vaak na spirit gum, want hiermee lijm je de wax vast. Het is enorm plakkerig, maar met dit spul creëer je gruwelijke wonden, vervorm je lichaamsdelen en je kunt hiermee ook een tweede huid maken. In mijn trypofobie hand video zie je hoe ik dat doe, waardoor ik er gaten in kan maken, maar ook de Harry Potter video, zodat ik in mijn huid kan schrijven.

special effects makeup

special effects makeup

Hoe aanbrengen: Gebruik een spatel en je vingers die bedekt zijn in olie, lotion of iets anders wat vettig genoeg is.
Hoe lang blijft het zitten: Enkele uren als je er spirit gum onder hebt zitten en de bovenkant geseald met latex.
Droogtijd: Geen.
Hoe verwijderen: Met een tissue grijp je het er zo af en vervolgens een make-up remover op olie basis. Het helpt ook om met een spatel het eraf te schrapen en opnieuw de make-up remover met olie te gebruiken.
Kan je het hergebruiken: Ja, zolang er geen latex overheen zit.
Prijsklasse: Gemiddeld. (=ligt aan de hoeveelheid.)
Verkrijgbaarheid: Makkelijk. (=in het buitenland.)

special effects makeup

special effects makeup

Dit is voor de pro’s onder ons, want 3rd Degree is een siliconenbasis waarmee je wonden kunt maken, maar ook protheses. Het komt met een gebruiksaanwijzing, want je hebt twee componenten, namelijk A en B. De A pot mag niet in de B pot komen, gebeurt dat wel, dan kun je het potje weggooien, aangezien ze dan mengen en vloeibaar worden, wat niet moet.

special effects makeup

special effects makeup

Hoe aanbrengen: Met spatels. Pak wat uit de eerste component, veeg je spatel af met alcohol, ga dan in het tweede potje en meng het samen tot een vloeibare siliconenbasis. Heb je meer nodig? Let er dan op dat je je spatel opnieuw schoonmaakt voordat je in de potten gaat scheppen.
Hoe lang blijft zitten: Vrij lang, denk aan uren, als je de basis vetvrij hebt gemaakt.
Droogtijd: Zo’n 5 à 8 minuten max.
Hoe verwijderen: Eraf trekken, doet geen pijn, geen schade, maar je kunt ook de olie en kwast techniek gebruiken zoals bij de latex.
Kan je het hergebruiken: Nee.
Prijsklasse: Duur.
Verkrijgbaarheid: Extreem moeilijk. (=in het buitenland.)

special effects makeup

Protheses worden grotendeels gemaakt van gelatine! Deze kan je online komen, de protheses zelf, maar ook de blokjes gelatine, zowel met of zonder kleur, omdat je hier ook mee wonden kunt maken. Het is een stuk moeilijk om de wond daadwerkelijk hiermee in elkaar te zetten, maar het is mogelijk, denk aan snijwonden of brandwonden. Het is ook mogelijk om dit thuis te maken, goedkoper én altijd bij de hand. Maak de gelatine vloeibaar door het op te waren en breng het met spatels aan op de huid. Pas op, want het kan heet zijn!

Hoe aanbrengen: Ook hiervoor gebruik je spatels als je wonden maakt.
Hoe lang blijft het zitten: Lang, aangezien het weer uithardt, nadat je het vloeibaar hebt gemaakt.
Droogtijd: Redelijk lang, zo’n 10 tot 15 minuten.
Hoe verwijderen: Met een tissue trek je het overtollige product eraf en de rest kan je eraf spoelen met zeep en water.
Kan je het hergebruiken: Ja, maar pas op, het blijft niet lang houdbaar en gaat schimmelen.
Prijsklasse: Redelijk als je het op het internet bestel, goedkoper als je het zelf maakt.
Verkrijgbaarheid: Zowel online als in de supermarkt makkelijk verkrijgbaar.

special effects makeup

Ja, als je met special effects producten aan de slag gaat, moet je nog best wel veel weten en daar gaat men de mist in. Er komt zoveel bij kijken, begin daarom met de basis producten, ga niet het duurste van het duurste kopen, want je kunt beter veel goedkope spullen gebruiken in de eerste looks dan geen geld hebben als je wilt gaan uitbreiden om je skills te upgraden. Oefening baart kunst en dat is de key in SFX!

Doe jij aan SFX? Of wil je er aan gaan beginnen?


3 Comments

 • Kiss & Make-up

  24/08/2016

  Wat ben je hier toch f*cking GOED in eh :-D Heb echt geen benul van al die producten, maar vind het wel superinteressant.

  Reply
 • Teddy

  27/08/2016

  Wat een fijn artikel! SFX vind ik zelf heel erg gaaf, maar heb er totaal geen ervaring mee of kennis van. Misschien moet ik het toch maar gewoon eens proberen!

  Reply
 • Irma

  28/08/2016

  YESSS GIRL, look at that growing stash!

  Reply

Geef een reactie