5 tips voor het dragen + inbrengen van kleurlenzen!

Rondom Halloween duikt een bepaald product of onderwerp op waar ik enorm veel vragen over krijg en dit jaar staken de kleurlenzen kop en schouders boven de rest uit. Hoe kun je het comfortabeler maken voor jezelf? Hoe doe je ze in? Hoe werkt het eigenlijk? Geen zorgen, vandaag deel ik mijn tips voor kleurlenzen!

tips voor kleurlenzen

1. Kleurlenzen worden geleverd in een steriele vloeistof die kan prikken als je het hieruit meteen in je ogen doet. Daarom wordt aangeraden om de lenzen minimaal drie tot vier uur te weken in lenzenvloeistof voordat je ze gaat dragen + hierdoor worden ze zachter en comfortabeler.

tips voor kleurlenzen

2. Wil je kleurenzen gaan dragen voor Halloween? Oefen een aantal dagen van te voren ermee, breng ze in, laat ze een uurtje of twee zitten, zodat je eraan kunt wennen en haal ze eruit. Herhaal dit een aantal keer om de techniek onder de knie te krijgen + binnen no-time zal je merken dat het een appeltje eitje is.

tips voor kleurlenzen

3. Men weet het vaak niet, maar er zit ook een soort van deadline aan je lenzen. Er wordt aangeraden om je kleurlenzen niet langer dan acht uur aan één stuk in te houden. Dat houdt ook in dat je er absoluut niet mee mag slapen! Ik heb het weleens gezien nadat iemand in slaap was gevallen ermee en het resultaat was freaky. Bloed doorlopen ogen, enorm droog en super geïrriteerd.

tips voor kleurlenzen

4. Het is de allereerste regel, namelijk hygiene! Wees altijd hygiënisch, zorg ervoor dat je je handen wast voordat je de lenzen gaat indoen, maar ook na afloop. Was je handen, haal ze eruit en maak ook je lenzenbakjes schoon na gebruik + de lens zelf. Doe je dit niet? Dan heb je de kans dat je een infectie of iets kan oplopen met permanente schade aan je ogen.

tips voor kleurlenzen

tips voor kleurlenzen

5. In het begin is het een priegelwerkje, helemaal omdat je nog niet je draai hebt gevonden, maar als het niet lukt om je lens in te krijgen met je vingers heb je ook nog de optie van een kleine ontstopper. Hiermee schuif je de lens met een handomdraai erin!

tips voor kleurlenzen

Hoe krijg je lenzen in?
Het is moeilijk in het begin, voordat je in de make-up gaat, oefen het een aantal dagen van te voren, zodat je je eigen draai erin vindt. Zelf trek ik met mijn linkerwijsvinger mijn waterlijn aan de onderkant naar beneden door de vinger daaronder neer te leggen, met mijn rechterringvinger leg ik de lens op mijn oogbal en sluit mijn oog om deze vervolgens op zijn plek te knipperen. Ja, dit kan minuten duren, maar de ene keer zitten ze meteen goed, de andere keer is het een pain in the ass.

tips voor kleurlenzen

Hoe verwijder je contactlenzen?
Dat is het makkelijkst van allemaal, namelijk met je linkerwijsvinger – ligt er ook maar net aan wat je prettiger vindt werken, je kunt dit ook omdraaien door bijvoorbeeld het met rechts te doen – je waterlijn naar beneden trekken, het ooglid aan de onderkant zeg maar, rechterwijs- en ringvinger pakken beide de lens en zo kun je deze eruit halen. Zijn je ogen te droog? Maak dan gebruik van oogdruppels.

tips voor kleurlenzen

Hoe je je lenzen kunt reinigen?
Al eerder vertelde ik hoe ik mijn kleurlenzen inbreng en ook weer verwijder, maar dan volgt de belangrijkste stap, namelijk het reinigen ervan! Vele doen dit gewoon met lenzenvloeistof, maar je hebt ook speciale desinfecterende lenzen reiniger voor het ontsmetten van jouw kleurlenzen. Er wordt aangeraden om het vloeistof in het kommetje van je hand te spuiten, de lens zo’n 10 tot 15 seconden met roterende bewegingen op te poetsen. Wees voorzichtig en doe dit met je ringvinger, zodat je zowel de binnen- als buitenkant schoonmaakt. Spoel de lens af met het vloeistof en leg deze dan in het lenzen bakje wat gevuld is met lenzenvloeistof.

Lees de bijsluiter! Ja, vele doen dat niet, maar je zal zien hoeveel informatie hierin staat, waaronder de houdbaarheid van de lenzen. Het verschilt per merk, per lens, maar na de houdbaarheidsdatum wordt aangeraden om de lenzen te vervangen om zo medische incidenten te voorkomen. Weet je hoe vaak ik de verpakking van kleurlenzen tegenkom in het uitgaansgelegenheid? Bizar vaak! Wees voorzichtig + zuinig op je ogen, je hebt maar één paar!

Heb jij nog tips voor kleurlenzen?


4 Comments

 • Jesse

  26/10/2017

  Goede info, ben weer helemaal op to date.

  Reply
 • Sonja

  26/10/2017

  lenzen inbrengen is mij nog niet gelukt maar blijf het proberen.

  Reply
 • Mariekke

  26/10/2017

  Inderdaad moet je heel hygiënisch te werk gaan als het om lenzen gaat, je hoort de naarste verhalen.
  En als je bril dragend bent zoals ik dan is het af en toe een best leuk om lenzen te dragen.

  Reply
 • femketje

  26/10/2017

  ik vind altijd de eerste het lastigst in te krijgen, meestal volgt de tweede binnen een paar minuutjes :) zo’n dingetje om ze mee op te pakken en in te doen is wel wat voor mij, ik stab mezelf altijd in mijn ogen met die lange nagels :’)

  Reply

Geef een reactie