Hoe veilig vuurwerk afsteken!

Elk jaar probeer ik mensen er bewust van te maken om niet te stunten met vuurwerk. Ja, ik ben ook jong geweest. Ja, ik blies ook weleens dingen op, maar dan was het van mijzelf, niet de brievenbus in de straat, die had ik nog nodig. Er zitten al zoveel regels aan verbonden, maar uiteindelijk gaat het om de veiligheid voor jezelf. Je wilt je make-up nog kunnen aanbrengen toch? Nou, dan heb je aan de tips zeker wat!

Hoe veilig vuurwerk afsteken

1. Denk aan je kleding. Ga niet rondlopen met capuchons, omdat vuurwerk hier in kan vallen, maar ook aan nylon of synthetisch materiaal. Dit fikt als de neten en voordat je het weet ren je rond en ben je een levend fakkel. Hoge hakken en afsteken? Wat denk je? Je wilt je nek breken op de eerste dag van het jaar? Ik stond ook met een gouden pailletten jurk met sneakers eronder af te steken. Als er iets misgaat, wil je gewoon weg kunnen lopen.

2. Denk aan je haar! Ik maak mij er ook altijd weer schuldig aan, maar het is niet verstandig om met bussen haarlak aan de slag te gaan om vervolgens rondom vuur te gaan dansen. Dan speel je letterlijk en figuurlijk met vuur!

Hoe veilig vuurwerk afsteken

3. Drank. Eigenlijk kan ik hier drugs ook meteen bij zetten, aangezien het tegenwoordig normaal is om je vingers te dippen in MDMA poeder of een gekleurd pilletje in te nemen. Prima, moet jij weten, maar steek niet af onder invloed. Je denkt niet realistisch na, waardoor er ongelukken gebeuren. Dit geldt ook voor drank. Vaak ben je ook nog eens trager.

4. Sterretjes zijn klote dingen, maar wel mooi om aan te schouwen! Wil je ze toch afsteken? Knip een klein rondje uit een plastic bekertje, steek het stokje van het sterretje met de onderkant door het gaatje, steek het sterretje aan en al dat geknetter kan zijn gang gaan, aangezien je hand is beschermd!

Hoe veilig vuurwerk afsteken
Ik draag de bril hier ook, je ziet het niet eens.

5. Draag gewoon die achterlijke beschermingsbril! Zelf vind ik dat ze deze gratis moeten weggeven bij een bestelling, want dan zouden meerderen het item dragen. Ik had het pareltje een avondje op, vond het belachelijk, maar droeg deze wel. Het was een uitkomst, want ik had geen last van stukken kruit in mijn ogen, geen haar wat in mijn nepwimpers bleef zitten en aan het eind van de avond was ik dat ding helemaal vergeten, haha! Ja, toen moest ik deze nog laat van mijn hoofd plukken.

6. Maak gebruik van aansteeklonten! Soms moet je investeren in je eigen veiligheid en een aansteeklont is ideaal! Het gaat moeizaam uit, blijft lang branden en je kunt de ene vuurwerkpot na de ander aansteken.

Hoe veilig vuurwerk afsteken

7. Steek je knalvuurwerk af? Of ander klein vuurwerk in de zin van tolletjes, pijltjes al die dingen en ga je hangen met je broeders? Maak verschillende vuurwerktassen. Zelf heb ik dat ook altijd gedaan, want als er wat in je tas valt ben je de lul. Je vuurwerk is in één klap weg. Verdeel het in meerdere tassen, maak de ene op, haal de ander op en je bent veilig bezig.

8. Rugzakken, doe ze niet om. Houd ze in de hand, leg ze op de grond en stop geen vuurwerk in je broek- of jaszakken.

9. Maak gebruik van de veilige pijlenstandaard, maak er desnoods zelf eentje. Dat kan van zo’n vlaggenstok houder + een PV-buis en wat kit of tape. Dat ding van ons doet het nog steeds! Klem potten tussen stenen en als je er een aantal hebt afgestoken kun je ze ook steken tussen de afgestoken vuurwerkpotten.

Hoe veilig vuurwerk afstekenJe wilt niet zo eindigen, toch?

10. Denk na. Is het verstandig om te doen? En als het dom is, doe het dan op een plek waar niemand er last van heeft, want als je blijft kloten met vuurwerk hebben we over een aantal jaar helemaal niks meer. Veeg trouwens de volgende dag ook even, is zo gedaan.

Sowieso is het niet verstandig om bommen zelf te maken, aangezien je geen expert bent. Wil je iets groots afsteken? Koop het dan, aangezien je tegenwoordig best gave exemplaren hebt. Weet je niet hoe het eruit ziet? Ga naar een demodag of zoek video’s op het wereldwijde web voor meer informatie. Het allerbelangrijkste is dat je moet genieten, maar wel op jezelf moet passen! Veel plezier met afsteken!

Steek jij vuurwerk af? En heb jij nog tips?


Geef een reactie