5 dingen die haaruitval veroorzaken!

Persoonlijk vind ik het een pijnlijk onderwerp om aan te snijden, stiekem een beetje beschamend, want op één of andere manier is het nog steeds een taboe, namelijk haaruitval. Zowel mannen als vrouwen hebben hier beide last van, maar jullie staken mij een hart onder de riem, nadat ik een artikel schreef over mijn haaruitval in 2016. Zelf besloot ik research te doen en kwam achter schokkende dingen die haaruitval kunnen veroorzaken!

haaruitval

Inmiddels ben ik Lyme-vrij, maar heb nog steeds last van vage symptomen/bijwerkingen die bij de ziekte komen kijken, daarnaast kan het herstel nog een flinke poos duren, maar mijn haar. Het was best triest. Oké, ik mocht nog steeds niet klagen, het is een betere conditie dan eerst, maar alsnog was ik nieuwsgierig naar wat haaruitval kon veroorzaken en hoe ik aan die kale plekken op mijn hoofd kwam.

haaruitval

1. Dit is de schok voor mij, namelijk droogshampoo! Mom zei het weleens tegen mij, maar ik nam dat met een korreltje zout, omdat ik er toentertijd geen last van had. Sorry Mom! Zodra ik uit de douche kwam, mijn haar droog was, spoot ik er een nieuwe volumelaag in met droogshampoo, niet te weten dat het de huid volledig afsluit, waardoor het niet kan ademen. Hierdoor kunnen kale plekken ontstaan.

haaruitval

2. Extensions! Ik draag ze zelf nauwelijks, eigenlijk al jaren niet meer, maar bij dagelijks gebruik is het mogelijk dat je kale plekken op je hoofd creëert. Hoe? Doordat er zoveel gewicht aan een bepaalde lok hangt, waardoor de haarzakjes de kracht niet kunnen verdragen en het als het ware ‘opgeven.’ In sommige gevallen kun je op tijd stoppen, herstelt het haar zich na maanden/jaren, maar je hebt ook kans dat het niet meer terug groeit.

haaruitval

3. Om op nummer drie terug te komen, dat geldt ook voor zware hairdo’s! Zelf had ik er ook last van, veel haar, lang haar en dan dat bijna altijd omhoog dragen. Hierdoor leg je teveel gewicht té vaak op dezelfde plek, waardoor het zwakker wordt, kan uitdunnen of zelfs kan kaal worden. Probeer veel af te wisselen, laat je haar uitdunnen als je last hebt van je dikke manen of neem een kortere coupe.

haaruitval

4. Strakke haarstijlen is ook een killer! Hiervan was ik niet op de hoogte, maar als je een veel te strakke staart draagt, maar ook vlechten of andere strakgespannen looks is het mogelijk dat je haar hierdoor uitdunt of zelfs onbehaarde plekken krijgt op je hoofd. Haren kunnen afbreken, beschadigen en opnieuw komt er met regelmaat teveel druk op de haarzakjes te staan.

5. Het is ook erfelijk. De ene wordt kaal met zijn 60ste, de ander blijft een volle kop met haar houden en de ander heeft inhammen op zijn/haar 18de. Het verschilt per persoon. maar het is ook genetisch bepaald. Kijk daarom naar de andere punten hierboven, als dit niet het geval is, zou ik ook een onderzoek starten in de familie hoe het zit met de haargenen.

haaruitval

Er wordt aangeraden om eens te kijken naar je vitamines, denk aan vitamine B, maar ook ijzer. Zelf kreeg ik het zwaar te verduren door mijn antibiotica kuren + Lyme zelf en daarbij mijn liefde voor droogshampoo én de te zware manen in combinatie met haarspeldjes die veel gewicht verdeelden op een te klein stukje van het haar. Zodra ik thuis ben gaat namelijk mijn haar omhoog in een simpele knot inclusief haarklemmen, spelden en meer om het een beetje vast te houden. No good! Probeer je hairdo’s af te wisselen, gebruik zo min mogelijk droogshampoo, alleen als je het écht nodig hebt of was het binnen twee dagen uit!

Heb jij nog tips om haaruitval tegen te gaan? En was jij hiervan op de hoogte?


3 Comments

 • Angelique

  21/06/2017

  Wat dapper van je! Haar uitval is iets waar iedereen het liefst het niet over heeft maar toch mee zit, ik ga ook aan een bepaalde vitamine beginnen om te kijken of mijn haar daar beter van word, want wat je zegt invloeden van buiten af (droogshampoo, extensions enz) hebben hier een aandeel in maar ook je voeding/binnen in je lichaam zijn dingen waar je op moet letten wat betreft je haar (maar ook huid), dankjewel voor je artikel mop!

  Reply
 • Stef

  21/06/2017

  Zelf verf ik mijn haar, maar het werd droger en brak soms gewoon af, ik ben toen gaan kijken en kwam erop dat de verf op oliebasis perfect werkt!! Mijn partner heeft er geen last van (longaandoening) en mijn haar glanst en voelt zacht aan. Maar het belangrijkste is dat mijn haar niet breekt of uitvalt.
  Persoonlijk vind ik de kleurlijn van Syoss oleo het beste, pakt perfect, blijft lang op kleur en de conditioner die erbij zit…..love it!

  Verder zet ik mijn haar 1x per maand in de kokosolie, ook dit helpt bij mij, even een avondje kokossen ;)

  Tof dat je je verhaal heb gedaan, en handige tips!

  xx

  Reply
 • Ceetje

  21/06/2017

  Hey meis! Goed om te horen dat je Lyme beter onder controle is. Maar balen dat je lijf nog niet helemaal terug is. Zelf begon bij mij een half jaar geleden de haaruitval en afbreken van plukken (hormonen dingetje). Van alles geprobeerd. Hair Jazz groei shampoo (lijkt te werken, maar doordat je veel moet masseren brak óók veel weer af op de kwetsbare plekken. Vitamines voor je nagels en haar werken iig voor mn nagel kwaliteit, maar weet niet of mn haar er beter van wordt. Wel een aanrader, als je er psychisch klaar voor bent;), is Plantur39. Is eigenlijk voor ouder haar , maar hey ik tik die 39 toch al bijna aan dussss. Mijn haar moest eerst wennen, doordat er weinig toegevoegde rommel inzit, maar heb het idee dat het wel minder uitvalt nu. Lekker lang verhaal weer. Xxx Ce

  Reply

Geef een reactie